kapat

11.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SERPİL YILMAZ(syilmaz@sabah.com.tr )

Ne İsa'ya ne Musa'ya yaradı

Sosyal güvenlik sistemi reformu diye sunulan tasarıya yalnızca tepkisini meydanlarda gösteren işçiler karşı çıkmıyor.

İşverenlerin üst örgütü TİSK de tasarı için "Bize de uymaz" diyor. Diyor da sesini çok çıkartamıyor. Ne de olsa başkanları Refik Baydur, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a borçlu.

Ne borcu?

Koltuk borcu.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) seçiminde TÜGİAD Başkanı Hamdi Akın'ın adaylığını son dakikada yapılan baskılarla geri çektirip, Refik Baydur'un yeniden seçilmesini sağlayan Yılmaz çünkü.

Tasarı gündeme geldiği günlerde TİSK'de düzenlenen bir toplantıda Baydur, yönetim kuruluna "Yılmaz'a (Çalışma Bakanlığı'nı ANAP'ı almanızdan çok memnun olduk) dedim. O da (Biz istemedik, Sayın Ecevit kucağımıza attı. Biz de Okuyan'a verdik) dedi" diyaloğunu aktardı. Ne var ki Tekstil İşverenleri Sendikası'nın ayrılmasından sonra TİSK'in içindeki en güçlü sendika olan MESS temsilcilerini bu açıklama tatmin etmedi. Çünkü hazırlanan yasa tasarısı isteklerini yansıtmıyordu.

Geçen hafta yapılan TİSK toplantısında MESS'in bastırmasıyla yeni bir karar alındı ve yasa tasarısına ilişkin işveren eleştirilerine yönelik görüşlerin kamuoyuna yansıtılmasına karar verildi. MESS'in Başkanı Koç Topluluğu yöneticilerinden Erdoğan Karakoyunlu. MESS'i TİSK'te temsil eden üyeler arasında Arçelik Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman, Uzel Makina Genel Koordinatörü Bedirhan Çelik gibi metal sanayinin önde gelen kurumlarının temsilcileri yer alıyor.

Yasa tasarısı da işçilerden sonra işveren kesiminden de tepkinin açığa vurmasıyla; "Ne İsa'ya, ne Musa'ya yaradı"...

Neye itiraz ediyorlar?
SSK'nın yükü işverende- Alt ve üst sınır kazançları üzerinden ödenecek prim tutarları mevcuda göre 2.5 kat artarak, 100 milyon liraya yaklaşıyor.

Kayıtdışı cazip hale geliyor- İşyeri denetiminde bilgi sahibi olmayan kamu kurumlarının elemanlarına yetki veriliyor.

Prim ödeme gün sayısı yüksek- Prim ödeme gün sayıları AB ülkeleri ortalamasına uygun değil.

Esnek çalışma türü teşvik edilmiyor- Kısmi zamanlı istihdam gibi esnek çalışma türlerinin gelişmesi engeleniyor.

İşçi sağlığında ölçü kaçmış- Genel Sağlık Sigortası sistemine geçilmeli.

İşsizlik Sigortası için erken- İşsizlik Sigortası, ihbar ve kıdem tazminatları ile birlikte değerlendirilmeden, İş ve İşçi Bulma Kurumu yeniden yapılandırılmadan gündeme dahi alınmamalı.

Özet olarak işverenler devlet katkısının daha çok, işveren katkısının daha az olduğu bir "reformdan" yanalar. Bunu da daha çok kâr için değil, daha sıkı bir rekabet için istediklerini vurguluyorlar.

Banka Üst Kurulu'na yeni isimler
Hazine Müsteşarlığı'na Cüneyt Sel'den sonra Selçuk Demiralp, Hazine'den Sorumlu Bakanlığa da Hikmet Uluğbay'dan sonra Recep Önal'ın gelmesi, gözleri eylül ayında belirlenmesi beklenen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na çevirdi.

Kurul'a girecek üyelerin dağılımlarını yeniden hatırlatayım:

Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Sermaye Piyasası Kurulu, Merkez Bankası, Bankalar Birliği 2 aday gösterecek, 1'i kurula girecek. Hazine Müsteşarlığı ise 4 aday gösterecek 2'si kurulda yer alacak. Maliye Bakanlığı ANAP'ta, DPT MHP'de, Bankalar Birliği bağımsız bir kurum, Hazine, SPK ve Merkez Bankası ise DSP'de... 7 üyeden 4'ü Hazine, Merkez Bankası ve SPK'yı elinde bulunduran DSP'den gelecek. Bu durumda DSP'nin adayının Kurul'a başkan olma şansı yüksek. Düne kadar Maliye eski bakanı Zekeriya Temizel'i bu göreve aday gören çevreler bugün olmayacağını söylüyorlar. Temizel itibar etmiyormuş.

Geriye kalıyor, kulislerde odaklanan ANAP'ın adayı Biltekin Özdemir'in ismi. Ancak Özdemir'e de DSP'nin etkin olduğu kurumlar sıcak bakmıyor. Bir başka isim daha var ki, ona da Cumhurbaşkanı Demirel geçit vermiyormuş.

Kurul'da üyeler arasında Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin'in ve Rüşdü Saracoğlu döneminde Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olan Bediz Demiray'ın adı geçiyor. Bu arada Interbank Genel Müdürü Kadir Günay'ın da kurul için önerilen isimler arasında olduğu belirtiliyor.

Çevik Bir Paşa Bodrum'u seçti
Fiyatları milyon dolara çıkan yerleşim birimleriyle neredeyse Boğaz'la yarışan Bodrum'un son hemşerisi, emekliye ayrılmasıyla dikkatleri üzerine çeken Çevik Bir Paşa oldu.

Çevik Bir Paşa; ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın veya kardeşi Turgut Yılmaz'ın, Garanti Bankası Genel Müdürü Akın Öngör'ün (Öngör Yalıkavak'taki şatosundan sonra, Türkbükü'nde de bir ev yaptırıyor) sahip olduğu milyon dolara varan villardan almadı. Bodrum'un en elit sitesine komşu oldu. Sitenin elitliği site sakinlerinin banka cüzdanlarından veya plaj giysilerinin markalarından gelmiyor. Çevik Bir Paşa'nın satın aldığı villanın bulunduğu Yalıkavak'a bağlı Gökçebel'deki Cennet Köy, İnönü Ailesi'nin ağırlıkta olduğu bir site. Rahmetli olan Büyükelçi Tevfik Saracoğlu zamanında kurulan bu kooperatif daha çok "Hariciyecilerin Sitesi" olarak biliniyor.

Çevik Bir Paşa'nın 90 bin dolara satın aldığı bu villanın bulunduğu sitenin sakinleri arasında; Çarmıklı, Gazioğlu, Kibar, Çapa, Bilgehan ve Tokar gibi ünlü aileler de bulunuyor. Ajda Pekkan'ın da bu sitede evi vardı, satmış...

Aslında Cennet Köy'ün Bodrum'da bir de ağabeyi var. Cennet Köy'den önceki yıllarda dışişleri mensupları, Gündoğan Koyu'nda ilk Cennet Evler adıyla bir kooperatif kurmuşlar. Yaklaşık 200 villalık bu siteye sığmayan hariciyeciler, ikinci kooperatiflerini Gökçebel'e inşaa etmişler.

Çevik Bir Paşa'nın önümüzdeki üç ay içinde Washington Institute, Washington Center For Strategic and International Studies, West Point gibi kuruluşlara konuşmacı olarak davet edildiğini, Ali Şen'in köşesinden okuyanlar, "Paşa emeklilik günlerinde sivil toplum hareketlerine öncelik verecek" yorumu yaptılar. Bodrum'da İnönü Ailesi'nin yanında bir villa satın aldığını bu bilgilerine ekleyince yorumlarını bir adım öte taşıyıp; "CHP'ye yeni lider" diyorlar.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır