kapat

24.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İş güvencesi de geliyor
Çalışma Bakanı Okuyan, iş güvencesi konusunda çalışma yaptıklarını, bunu önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını ve Meclise sunacaklarını söyledi

Çalışanların tepkisine yol açan Sosyal Güvenlik Reformu tasarısının mevcut haliyle yasalaşması halinde sistem ancak 2020 yılında başa baş noktasına gelecek. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, yeni sistemin önümüzdeki yıl 600 milyon dolar pozitif etkisi olacağını ve 2001'de 1.4 milyar dolara yükseleceğini söyledi.

Okuyan bazı çevrelerin reformu sadece yaş olarak değerlendirdiklerini ve bunu kasıtlı olarak yaptıklarını öne sürerek, şöyle devam etti: "Zannediliyor ki 58 yaşına kadar mutlaka çalışmak mecburiyetindesiniz. Öyle bir şey yok. 20 yaşındasınız 8.300 prim gün ödediniz. 43 yaşında emekli olabilirsiniz. Ama, yaşlılık maaşını ancak 58-60 yaşında alabilirsiniz."

Okuyan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"40 yıldır sendikalar kongrelerinde üç şeyi söylem olarak ortaya koydular. İş güvencesi, işsizlik sigortası, kayıtdışı çalışanın kayıt altına alınması... Şimdi bu hükümet, 40 yıldır söylenen işsizlik sigortası ve kayıtdışılığa ciddi düzenlemeler getiriyor. İş güvencesi konusunda da çalışma başlatıyor. O çalışmalarımız tamamlanacak ve önümüzdeki günlerde, bu çalışma parlamentoya sevk edilecek."

Tek çatıda birleşme
Okuyan, reform tasarısının yasalaşmasının ardından, sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması yönünde çalışacaklarını bildirdi. Okuyan, yılbaşına kadar bu çalışmaları meclise sevk edeceklerini belirterek, "Bu çalışmalarımız SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın `Sosyal Güvenlik Kurumu' adı altında bir şemsiye altında toplamak, prime muhatap olamayan tüm sosyal yardım ve hizmetleri, `sosyal yardım ve hizmet kurumu' diye bir çatı altında toplamak. Bu 65 yaş maaşları sosyal yardımlar, sosyal yardımlaşma fonundan verilen katkılar, yeşil kart uygulaması dahil olmak üzere birçok uygulamayı içeriyor" dedi.

Okuyan, bir diğer çalışmanın da bireysel emeklilik fonları oluşturulmasına imkan veren bir düzenleme olacağını kaydetti. Halkın yüzde 16'sının sağlık sigortası olmadığını vurgulayan Okuyan, "Bunları Türkiye genelinde bütün sigorta kapsamında alacak genel sağlık sigortasını çıkartmak" dedi.

REUTERS

'Popülizme karşı bayrak açtık'
ÇalIŞma Bakanı Okuyan, reformun amaçlarını ise şöyle açıkladı: "Sosyal Güvenlik açıklarını kapatmak. 1999 bütçesinde faiz ile birlikte açık 5 katrilyon lira, 2000 yılı sonu itibariyle açık bu yılla beraber 20 katrilyon lira. Bunun altından Türkiye'nin kalkması mümkün değil. Bunu kesin çözeceğiz. Fakat bu sosyal güvenlik reformunun bu hükümet ve Türkiye'miz için çok daha başka bir manası var, psikolojik yönden; ilk defa siyasi popülizme karşı bir bayrak açtık, bu kolay bir şey değil. Günlük çıkarımıza karşı bir iş yapıyoruz. Şu andaki günlük çıkarımızla çelişen, hoşlanmadığımız bir iş yapıyoruz, yani siyasi popülizmin karşısına dikiliyoruz. Bunu Türkiye başardığı anda, bu hükümet ve bu parlamento başardığında, Türkiye'nin önü açılacak. Bu da yerli ve yabancı yatırımcılar için çok ciddi, Türkiye'nin önüne getirilecek yeni bir pozitif durumdur."

Hedef yılda 900 milyon dolar
ANKARA- Sosyal Güvenlik Reformu ile yıllık toplam 902.5 milyon dolar getiri öngörülüyor. Çalışma Bakanlığı'nca hazırlanan 16 Temmuz tarihli Sosyal Güvenlik Reformu raporuna göre, reform ve alınacak önlemlerle şu getiriler sağlanacak:

* Ortez-protez ve gereç bedellerine Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur katılım payı sağlamayacak. Sağlık giderlerinin azaltılacak: Yıllık toplam 5 milyon dolar getiri:

* Emekli Sandığı ve SSK için gecikme zammı oranları değiştirilmezken, Bağ-Kur için 6183 sayılı kanunla belirlenen orana yükseltiliyor. Bu düzenleme ile de yıllık 14 milyon dolar getiri bekleniyor.

* Sağlık staj süresi Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da değiştirilmezken SSK'da bir günden dört aya çıkarılıyor. Böylece yıllık toplam 10.5 milyon dolar getiri sağlanıyor.

* Kayıtdışı sigortalılığın önlenmesine yönelik düzenlemelerle yılda ortalama 200 bin kişinin sisteme gireceği varsayımı ile 188 milyon dolar gelir öngörülüyor.

* Tasarı ile prim ödemeden, emekliliklerinde sağlık hizmeti alan isteğe bağlı sigortalıların finansmana katkısının sağlandığı belirtilen raporda, buradan yıllık 227 milyon dolar getiri beklendiği vurgulandı.

*Sağlık sigortası giderlerini finanse etmek ve hizmet kalitesini yükseltmek amacıyla prim oranı yükseltilerek, yıllık 353 milyon dolar gelir bekleniyor.

* Raporda, tasarı ile emekli olunduktan sonra çalışarak sisteme yeni sigortalı girişini engelleyen emekli sigortalıların finansmana katkısının amaçlandığı ve böylece yıllık 105 milyon dolar getiri sağlanabileceği belirtildi.

'Zorunlu tasarrufa dokunmuyoruz'
ÇalIŞma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, "İşsizlik sigortasına zorunlu tasarruf hesabında birikmiş olan paraların aktarılmayacağı söyledi. Okuyan, İşsizlik sigortası ile işçi, işveren ve devlete yeni bir külfet getirmeyi amaçlamadıklarını belirterek, şunları söyledi:"İşsizlik sigortası için çalışanları tasarrufa teşvik hesabı kesintilerini bir kanunla yürürlükten kaldırıyoruz. Mevcut birikimleri ile ilgili tasfiye ayrıca sürüyor. Birikmiş miktarı buraya aktarmayacağız. O zaman haksızlık olur, yanlış olur, hukuka da uymaz, Anayasa'ya da aykırılık noktası teşkil eder, onu tasfiye kararı alacağız. Ama kesintiler, oluşturulacak işsizlik fonuna yönlendirilecek. Yeni bir külfet gelmiyor."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır