kapat

13.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Oyun içinde oyun!
Dağıstan'da Çeçen militanlar Rus birliklerine adeta kök söktürürken, Moskova müthiş iddialarla çalkalanıyor.

Kremlin'in Dağıstan'a saldırılacağından bir ay önce gelen istihbaratlar sayesinde haberdar olduğu ve hatta İslamcı militanları kışkırttığı söyleniyor. Boris Yeltsin'in, Aralık ayında yapılacak Duma seçimlerini muhaliflerinin kazanacağını görünce, ülkede gerginliği artırarak "olağanüstü hal" ilan etmeyi ve seçimleri yaptırmamayı planladığı iddia ediliyor.

İki senaryo var
Bu iddiaları, önde gelen gazetelerden Sevodnya dün, "Kremlin, seçimleri ertelemek için olağanüstü hal ilan etmeyi düşlüyor" başlığıyla manşet yaptı. Gazeteye göre ortada, aynı kapıya çıkan iki senaryo var: Ya Yeltsin doğrudan olğanüstü hal ilan ederek 19 Aralık'taki Duma seçimlerini erteletecek. Ya da yeni Başbakan Putin Dağıstan'da sert politikalara yönelerek Duma'yı tahrik edecek. Bu durumda Duma, Putin'e üç kez üst üste güvenoyu vermeyecek. Yeltsin de Duma'yı feshedip seçimleri iptal edecek. Bunun için, Dağıstan'da savaşın daha da kızışmasına Kremlin'in göz yumacağı savunuluyor.

İddiaya göre, Dağıstan'a Çeçen militanların saldıracağı istihbaratı bir ay önce Kremlin'e ulaştı, ama yetkililer bunu kulak arkası etti. Hatta, Kremlin İdari İşler Müdürü Aleksandr Voloşin, Haziran'da Fransa'nın Nice şehri yakınında ünlü silah kaçakçısı Adnan Kaşıkçı'ya ait bir villada Şamil Basayev'le gizli bir görüşme yaptı. Hatta bir Rus gazetesi bu görüşmeye, başbakanlığı döneminde Necmettin Erbakan'ın danışmanlığını yapan Mehmet adlı bir Türk'ün de katıldığını yazmıştı.

Suat TAŞPINAR (MOSKOVA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır