|
Bartın'dan Şırnak'a
Önümüzdeki 11 Ağustos'ta yüzyılımızın son tam güneş tutulması gerçekleşecek ve bu tarihi an en iyi ülkemizden izlenebilecek. Bazı Web siteleri bunu izlemeye şimdiden hazır
Muammer Özdemir
mozdemir@sabah.com.tr
Yüzyılımızın en son tam güneş tutulması 11 Ağustos 1999 günü gerçekleşecek. Bu tarihi doğa olayının dünyada en iyi izlenebileceği ülkelerden biri de Türkiye olacak. Tam tutulma hattı ülkemizi kuzeyden güneydoğuya doğru kat ederken, bu hattın dışında kalan tüm Türkiyede de değişik oranlarda parçalı güneş tutulması izlenebilecek.
Türkiye üzerinde tam güneş tutulması saat 14:21'de Bartın ve Kastamonu'da başlayacak saat 14:45'te Şırnak yakınlarında sona erecek. Ayın tam gölgesi yaklaşık 24 dakikada Türkiye üzerinden geçerken, yarıgölgesi, parçalı tutulmadan kaynaklanan farklı yoğunluklarda tüm Türkiyeyi etkisi altına alacak.
Ayrıntılı haritalar
Türkiyede Güneş Tutulması ile ilgili ilk ve tek etkileşimli sayısal harita ve onunla ilgili teknik bilgiler Sayısal Grafik web sitesinde yayımlanmaya başladı. Sayısal Grafik Web sitesinde sadece kentler değil, ilçeler bazında tutulma yüzdelerini görebiliyor, tam tutulma hattı üzerinde işaretleyeceğiniz herhangi bir noktada tutulma başlangıç ve bitiş saatlerini öğrenebiliyorsunuz.
Harita üzerinde dilerseniz, kendi seçeceğiniz bir ölçekte zoom ile yakınlaşıp, uzaklaşarak il ve ilçe sınırlarının yanında, otoyolları, karayollarını, demiryollarını ve akarsuları da görmeniz mümkün. İnternet'te https://www.sayisalgrafik.com.tr adresinden ulaşılan sitede ayrıca bu doğa olayı ile ilgili temel bilgiler de öğrenilebiliyor. Yerkürenin ve Ayın hareketlerini gösteren canlandırmalar da bu siteden izlenebiliyor. Güneş tutulması nedir? Kaç tür güneş tutulması vardır? Güneş Sistemi, Güneş, Yerküre ve Ay hakkında temel bilgiler, ve bu konulardaki sorularınızın yanıtlarını da bu sitede bulabilirsiniz.
Turist fırsatı kaçtı
Yüzyılın son tam güneş tutulması ile ilgili olarak Sayısal Grafik tarafından hazırlanan etkileşimli Türkiye haritaları ile de bir başka ilk gerçekleştirilmiş oluyor. Sayısal Grafik Genel Müdürü Erol Parmakerli konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, çok farklı kaynaklardan derledikleri veriler ile Autodesk MapGuide yazılımını kullanarak hazırladıkları, etkileşimli Türkiye haritasının herhangi bir benzerine hiçbir yerde rastlamadıklarını, NASA Web sitesindeki haritaların bile etkileşimli olmayan statik görüntülerden ibaret olduğunu bildirdi. Parmakerli; 'Sayısal Grafik bu tarihi doğa olayını etkileşimli haritalar ile Web sitesinde yayımlayarak sadece Türkiyede değil belki de dünyada bir ilke imza atmaktadır' dedi.
Yüzyılın son tam güneş tutulması tüm dünyada büyük ve çok önemli bir olay olarak kabul ediliyor ve bunun sonucu olarak bu olayı izlemek isteyen meraklı insanlar, tam tutulma hattı üzerinde olan ülkelere akın ediyorlar.
Ülkemiz tam tutulma hattı üzerinde, ama daha da iyisi hava durumu olarak da tam tutulmanın dünyada en rahat ve etkin izleneceği ülke konumunda. Parmakerli bu konuyla ilgili olarak 'ne yazık ki bu olaya yeterince önem verilmedi ve ülkemiz tanıtım ve turizm açısından büyük bir fırsatı kaçırdı.
Bundan sonra Türkiyede tam güneş tutulması izleyebilmek için 7 yıl beklememiz gerekecek. Umarım 29 Mart 2006 yılındaki tam tutulma ülkemiz açısından daha iyi değerlendirilir' dedi.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|