kapat

13.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İyi ki tutuldun!
Ay ve Güneş'in sabırsızlıkla beklenen buluşma anını Sultanahmet Camii üzerinde yakalayan bu fotoğraf, bizim için eşsiz bir tanıtım oldu

AYLARDIR tüm dünya gündemini meşgul eden Güneş tutulması sonunda gerçekleşti. Ciddi bir tanıtıma ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde bütün dünyanın gözünün üzerimize çevrilmesini sağlayan Güneş tutulması, Türkiye'ye binlerce turist çekti. Türkiye'ye gelemeyen turistler ise medya sayesinde tutulma anını ve ülkemizin güzelliklerini görme fırsatı buldu. Anadolu Ajansı'ndan Erhan Sevenler'in bu fotoğrafı, The Mirror, Daily Mail, The Daily Telegraph, Washington Post, The Independent gibi gazetelerde yer aldı.

Esnafa da yaradı
AY ve Güneş'in buluştuğu o anı, Sultanahmet Camii'nin minareleri arasından sergileyen fotoğrafın, Türkiye'nin tanıtımında önemli bir rol oynadığı bir gerçek. Güneş tutulmasının Türkiye'ye tek getirisi tanıtım olmadı tabii. Tutulmanın tam izlenebildiği belli bölgelere akın eden turistler, bölge esnafının da cebini dolarla doldurdu. 4 bin yıl önce İpek Yolu'nun üzerinde olan Harput, yıllar sonra tutulmayla yeniden canlandı. Özellikle halı ve çiçek satanlar, bölgeye gelen yüzlerce bilimadamı ve turistler sayesinde bol para kazandı.

Güneş-Ay randevusundan notlar...
* Güneş tutulması en uzun süre Romanya'da izlenebildi. Tam 2 dakika 23 saniye boyunca Ay ve Güneş'in flörtünü izleyen Romanya'da hava açıktı.

NASA'nın İnternet'te açtığı sayfayı, 36 saat içinde 1.9 milyon kişi ziyaret etti.

İngiltere'de Güneş tutulması, 800 milyon dolarlık (346 trilyon) zarara yol açtı.

Tutulma anında lambalarını açan İngilizler bir rekora imza attı. Prens Charles ve Diana'nın düğününden bu yana ilk kez İngiltere'de elektrik sarfiyatı bir anda 36.150 megawatt'a çıktı.

Almanya'da tutulma anını izleyen bir adam, bariyerlere çarpıp öldü.

2 bin 400 dolar karşılığında British Airways'in iki uçağına binip tutulmayı izlemeyi uman 200 kişi, tam tutulmayı izleyemeyince ortalığı birbirine kattı.

İtalya'nın pizza cenneti olan Naples kentinde Güneş tutulması için özel pizzalar hazırlandı.

Hadi Khatami adlı İranlı milletvekili, tutulmayı seyrettikten sonra kalp krizi geçirip öldü.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır