Türkiye ise Körfez Depremi'nin acısını yaşıyor. Ankara, milyarlarca dolarlık hasarı giderebilmek için tüm dünyanın yardımını bekliyor.
Batılı, Doğulu 60'tan fazla ülke gibi Irak da Türkiye'ye yardım elini uzattı. Dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birine sahip olan, ancak Birleşmiş Milletler ambargosu nedeniyle sınırlı ihracat hakkı olan Irak, Türkiye'ye tam 500 bin varil ham petrol yardımı yaptı. Uluslararası piyasalarda ham petrolün varil başına fiyatı 20 dolar civarında. Bağdat yönetiminin Türkiye'ye hibe ettiği 500 bin varil petrolün değeri 10 milyon dolar (4.5 trilyon TL). Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattıyla Türkiye'ye pompalanan 500 bin varil petrol Ceyhan'daki tesislerde Irak adına depolandı.
Türkiye şu anda, değil bu petrolü işlemek için rafinerilerine sevketmek, kendi adına bile depolama hakkına bile sahip değil. Çünkü, BM Irak'ın tüm petrol ihracatını kontrol altında tutuyor. Irak, sadece insani yardım amaçlı ihracat yapabiliyor. Her 6 ayda bir 5 milyar 260 milyon dolarlık petrol ihraç edebiliyor.