kapat

13.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Hisse bitti fon verelim

Bir günde Meclis Genel Kurulu'ndan geçen yeni vergi düzenlemeleri kişisel yatırımcılar için yatırım araçları arasında önemli farklılıklar yarattı. Hazine bonosu ve devlet tahvili faiz gelirleri sıfır stopaja tabi olmalarına karşılık beyan edilerek vergilendirilmeye devam edilecek. Hisse senetleri de eğer üç aydan önce satılmışsa beyanname ile vergilendirilecek. Şu anda işlemlerin çok büyük bir bölümü günlük al-satlardan oluşuyor. Doğal olarak borsada ya bu işlemlerin vadesi uzayacak ya da borsacılar beyanname verme durumunda kalacaklar.

Fonlarda durum - Bu iki ana enstrümanın beyanname ile vergilendirilmesi karşısında gerçek kişiler için mevduat faizleri, repo ve yatırım fonları gelirlerinde stopajla yetinilecek. Halbuki B tipi fonların içinde hazine kağıtları, A tipi fonların içinde de hisse senetleri ile hazine kağıtları var. Hisse senedi geliri ve hazine kağıtları tek başlarına beyana tabi. Ancak yatırım fonların içine konulursa beyan yok. Sadece B tipi yatırım fonları işletme kazançlarından dolayı yüzde 11 stopaja ve fon kesintisine tabi tutulmaya devam edilecek. Bu da aynı oranda fonun gelirlerini düşürüyor. İçinde yüzde 25 hisse senedi bulundurmasından ve bu enstrümanın riskli bir araç olmasından dolayı A tipi fonlardan bu kesinti yapılmıyor.

Bononun karı - Dolayısıyla B tipi fonların getirileri hazine kağıtlarının getirisinden, stopaj ve fon kesintisi ile işletme giderleri kadar düşük kalacak. Beyanı göze alan veya indirim oranından arındırdırdıktan sonra 3.5 milyarlık beyanname sınırının altında kalacak küçük tasarruf sahipleri için, hazine kağıtlarına yatırım B tipi fonlara yatırımdan daha karlı olacak.

Aracı seçimi - Hisse senedinin doğrudan kendisine yatırım ise cazip olmaktan çıkıyor. Çünkü üç aydan önce elden çıkarılması halinde beyanname ve vergi var. Halbuki aynı hisse senetlerini A tipi bir fonun içine koyarak katılma belgelerinden almak ne stopaja ne de beyana tabi. Üstelik alım satım zamanı kısıtı da yok. Yeterki fonu işleten aracı iyi olsun. Yada kişisel yatırımcı fonu işleten aracı kurumu veya bankayı doğru seçsin.

Fonların devri - Bu durumda belli büyüklükteki kişisel yatırımcılar, hazine kağıtları yerine B tipi fonlara veya repo ile mevduata yönelecekler. Hisse senedi yıtırımcısı da A tipi fonlar ile beyandan kurtulacak.

Böyle bir tablo mevduat faizi ile repo yanında, borsanın fonlarla büyümesini teşvik eder. Borsanın potansiyel yatırımcılarını doğrudan hisse senedi yerine hisse senetli yatırım fonlarına yöneltir. Büyük halka arzlar yapmak zorunda olan Özelleştirme İdaresi de herhalde artık 100 binlerce insana hisse satamayacağından bunu yatırım fonu kurarak gerçekleştirir.

Devir artık yatırım fonuyla büyüme devri. Fonlarla büyümede sermaye piyasası iyi bir imtihan verirse hem borsada kurumsal yatırımcılar oluşur hem de özel emekliliğin temeli atılır.

Sonuç - "Başarı başarısızlığın öteki ucudur"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır