kapat

13.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kurban aranıyor
Erbakan'ın bağımsız milletvekilli olması için 28 milletvekilinin istifa ederek ülkeyi ara seçime götürmesi gerek. FP'de ilk fedai Celal Esin oldu. Bazıları grup kararı bekliyor

Siyasi Partiler Yasası'nda yapılan son değişiklikle bağımsız aday olabilme olanağına kavuşan Necmettin Erbakan için şimdi de ara seçim formülü zorlanacak. FP, Erbakan'ın ara seçimde Konya'dan yeniden parlamentoya girebilmesi için tüm olanaklarını kullanmaya hazır.

Anayasa gereği Meclis'in yüzde 5'i boşaldığı takdirde 3 ay içinde ara seçime gidilmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu durumda en az 28 milletvekili istifa ederse, 3 ay sonra ara seçime gidilecek. Bu ara seçimde de Erbakan boşalan bir yerden bağımsız olarak milletvekilliğine adaylığını koyabilecek. Seçildiği takdirde 5 yıllık siyaset yasağı dolmadan yeniden parlamenter olabilecek.

Meclis kulislerinde böyle bir durumda FP'nin güçlü olduğu illerden 28 milletvekilini istifa ettirip bir ara seçime kapı açacağı konuşuluyor. Ancak milletvekillerinin istifasının da Meclis'te oylanıp salonda bulunanlardan yarısından bir fazlasının oyu ile kabulü gerekiyor. İstifaların kabulü durumunda bu milletvekillerinin büyük bölümü ara seçimde yine eski seçim çevrelerinden aday olacaklar. Böylece FP'nin 28 milletvekili için girilecek ara seçimden en az zararla çıkması hedefleniyor.

Hoca belirleyecek
FP'de şimdi ara seçimi yaptırabilmek için istifa etmesi istenecek 28 milletvekili arayışı başladı. Bu isimleri de Hoca'nın belirleyeceği kaydediliyor. Partinin güçlü olduğu bölgelerde istifaya hazır 30'u aşkın milletvekili bulunduğu belirtiliyor. Erbakan'la birlikte siyasi yasaklı olan Ahmet Tekdal'ın Ankara'dan, Şevket Kazan'ın da Kocaeli'den aday olmaları bekleniyor. İstifa etmesi istenecek 28 isim netleştirilmeye çalışılırken, ilk açıklama Ağrı Milletvekili Celal Esin'den geldi. Esin, "Benden böyle bir şey istenirse istifa ederim. Zaten para almaktan başka bir fonksiyonumuz kalmadı" dedi. Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş ise, "Grup böyle bir şey isterse yaparız" diye konuştu. FP'nin Adıyaman, Bingöl, Bayburt, Gümüşhane, Iğdır ve Sivas'ta yüzde 50 oy potansiyeli bulunuyor. İstanbul ve Konya'da da güçlü olan FP bu illerden istifa ettireceği milletvekilleriyle birlikte elinde toplam 34 milletvekillik bir potansiyeli bulunduruyor.

FP'nin Adıyaman ve Sivas'ta üçer, Bayburt, Gümüşhane ve Iğdır'da birer, Bingöl'de iki, İstanbul'da 17, Konya'da ise altı milletvekili bulunuyor.

Hoca'nın derdi YSK
Yasa değişikliğinin yapılmış olmasına karşın başta Erbakan olmak üzere siyasi yasaklılarda "YSK endişesi" hala sürüyor. Erbakan ve çevresi, YSK'nın, değişikliğe karşın adaylık konusunda Anayasa'ya gönderme yaparak karar verebileceği, bu durumda adaylıklarını reddedebileceği sıkıntısı taşıyor. Ancak Ahmet Tekdal, "YSK'nın üyeleri üst düzey hukukçu arkadaşlardır. Yanlış karar vereceklerini sanmıyorum" dedi.

Bu arada 28 FP'linin istifa etmesi, ara seçim kapısını hemen açmıyor. İstifaların Meclis'te de onaylanması gerekiyor. 5 parti arasında varılan uzlaşma çerçevesinde Erbakan'a Meclis yolunun açılabileceği belirtilirken DSP ve ANAP'ın karşı çıkabileceği ve ara seçimi engelleyebileceği belirtiliyor.

Meclis'in istifaları onaylamaması ve ara seçimin zora girmesi durumunda Erbakan için son umut FP'nin kapatılması davası olacak. Bu durumda Erbakan'ın Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasını bir an önce sonuçlandırması ve en az 28 FP'linin milletvekilliğinin düşürülmesine karar vermesi için dua etmesi gerekecek. Bu gerçekleştiği takdirde, Meclis üye tamsayısının yüzde 5'i boşalacağı için ara seçim yine zorunluluk olacak.

KURBAN ADAYLARI
FP'nin güçlü olduğu iller ve bu illerdeki milletvekilleri şöyle: Adıyaman (Mehmet Fırat, Mahmut Göksu, Mehmet Özyol), Bayburt (Suat Pamukçu), Bingöl (Mahfuz Güler, Hüsamettin Korkutata), Gümüşhane (Müftü Doğan), Iğdır (Ali Güner), İstanbul (Abdülkadir Aksu, Azmi Ateş, Mustafa Baş, Mukadder Başeğmez, Ali Coşkun, Süleyman Arif Emre, Mehmet Fuat Fırat, İrfan Gündüz, Nazlı Ilıcak, İsmail Kahraman, Hüseyin Kansu, Ali Oğuz, Mehmet Ali Şahin, Nevzat Yalçıntaş, Osman Yumakoğulları, Bahri Zengin, Merve Kavakçı-milletvekilliği tartışmalı), Konya (Hüseyin Arı, Veysel Candan, Remzi Çetin, Teoman Rıza Güneri, Özkan Öksüz, Lütfü Yalman), Sivas (Musa Demirci, Temal Karamollaoğlu, Abdüllatif Şener).

Erbakan'ı ve arkadaşlarını yeniden Meclis'e sokmak için FP'den istifa etmesi beklenen milletvekilleri ise şunlar: Yakup Budak (Adana), Mehmet Özyol-Mahmut Göksu (Adıyaman), Eyüp Sanay (Ankara), Mahfuz Güler (Bingöl), Hüseyin Karagöz (Çankırı), Osman Aslan-Haşim Haşimi (Diyarbakır), Nurettin Aktaş (Gaziantep), Merve Safa Kavakçı-Hüseyin Kansu-Bahri Zengin (İstanbul), Mehmet Batuk (Kocaeli), Özkan Öksüz (Konya), Yaşar Canbay (Malatya), Ali Sezal (Kahramanmaraş), Nezir Aydın (Sakarya), Musa Uzunkaya (Samsun), Mehmet Bekaroğlu (Rize), Ahmet Nurettin Aydın (Siirt), Musa Demirci (Sivas), Mustafa Niyazi Yanmaz-Ahmet Karavar (Şanlıurfa), Suat Pamukçu (Bayburt), Alaattin Sever Aydın (Batman), Ramazan Toprak (Aksaray), Ali Güner (Iğdır).

Ali Ekber ERTÜRK


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır