kapat

13.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hazine'nin zengin ayı
10 Ağustos itibariyle kamu mevduatında 500 trilyondan fazla parası olan Hazine, ay sonuna kadar katrilyonun üzerinde kaynağın daha sahibi olacak

Hazine uzun süredir olmadığı kadar varlıklı. Merkez Bankası'ndaki kamu mevduatında 10 Ağustos itibariyle 500 trilyondan fazla parası bulunan Hazine, ay başında yaptığı vergi tahsilatları ve ihalede iftasının üzerinde borçlanmasıyla 517 trilyonluk mevdutanı sahibi oldu. Hem de ayın 5'inden sonra 250 trilyonluk borç ödemesine rağmen...

Önümüzdeki günlerde de Hazine'nin rahatı yerinde olacak gibi görünüyor. 25 Ağustos'ta 400 milyon euroluk tahvil satışının bedelini alacak Hazine, ay sonuna kadar da Geçici Vergi'nin de etkisiyle 900 trilyondan fazla vergi toplaması bekleniyor.

Hazine'nin yanı sıra Merkez Bankası da döviz açısından hergün yavaş yavaş zenginleşiyor. Ay başından itibaren Merkez Bankası 10 günde 486 milyon dolar satın aldı. Döviz pozisyonu 8.7 milyar dolara doğru tırmandı. Bunun karşılığında da piyasaya 246 trilyon lira verdi. Ama Hazine aynı süre içinde piyasadan 190 trilyon lira aldı. Merkez Bankası da piyasaya verdiği borcu 145 trilyon lira azalttı. Böylece piyasaya verilenden daha fazlası çekilmiş oldu. Likiditenin göstergesi rezerv para aybaşına göre 97 trilyon lira azalarak 2 katrilyon 840 trilyona indi. Ama bu likidite açığı, bankacılık sistemine yatan 78 trilyon lira ile yani emisyon düşüşüyle karşılandı.

Faiz yükseldi
Bu durum gecelik faizlerin fazla oynamamasına yol açtı. Oranların genelde yüzde 70 civarında kalması da, repoda stopaj artırımı beklentisiyle tedirginleşen piyasada, bono faizlerinin hergeçen gün tırmanmasına yardımcı oldu.

Rezerv 23.7 milyar
MERKEZ Bankası döviz rezervleri, Ağustos'un ilk haftasında 459 milyon dolar arttı. 30 Temmuz'da 23.3 milyar dolar olan rezerv, 6 Ağustos'da 23 milyar 766 milyon dolara yükseldi. Türkiye 2-11 Ağustos arasında 374 milyon dolar dış borç ödedi. Yılbaşından bu yana 6.2 milyar dolar dış borç ödendi.

Nadin TAŞCIOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır