Sihirli değnek değil
Uluslararası Tahkim Yasası'yla ilgili beklentilerin piyasalarda olumlu hava estirmesine karşılık, uzmanlar 'Yasa çıktı diye yabancılar yatırıma koşacak değil' uyarısında bulunuyor
"Uluslararası Tahkim Yasası çıkacak ve bunu bekleyen yabancı yatırımcılar Türkiye'ye yönelecek" beklentisi ekonomide iyimser bir rüzgarın esmesinde ve özellikle borsanın geçen haftaki yüzde 10'un üzerindeki artışında Sosyal Güvenlik Reformu'yla birlikte rol oynayan başlıca faktörlerden birisiydi.
Ancak birçok uzman ve yatırımcı bu beklentiye rağmen uluslararası tahkim konusunda yapılacak Anayasal değişikliğin neler getireceğinin detayını belirgin olarak bilmiyor. Gedik Menkul Değerler Araştırma Müdürü Özgecan Fırıldak'a göre, spekülatörler "Uluslararası tahkimin Meclis'te kabul edilmesiyle yabancı sermaye gelecek ve borsaya para girecek" beklentisini kullandılar. Ancak, bir çok uzmana göre bu beklenti çok da gerçekçi değil.
Hayale kapılmayalım
Yatırımcının hemen gelmesinin beklenmemesi gerektiğini söyleyen Tekstil Bank Genel Müdür Yardımcısı Ertan Güngör, "Yatırımcılar tahkimin reel sonuçlarına değil de havanın iyi olmasına katkı sağlaması nedeniyle olumlu bakıyorlar. Yasanın bugünden yarına faydası olmaz. Sadece bundan sonraki değerlendirmeler ona göre olacak " dedi.
Tahkim Yasası'na karşı olanlar, tahkimin anlaşmazlıklarda bir çözüm yolu olduğunu ancak bir devlet ve şirket arasında hakemlik yapılamayacağını ve yasanın Türkiye'nin egemenlik haklarının ihlaline yol açacağını söylüyorlar.Yabancı sermayenin Türkiye'ye yatırım için uluslararası hakemliğin Türkiye tarafından tanınması gerektiğini düşünen yasa taraftarları ise uygulamanın Türkiye'nin önünü açacağını belirtiyorlar.
Borsa yatırımcılarının tahkim ile ne getirildiğini tam olarak bilmediğini belirten Gedik Menkul'den Özgecan Fırıldak, "Ancak IMF'in istediğinin yapılıyor olması borsa için önemli. Tahkim yasalaşmalı. Yabancı sermaye hukuki problemlerde uluslararası mercii istiyor" dedi.
Med Menkul Genel Müdür Yardımcısı Gökşin Teker de tahkim ile ilgili olarak çok fazla "hayale kapılmamak" gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"Borsa için tahkim önemli değildir. Önemli olan bu nedenle alım gelip gelmeyeceği. Aşırı hayale kapılmamak lazım. Örneğin 1954'te iki kanuna çok önem verildi. Biri Yabancı Sermaye diğeri Petrol Kanunu. Bu kanunlar hazırlandı ama Türkiye'ye milyonlarca dolar gelmedi. Bir ülkeye yatırım yapmanın tek ölçüsü yasal yapı değil. Türkiye'ye milyarlar akacak hayaline kapılmamak lazım. Yine de tahkim boş bir çaba değildir."
Komisyon toplantısı salıya ertelendi
ANKARA- Özelleştirme ve uluslararası tahkim konusunda düzenlemeler öngören anayasa değişikliği teklifinin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesine 27 Temmuz Salı günü devam edilmesi kararlaştırıldı. Komisyon Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır, üyelerin bilgi ihtiyacı içinde olduğunu belirterek, toplantının salı gününe ertelendiğini söyledi.
Sözleşmelerde var
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk tahkim konusundaki anayasa değişikliğine ilişkin olarak, Türkiye'nin çeşitli uluslararası sözleşmelerle zaten tahkimi kabul ettiğini hatırlatarak, "Biz şu anda bunlara ilişkin bir anayasal düzenleme getiriyoruz" diye konuştu.
|