Borsa yine unutuldu
Borsacılar açıklanan ekonomik paketin reel ekonomi için olumlu olduğunu belirtirken borsanın unutulmuş olmasının haksızlık olduğunu ifade ediyor
Deniz BAYRAMOĞLU
Hükümetin önceki gün açıkladığı ekonomiyi canlandırma paketinden borsayla ilgili hiç bir düzenlemenin çıkmamış olması piyasayı rahatsız etti. Hükümetin pakette borsaya vergi avantajı sağlayacağı beklentisiyle önceki gün seans içinde 6.159 puan ile tarihi zirve yapan endeks, pakette borsanın yine unutulmasıyla bu seviyeden itibaren yüzde 6 değer yitirdi. Borsacılar, 1998 sonlarında açıklanan ekonomiyi canlandırma paketinde de borsanın unutulduğunun altını çizerek şu yorumu yapıyor:
"Sorun borsanın ekonomi için ne anlama geldiğinin iyi anlaşılamamasından kaynaklanıyor. Eğer bu anlaşılmış olsaydı konuya daha ciddi yaklaşılırdı."
Pakette borsaya alternatif yatırım araçları olan mevduat ve repoda beyanname verme zorunluluğunun kaldırılmasına rağmen benzer bir uygulamanın borsa için yapılmamış olmasını eleştiren borsacılar, "Henüz tahvil ya da bono için nasıl bir uygulama yapılacağı konusundaki ayrıntılar da netleşmedi. Ama bu borsa yatırımcısına haksızlık yapılması anlamına gelir" yorumunu yapıyor.
Demek ki anlatamamışız
Erhan Topaç / Gedik Menkul Değerler
Kanunda beyanname zorululuğunun kaldırılması sadece mevduat ve repo için geçiyor. Bunun dışındaki enstrümanlar için muğlaklık var. Eğer onlarda da stopaja geçilirse hisse senedi yatırımcısına haksızlık edilmiş olur. Çünkü bunlar birbirine alternatif yatırım araçları. Üstelik borsa daha riskli bir alan. Bu bizde borsaya verilen önemi gösteriyor. Demek ki biz bunu iyi anlatamamışız. Sermaye piyasalarının gelişmesinin ekonomiye, şirketlere uzun vadeli katkısını gösterememişiz. Bu tasarıyla borsa yatırımcısı cezalandırılıyor. Bir de özel emeklilik fonları gibi yeni düzenlemeler de yapılmalı. Ülkenin asıl sorunu uzun vadeli fon bulamamaktan kaynaklanıyor. Bu olmadan düzlüğe çıkılmaz. Yoksa duvara toslayacağız.
Özelleştirmeyi etkiler
Berki Özmen / Çağdaş Menkul Değerler
ÖNCELİKLE ülke ekonomisi için borsanın önemi algılanmıyor. Alınan önlemler ekonominin canlanması açısından önemli. Ama örneğin özelleştirme için de canlı bir borsa çok önemli. Canlı bir borsa için de yapılması gerekenler var. Şu an üç aylık bir avantaj var. Ayrıca kârın nasıl hesaplanacağı da belli değil. Vergi Kanunu'ndan sora büyüklerin çoğu yurtdışına çıkıp işlem yapmaya başladı. İçredekiler ise küçük yatırımcılar.Vergi alınırsa bu küçük yatırımcıdan alınmış olacak. Bence verginin kalkmasının sağlayacağı fayda zarardan kat kat çok.
2004'e kadar erteleme
Zeki Döşlüoğlu / Aracı Kurum Yöneticileri Derneği Başkanı
Hükümetin açıkladığı ekonomiyi canlandırma paketi piyasalarda olumlu karşılandı. Tedbirlerdeki bu olumlu gelişmelere karşılık hisse senedinin vergilendirilmesine ilişkin açıklamalar piyasalarda tereddüte yol açtı. Açıklamalarda repo ve mevduat faizlerinin beyannameye tabi olmayacağı, stopj yoluyla nihai vergilendirmeye tabi tutulacağı belirtildi. Bu durum rekabet içinde olan enstrümanlardan hisse senedini olumsuz etkileyecektir. Yurtdışına ve yastık altına kaçan para faize yönelecektir. Bu durum henüz yeterli derinliğe kavuşmamış olan İMKB'nin daha da daralmasına yol açabilir. Borsamız halen yerli bireysel yatırmıcıların ağırlıkta olduğu bir konumda. Kurumsal yatırımcıların piyasada olmadığı ve bunlara ilişkin düzenlemelerin de yeni yapıldığı gözönüne alındığında hisse senedinin vergilendirilmesine ilişkin çabaların erken olduğu ortaya çıkıyor. Komşu ve gelişmekte olan borsalarla karşılaştırıldığında İMBK vergi açısından avantajını yitirmektedir. Bu nedenle hisse senetlerinin ve yüzde 25 oranında hisse senedinde dayanan yatırım fonlarının 3 aydan uzun süre tutulması halinde vergiye tabi olmayacağı Vergi Kanunu'nda yer almalı, üç aydan kısa süreli alım satımlara ilişkin vergi ise 2004 yılı sonuna kadar ertelenmeli.
Hayalkırıklığı yaşandı
Emin Özer / Bumerang Menkul Değ.
BORSANIN iki günlük tepkisi tamamen hayalkırıklığını yansıtıyor. Hazine kağıtlarının beyanname kapsamından çıkarılmasıyla bir tek borsaya beyanname zorunluluğu getiriliyor. Bu durumda para repoya kayacak. Mevduat ve repoyla ilgili açıklamalar net. Tahvil ve bono için ne olacağı belli değil. Daha Bakanlar Kurulu'na da Meclis'e de gelmedi. Umarım burada düzeltilir. Bu durum özelleştirme için de olumsuz olur. Likidite olmayan bir piyasaya yabancı yatırımcı da gelmez.
Borsaya haksızlık
Kerem Korur / Hak Menkul Değerler
Alınan önlemler genelde kısa vadede ekonomiyi rahatlatacak ve canlandıracak önlemler. Bu canlanma ile borsa olumlu etkilenecek. Çünkü borsa ekonominin büyüme hızı ile birlikte haraket eder. Durgunluğu aşmayı başarabilirsek borsanın da tepkisi olumlu olacak. Ama diğer enstrümanlar için beyanname zorunluğunun kaldırılması mantıksız. Borsaya bir miktar haksızlık edilmiş oluyor. Eğer rahatlatıcı bir karar alınması gerekiyorsa bunun tüm piyasalar için alınması gerekli.
|