Televizyonlarda herkesin açıkça izlediği ihaleyi Teleon 120 milyon 500 bin dolarla kazandı. İki yıl için kiralama şeklinde yapılan anlaşmaya göre 2. ve 3. Ligler'e verilecek payı düşünce 1. Lig kulüpleri net 116 milyon 885 bin dolar alacaklar.
Teleon paranın yüzde 30'unu federasyona yatırdı ve kulüplerde paylarını almaşa başladı. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş kulüpleri bu paranın yüzde 50'sinin yüzde 26.5 oranını alacaklar. Yani üç büyükler net olarak 15 milyon 487 bin dolar alacaklar. Trabzon ise, yüzde 50'nun yüzde 20.5'luk kısmını alacak. Trabzon'a düşen para da 11 milyon 980 bin 784 dolar olacak. Bu paralar sadece bu yıl sonuna kadar ödenecek paralardır. 1. lige yeni çıkan Göztepe, Van ve Denizlis 3.5 milyon dolar, diğer 11 kulüp de 4 ila 4.5 milyon dolar arasında para alacaklar. Anlaşma 2 yıllık ve kiralama şeklinde.
Şimdi spor bakanının tartıştığı "Türkiye Telsim Ligi" sözcüğü konusuna gelince, bunun için Telsim 9 milyon 250 bin dolar ödüyor. 2 yıl için Teleon'un net maliyeti KDV artı federasyon payı ile birlikte 320 milyon dolar "130 trilyon". Şimdi devlet kredi kullanırken, Yaşar Okuyan'ın açıklamasına göre yüzde 100'le kullanıyor. Bu kötü piyasa koşullarında Teleon bu paraları yüzde 100 faizle ödediğini düşünürsek, rakam 640 milyon dolara çıkıyor.
Bu parayı çıkarmak için milyarda bir ihtimal yok. Konuştuğum Türkiye'deki hiçbir TV sahibi bu paranın çıkmasının mümkün olmadığını söyledi. Bakan Ünlü, kafayı Türkiye Telsim Ligi'ne takmış. Aslında Ünlü, bu ihaleyi TRT'ye almak istiyordu. Federasyon yetkilileri, ihalesiz TRT'ye 100 milyon dolara vereceklerini söylemişler. Böyle bir yetkileri de varmış. Ama Ünlü'den ses çıkmıyor. Tabiki bu kararı verecek olan Fikret Ünlü değildir. Orada onu suçlamak ayıp. Ama Türikye Telsim Ligi için çok uğraşıyor. Eğer 9 milyon 250 bin dolar yerine Ünlü, 15 milyon dolarlık bir firma bulmuşsa lütfen açıklasın. Ama bence kuru gürültü yapıyor.
Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı "Tedbir" davasıda red edildi. Sayın Bakan, bence Federasyon her iki işi de doğru yaptı. Geçen yıl, Rifle Basketbol ligi, Pepsi Cola Ligi, İngiltere de Süt Kupası, Brezilya Liber Tataes Kupası, Copa Brezil, olunca kimse ihtiraz etmiyor. Dünya Kupası'na FIFA Avrupa Basketbol Şampiyonsına FIBA, Şampiyonlar Ligi'ne UEFA niye ihtiraz etmiyorlar. İş yapmak istiyorsanız, 3813 sayılı yasayı değiştirin, ve de sponsorluk yasasını çıkartın. Sayın Ünlü bekliyorum.