kapat

24.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Enişteye savcı şoku
Savcı Bekir Selçuk, mal varlığı davasında delil yetersizliğinden beraat eden Özer Çiller hakkında Yargıtay'a temyizde bulundu. Selçuk, "Mevcut delillerle mahkumiyet kararı verilmesi gerekir" dedi

Ersin BAL

DYP lideri Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller'in beraatine itiraz geldi. Ankara 20'nci Asliye Ceza Mahkemesinde, mal varlığı davasında 3-5 yıl hapis istemi ile yargılanıp, "Delil yetersizliğinden" beraat eden Özer Çiller hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Bekir Selçuk, Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu.

Dava nasıl başladı?
Çiller hakkındaki dava, DYP eski Milletvekili Sadık Avundukluoğlu'nun, suç duyurusu üzerine başladı. Avundukluoğlu, 30 Ekim 1997'de 13 sayfalık dilekçe ile Ankara Cumhuriyet Savcılığına başvurdu ve DYP lideri Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in haksız mal edindiklerini öne sürdü.

Bilirkişi devrede
Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel İldeniz, dosyayı bilirkişi heyetine verdi. Emekli Sayıştay denetçileri Celal Aytav, Osman Zeki Mahmutyazıcıoğlu ve Özden Erdemir'den oluşan üç bilirkişi, Çiller'lerin servetlerinin kaynağı olarak gösterilen miktarların, mal varlıklarını açıklamaya yetmediği sonucuna vardı. Bilirkişiler Çiller'lerin mal varlıklarında kaynağı gösterilemeyen 90 milyar liralık bir artış olduğu yolunda rapor hazırladı.

Hakim değişti
Rapora Çiller ailesinin avukatları itiraz etti. Mahkeme itiraz noktalarına cevap amacıyla dosyayı aynı bilirkişilere sevketti. Bilirkişiler yine aynı raporu yazdılar ve "Rapor doğrudur" dediler. Bu sırada Mahkeme hakimi emekli oldu ve yerine Hakim Zeki Yargısal atandı. Ancak Yargısal'ın da görevi kısa sürdü ve yerine de Sadi Sarıyıldız atandı. Savcı da değişti, Tekin Koçtekin'in yerine Turan Şen geldi. Yeni hakim ve savcı, Çiller davasında iki celsede beraat kararı verdi. İlk celsede Savcı "Delil yetersizliğinden beraat" istedi, ikinci celsede de hakim bu karara uydu.

Selçuk devrede
Ancak Avundukluoğlu işin peşini bırakmadı. 90 milyar liralık haksız kazanç iddiasını dile getiren bilirkişi raporuna rağmen gerekçesiyle beraat kararı veren hakim ve savcıyı Adalet Bakanlığına şikayet etti. Hakim ve Savcı hakkında soruşturma açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Bekir Selçuk da devreye girerek, dosya için, Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu. Selçuk başvurusunda, "Mevcut delillerle mahkumiyet kararı verilmesi gerekirken, mahkemenin beraate hükmetmesi yasa ve usule aykırıdır" diyerek Yargıtay'dan kararın düzeltilmesini istedi.

Avundukluoğlu ne diyor?
Hakim ve savcıyı Adalet Bakanlığına şikayet eden Avundukluoğlu SABAH'a şunları söyledi: "Bir önceki hakim Zeki Yargısal'ın aldığı 5 tane ara kararı vardı. Yerine getirilmesi ya da iptal edilmesi gereken kararlardı. En azından bunlardan vazgeçme kararının alınması gerekiyordu. Böyle bir vazgeçme kararı da almadan asli fail Tansu Çiller hakkında TBMM'de soruşturmaya gerek olmadığına karar verilmesi nedeniyle, fer'i fail Özer Çiller'in de beraatine karar verilmesi gerektiği mütalaa edildi. Hakim de savcının bu mütalaasını aynen karara geçti. Karar alınırken 'Dosyada da herhangi bir delil yoktur' denildi ve Özer Çiller hakkında beraat kararı verildi. Oysa dosyada 90 milyarlık açığa ilişkin bilirkişi raporu bulunuyordu. Bu belgeler, delil olarak kabul edilmeliydi."

Meclis'te mini etek yasak!

Nuri KAYIŞ

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi'nin yeni Genel Sekreteri Vahit Erdem, koltuğuna oturur oturmaz bir genelge yayınlayarak personeli işe geliş gidiş saatleri, kıyafetleri, saçları, sakalları, tırnakları ve bıyıkları konusunda uyardı. Genelgede, şu uyarılar dikkati çekiyor :

* Tüm personel mesai saatlerine titizlikle uyacaklar.

* Kadınlar pantolon, kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, buluz veya elbise giyemeyecektir. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olmayacaktır. Kadınlar başlarını örtmeyecek, terlik tipi ayakkabı giyemeyecektir.

* Erkekler kulak ortasından aşağıda favori bırakamayacak, saçlar kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilecek, temiz ve bakımlı olacaktır. Her gün sakal tıraşı olunacak ve sakal bırakılmayacaktır.

* Bıyık tabii olarak bırakılacak, uzunluğu üst dudak boyunu geçemeyecek, alt uçlar dudak hizasından kesilecektir. Personel Atatürk'ün doğumunun 100. Yılı münasebetiyle çıkarılan rozet ve benzerleri dışında rozet takamayacaktır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır