kapat

24.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Sıra paketi uygulamada'
İş dünyası önlemleri olumlu değerlendiriyor. Ancak, sıranın uygulamada olduğunu ve uzun vadeli politikalarla beslenmesi gerektiğini vurguluyor

İŞ dünyasının önceki gün açıklanan 'ekonomiyi nefes aldırmaya' yönelik olumlu tepkileri sürüyor. İşadamları ve ticaret, sanayi odası başkanları kararları olumlu değerlendirdiklerini ancak sıranın uygulamada olduğunu belirttikten sonra, "Önlemler, uzun vadeli politikalarla desteklenmeli" dediler. Pakete ilişkin değerlendirmeler şöyle:

* Ekrem Demirtaş (İzmir Ticaret Odası Başkanı): Ekonomik paket piyasalarda hareket ve canlanma yaratacaktır. Eximbank'a döviz bazında yaratılan 1 milyar 300 milyon dolar kaynağın özellikle KOBİ'lere adil biçimde kullandırılmasını istiyoruz. Önlemler piyasaları rahatlatan kısa vadeli önlemler. Bunun uzun vadeli politikalarla desteklenmesi gerekiyor. Sıra yapısal değişim yasalarında. Önümüzdeki 3 ay içinde bu konuda gerçekleştirilecek düzenlemelerle Türkiye yükselme sürecine girecektir. Bizim en önemli beklentimiz, alınan tüm bu önlemlerin IMF'ye bir kararlılık gösterisinden öte olması. Paket, vergi açısından da iş aleminin yüzünü güldürdü.

* Mehmet Yıldırım (İstanbul Ticaret Odası Başkanı): Mali milata vade konulmasını kabul etmiyorum. Mali milatın tarihi olmamalı. Mali milatın ertelenmesi gözboyamadan başka bir şey değildir. Geriye dönük işlem yapılmayacağına ilişkin yasal güvence verilmediği için bugünkü işlem için 3 yıl sonra hesap sorulabilir. Dolayısıyla yapılan iş sadece kontrolü ertelemektir. Önlemler bugünden itibaren piyasaların canlanacağı anlamına gelmiyor. Ürkütülen paralar bir yerlere gitti. Vadeleri nedeniyle geri dönüşü bir yıl zaman alır. 2000 yılının ikinci yarısından itibaren ancak 1997 yıllarının ekonomi hareketini yakalarız. Ekonominin düzelmesi, bazı reformlarla da desteklenmeli.

*Zafer Çağlayan (Ankara Sanayi Odası Başkanı): Milli seferberlik gerektiren tarihi günlerin içindeyiz. Geçmiş dönemlerde görülmeyen bu çalışma, hem yapısal reformların süratle yapılması ve ekonomi önündeki engellerin kaldırılması anlamında moral, hem de bizlerin o yüce kurumdan beklentilerinin gerçekleşmesi açısından umut verici gelişmelerdir.

Sayısal üstünlüğe sahip bu hükümetin daha üç ayı dolmadan Türkiye'nin ciddi konuları üzerinde çalışmaya başlaması, art arda hayati önem arz eden yapısal reformları gündeme getirmesi, bizleri ve piyasaları olumlu beklentilere sevk etmektedir. Köklü önlemlerin alınamadığı her geçen gün, alınacak önlemlerin maliyetini artırmaktadır. Türkiye bu yapısal reformları yaptığı takdirde 10-15 yılda dünyanın gelişmiş ülkeleri seviyesine gelerek şampiyonlar ligine çıkar.

*Celal Sönmez (Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): Önlemler piyasaları rahatlatacaktır. Ancak realize edilmesini bekleyeceğiz. Daha önce de, milyar dolar seviyesinde Eximbank kredileri verileceği söylendi. Ama lafta kaldı. Öncelikle, devletin borçlanma gereği mutlaka azaltılmalı. Paraya, sanayi, tekstil ve ticaret ile uğraşan insanların ihtiyacı var. Devlet çekilsin aradan. Özel sektörün finansman kaynakları, uzun süredir devlet tarafından kullanılıyor. Devletin borçlanma gereği azaltılmadıkça ve kara delikler kapatılmadıkça, paketin soruna kalıcı çözüm bulacağına sanmıyorum.

500 milyon dolar yeni değil"
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, önceki gün açıklanan önlemler paketinde yer alan Eximbank'a 500 milyon dolarlık bir imkanın Merkez Bankası tarafından sağlanmasının yeni bir kredi olmadığını ancak var olan bu imkanın önündeki engellerin giderildiğini söyledi. Erçel, şöyle konuştu: "Eximbank'a açılan 500 milyon dolarlık kredi yeni bir kredi değil. Kredi, 1992 yılında açılmış bugüne kadar 69 milyon dolarlık bir kullanım yapılmıştır. Bu kez, kullanımda görülen teknik ve bürokratik engeller giderilerek kredinin özel sektör ihracatçıları tarafından daha hızlı bir şekilde kullanılması amaçlanmıştır.

Bilindiği gibi Başbakan Ecevit, önceki gün ihracatçıların sevk öncesi ihracat kredi taleplerini karşılamak üzere Merkez Bankası'ndan 500 milyon dolarlık bir imkan sağlanmasının kararlaştırıldığını söylemişti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır