kapat

21.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Deprem şokuyla" baş etmenin yolu
Büyük doğal afetlere hazırlıksız yakalanıldığı için, bunların getirdiği psikolojik şoklardan kurtulmak da zor olabilir. Psikolojik tepkilerin herkeste farklı olacağını söyleyen Dr. Nihat Kaya, konuyla ilgili bilgiler verdi.

DEPAM'dan Dr. Nihat Kaya, deprem gibi büyük doğal afetlerden psikolojik olarak korunmak için kişinin güçlü olduğu yönlerini ortaya çıkarıp, cesaretlenmesinin önemine değiniyor. Doğal afet gibi travmatik olaylarla karşılaşan insanlarda "post travmatik stres bozukluğu" ortaya çıkabileceğini de söyleyen Dr. Nihat Kaya, psikolojik tepkilerin çocuklarda ve erişkinlerde farklı olabileceğini belirterek şu bilgileri verdi:

Deprem gibi afetler, insanda, var olan kaygı, korku, umutsuzluk gibi duyguları birdenbire ve aşırı bir biçimde ortaya çıkarmaktadır.

İnsan yaşamındaki belirsizlikler, ne olacağını bilememe, sürekli bir felaketi bekleme olayı, bunaltı, kaygı, korku oluşturur. Kişisel olarak panik, korku ve depresyona yatkın insanlarda hastalıklar ortaya çıkabilir.

Büyük afetler yaşamış olan insanlar, bir süre çok hassas olurlar. Tekrar tekrar olayı yaşarlar. Ürpertiler, nedensiz çığlık atmalar görülebilir. Uykusuzluk ve iştahsızlık ortaya çıkar.

Depremden en çok etkilenenler, genellikle oturduğu mekân çöken ve onun enkazından sağ çıkan ve de yakınlarını kaybeden insanlar oluyor. Olaylara tanıklık eden fakat fiziksel hasar görmeyen insanlar da bir süre sonra gizli ruhsal bozukluklarla karşılaşabilir.

Çocuklar nasıl etkilenir?
Doğal afetlerin çocukların psikolojisi üzerinde yetişkinlere oranla daha büyük etkilere yol açtığı bir gerçek. Depremin yarattığı olumsuz etkiler karşısında mutlaka doktor yardımı alınması gerekiyor.

Uzmanlar, bu olaydan etkilenen çocuklarda ciddiye alınması gereken ilk işaretleri şöyle sıralıyorlar:

İlk başlarda, o olayı kapsayan hayaller görmeye başlarlar. Bazılarında ise, travmaya eşlik etmiş olan uyaranlarda sürekli kaçınma ve genel tepki gösterme düzeyinde azalma ortaya çıkar. Örneğin, depremle ilgili konulara, görüntülere bakmama, dinlememe başlar.

Travmaya eşlik eden diğer durumlar da şöyle sıralanıyor:

Travmayla ilgili kişilerden, yerlerden kaçma, uzak durma çabası görülür. Travmanın önemli bir kısmı hatırlanmaz.

Yaşamla ilgili etkinliklerden soğuma ve katılmama,

İnsanlardan uzaklaşma ve yabancılaşma duygusu,

Duygularda kısıtlanma (sevememe, sevindirememe),

Bir geleceği kalmadığı duygusunu taşıma, mutsuzluk, karamsarlık hali,

Huzursuzluk, öfke patlamaları,

Düşüncesini bir konuya yoğunlaştıramamak,

Ses, gürültü ve tıkırtıya karşı aşırı irkilme, tepki gösterme.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır