kapat

13.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Emlak Bankası'nda Arı'ya risk suçlaması
Son 1 yılda olağan dışı borç riskine girdiği tespit edilerek Erdin Arı hakkında dava açılması istendi

ANKARA- Emlak Bankası'ndaki usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturmasını tamamlayan Başbakanlık Teftiş Kurulu, 55. hükümet döneminde Emlak Bankası Genel Müdürlüğü'ne atanan ve kısa süre önce görevinden istifa ettirilen Erdin Arı ile 5 Yönetim Kurulu üyesini suçlu buldu. Rapora göre bankanın Arı yönetimindeki 1 yıllık dönemde teminat mektubu riski 400 milyon dolar artarak 600 milyona ulaştı. Bankanın zararı 5 kat arttı.

Rapor, Emlak Bankası'ndan sorumlu Devlet Bakanı Somuncuoğlu tarafından imzalandıktan sonra geçen hafta Başbakan Ecevit'e sunuldu. Ecevit'in onay vermesi halinde, Arı ve yönetici arkadaşları görevini kötüye kullanma gerekçesiyle dava açılacak.

Yönetim Kurulu Üyesi, Emlak Menkul Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Erkovan, Reha Abi, Yönetim Kurulu Üyeleri Yücel Alptekin, İsmail Heral, Mehmet Kemal Ünsal hakkında da, görevi ihmal ve kötüye kullanma gerekçesiyle, TCK'nın 235 ve 240. maddelerine göre dava açılması istendi. 235. madde, 4 aydan 2 yıla kadar ağır hapis, 240. madde de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. 235. madde ayrıca, suçlu bulunan kamu görevlileri için süreli veya ömürboyu kamu haklarından yoksun bırakılma cezasını kapsıyor.

Kim kimdir?

Arı, DTP'li Bakan Refaaddin Şahin tarafından göreve getirilmişti. Şahin, DYP Kurucusu İsmail Heral ve arkadaşı Yücel Alptekin'i de yönetim kurulu üyeliğine getirmişti. Hakkında en çok dosya olan isimlerin başında Mehmet Kemal Ünsal geliyor. Emlak Bankası Yönetim Kurulu üyeliği ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nı yürüten Ünsal, son seçimlerde ANAP'tan aday adayı olmuş, ancak hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları nedeniyle ANAP, Ünsal'ı aday göstermekten vazgeçmişti. Mahkeme kararıyla yeniden Toplu Konut'a dönen Ünsal, geçen hafta görevinden alındı. Erkovan ise bankayı zarara sokmaktan hapiste.

Bu arada Genel Müdürlük için 12 yıl hizmet gerekmesine rağmen 8.5 yıl hizmeti bulunan Arı'nın Genel Müdürlüğe, Genel Müdür Yardımcılığı için 10 yıl hizmet gerekmesine rağmen 6 yıl hizmeti olan Reha Abi'nin de Genel Müdür Yardımcılığı'na atanması usulsüz olarak nitelendirildi.

261 trilyonluk teminat
BaŞbakanlIk Teftiş Kurulu'nun saptamalarına göre, Emlak Bankası'nın kuruluşundan bu yana 200 milyon dolar olan harici teminat mektubu riski, Erdin Arı'nın Genel Müdürlüğü sırasındaki 1 yıllık dönemde, 600 milyon dolar (yaklaşık 261 trilyon) daha da arttı ve 800 milyon dolara (yaklaşık 435 trilyon) ulaştı. Banka Türk firmalarına verdiği teminat mektubu karşılığında yüzde 2 dolayında komisyon alıyor. Ancak, firmalar 1-1.5 yıl içinde uluslararası bankalara borçlarını ödeyemediği zaman borcu banka ödüyor. Bu nedenle, mümkün olduğunca bu uygulamaya girmiyor. Arı döneminde, bankanın riski kat kat artarken, son 6 ayda bankanın zararı 5 kat arttı. Ayrıca, borsa işlemleri sırasında banka 13 trilyon zarara uğratıldı.

Şamil TAYYAR


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır