kapat

21.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Okul seçimi başarıyı etkiliyor
İyi bir eğitim almak önemli bir sorundur. Çok nitelikli eğitim veren okullar olduğu gibi, çağ dışı etkisiz eğitim veren okullarında olduğu yadsınamaz.

İnsan yaşamının biçimlenmesinde en önemli etkenlerin başında eğitim gelir. İnsanlar aldıkları eğitimle bir mesleğe girer, mesleğinde ilerler, kariyer sahibi olur, başarıya ulaşır. Eş seçmede bile, alınan eğitmin oynadığı rol yadsınamaz.

Yeni durumlara uyum sağlamada, başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurmada da eğitim önem kazanır. Bu nedenle insanlar, kendilerinin, çocuklarının ve uluslarının eğitimi için ellerindeki kaynakları olabildiğince kullanmaktan geri durmazlar. Kısacası, iyi bir eğitnim alabilmek önemli bir sorundur.

Eğitimin en yoğun olarak verildiği yer okuldur. Ancak eğitimin her okulda aynı düzeyde verilebilmesi olanaksızdır. Verilen eğitimin niteliği okuldan okula değişir. Çok nitelikli eğitim veren okullar olduğu gibi, çağ dışı, etkisiz eğitim veren okulların olduğu da yadsınamaz.

Bu durumda iyi bir eğitimi görebilmek için, iyi bir okula devam etme zorunluluğu vardır. Yani eğitim değil, "iyi bir eğitim" görmek için, iyi bir okul bulmak gerekir.

Öyleyse, iyi bir okulu nasıl belirleyeceğiz? bu soruyu yanıtlamak için üzerinde duracağımız ölçütler şunlar olabilir:

* Öncelikle okulun fiziksel durumuna bakılmalıdır: Okulun bulunduğu yer ve bölgenin durumuna (gerek kültür gerekse eve uzaklık yakınlık bakımından) dikkat edilmelidir. Okulun mimari özellikleri, sahip olduğu oyun alanları ve yeşil alanlar, sınıfların düzeni ve görünümü de göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca okulun spor salonu ve laboratuvar gibi olanaklara sahip olup olmadığına da bakılmalıdır.

* Okulun teknoloijik altyapısı ve olanakları da seçimde gözönüne alınacak bir etkendir. Bu nedenle, derslerin ne ölçüde teknolojik destekle işlendiği, okulu bilgisayar donanımının ne ölçüde yeterli olduğu araştırılmalıdır. Okul kütüphanesinin olanakları, öğrencilere bireysel olarak çalışabilmeleri için sağlanan olanakların yeterliliği de gözönünde tutulmalıdır. Öğrencinin bireysel potansiyeline göre farklılaştırılmış bir ortam ve potansiyeli destekleyecek olanaklar bulut bulumayacağı da okul seçimini yaparken üzerinde durulacak bir konudur.

* Okulu seçerken, öğretim kadrosu ile ilgili bilgi edinmelidir. Öğretim kadrosunun eğitim durumu, deneyimi, yaş profili ve kütürel özellikleri gözönünde tutulmalıdır. Okuldaki yabancı dil öğretiminin ne ölçüde etkili ve başarılı verildiği araştırılmalıdır. Bunu anlamak için de, yabancı dil öğretimi veren öğretim kadrosunun niteliği konusunda bilgi edinilmelidir. bu arada öğretmen başına düşen öğrenci sayısı önemlidir. Bu sayının düşük olması, öğretimin niteliği açısından olumlu bir etkendir.

* Bir okulun, değişime ne kadar açık olursa olsun, nitelikli bir eğitim-öğretim düzeyi tutturması kısa sürede gerçekleşemez. Bu nedenle, okulu seçerken, kurumsal geçmişinin ne kadar eskiye dayandığını da gözönünde bulundurmak yararlıdır.

* Okulun örgütsel yapısı da önemlidir. Bu yapının yenileşmeye ve değişime ne ölçüde yatkın olduğuna, yeni gelişmeleri ne ölçüde izleyebildiğine bakılmalıdır.

Bunun için eğitim-öğretim konusunda kuramsal çalışmaların yapıldığı üniversite ve benzeri akademik kurumlarla olan ilişkinin ne kadar yeterli olduğu, uluslararası kuruluşlarla ilişkilerinin neler olduğu araştırılmalıdır. Öğretim kadrosuna, kendisini yenileyebilmesi ve geliştirebilmesi için hizmet içi eğitim ve seminer gibi olanaklarla sağlanıp sağlanmadığı da önemli konudur.

* Okulun rehberlik hizmetleri, kaç uzmanla hizmet verdiği, öğrencilerle bireysel olarak ne ölçüde ilgilenildiği de okulu seçmede bir etken olabilir.

* Bunların dışında, bir okulun niteliğini, okula devam eden öğrencilerin kültürel ve entelektuel profili de etkiler. Bu nedenle, okul seçerken, okula devam eden öğrencilerin çeşitli alanlardaki başarıları. Sosyal ve kültürel özellikleri de dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.

* Okulun velilerle olan ilişkilerinin niteliği de önemlidir. Okulun, velilerle ne düzeyde etkili bir ilişki kurduğu, velilere ne tür hizmetler sunduğu da gözönünde bulundurulmalıdır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır