kapat

13.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Batı'dan tam not
İngiltere'nin saygın gazetesi Financıal Times'ta yer alan yorumda, "Türkiye'deki koalisyon ülkeyi ekonomik başarı öyküsüne çevirebilme şansına sahip" denildi

İngiltere'de yayımlanan saygın ekonomi gazetesi Financial Times, Uluslararası Tahkim Yasası'nın Meclis'te kabul edilmesiyle doğrudan yabancı yatırımların Türkiye'ye akacağını belirtti.

Hükümetin reformlar konusundaki adımlarından övgüyle söz eden Financial Times'ta dün yer alan yorumda, Türkiye'nin müthiş bir potansiyeli olan ekonomi olmasına karşılık sürekli zayıf hükümetlerce yönetildiği vurgulandı. Yorumda, "Eğer bu koalisyon iç kavgalardan ve kendinden memnun olma tehlikelerinden kaçınabilirse ülkeyi ekonomik başarı öyküsü haline çevirebilme şansına sahip" sözlerine yer verildi.

Modern ekonomi
Gazete, ciddi yapısal sorunları çözecek veya çift basamaklı rakamlardaki enflasyonu aşağı çekecek güçte bir hükümetten uzun süre mahrum kalan Türkiye'nin sonunda 'iş yapan' bir hükümete kavuştuğunu vurguladı. Yorumda, Meclis'te Uluslararası Tahkim Yasası'yla ilgili ilk tur oylamanın başarıyla tamamlandığı, ikinci turun da bir formalite olduğu ifade edildi. Financial Times, dünyanın 7. büyük gelişmekte olan ekonomisi olmasına rağmen, yılda sadece 600 milyon dolar yabancı doğrudan yatırım çeken Türkiye'nin, Uluslararası Tahkim'le birlikte yabancı yatırım akışına kapıyı açacağını da belirtti.

Gazete, reformist adımlara dikkat çekerek, Uluslararası Tahkim'in, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yılsonunda bir stand-by kredisi için, 3 aylık koalisyon hükümetinin gerçekleştireceği bir dizi reformist adımın en önemlisi olduğunu kaydetti.

Tahkim'in ayrıca, hükümetin Türk ekonomisini modernize etme konusunda ciddiyetini de gösterdiğini yazan Financial Times, IMF'nin onayını kazanmanın daha zor kararlar ve hassas uzlaşmalar gerektirdiğini ifade etti. Gazetedeki yorumda, gelecek adımın önümüzdeki hafta içinde kabul edilmesi beklenen Sosyal Güvenlik Reformu olduğu vurgulanarak, bunun ve tarımsal sübvansiyonların azaltılması gibi diğer reformların sadece Meclis'te çoğunluk gerektirmediği, hükümetin güçlü bir kamuoyu muhalefetiyle karşılaşacağı belirtildi.

Hükümetin en zor görevlerinden birinin de bütçe açığını azaltmak olduğunu yazan Financial Times, bütçenin faiz dışı fazla vermesine rağmen, yüksek faiz oranlarının mali durumu zayıflattığını yazdı.

"İşi ciddiye alıyorlar"
ABD'nİn dünyaca ünlü gazetesi The Wall Street Journal'ın Avrupa baskısında yer alan bir yazıda da, Başbakan Bülent Ecevit liderliğindeki koalisyonun etkileyici bir reform listesine sahip olduğu vurgulanarak, Turgut Özal'ın başbakanlıktaki ilk günlerinin benzeri, çok ciddi bir reform programının sözkonusu olduğu ifade edildi. Yazıda, Uluslararası Tahkim Yasası'nın özelleştirmenin hızlanmasına yardımcı olacağı ve THY, Türk Telekom gibi şirketleri yabancılar için daha cazip hale getireceği vurgulandı.

Yazıda, Ecevit hükümetinin son 10 yılın en güçlüsü olduğu ve Başbakan'ın zor reformları iktidar döneminin başında sonuçlandırıp, bunların meyvelerini gelecek seçimlere kadar toplamayı planladığı vurgulandı.

"Reformdan geri adım yok"
ANKARA-Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, uzlaşma arayışları gerekçesiyle geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülemeyen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın komisyondan gelen haliyle virgülüne dokunmadan çıkarılacağını söyledi. Tasarı dün, Siyasi Partiler Yasası'ndaki değişikliğin Genel Kurul'da kabul edilmesinin ardından Meclis gündemine alındı.

Türk İş'ten yeni plan
Çalışma Bakanı'nın, emeklilik yaşını 58-60'a yükselten ve 10 yıllık geçiş öngören tasarıdaki kararlılığı sürerken, Türk İş yeni bir formül geliştirdi. Türk İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, "Sosyal güvenlik reformunda bizimle pazarlık yapılmaması, gelecekte telafisi güç sorunlara yolaçacaktır" dedi.

Türk İş'in hazırladığı yeni emeklilik planında kazanılmış hakların korunması amacıyla 5 bin gün prim ödeyenlerin 38-43 yaşında emekli olması, halen çalışanların ise 6 bin 300 gün prim süresi tavan olmak üzere esnek bir geçiş modeliyle 52-56 yaşında emekliliğe hak kazanabilmesi imkanı bulunuyor.

Bu arada DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, hükümetin Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı'nı geri çekmesini istedi. Hükümetin bu yasa ile Türk insanına ahirette emekliliği reva gördüğünü kaydeden Çiller, "Bu elbise bu topluma uymuyor. Ya elbise değişecek ya da terzi" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır