Yardım 2.7 milyar dolar
Türkiye'nin enflasyon ile mücadele programına mali destek vermesi beklenen IMF, "tanıdık reçete" sundu.
IMF sosyal güvenlik ve uluslararası tahkim ile ilgili düzenlemelerin yapılmasının ardından 924 milyon dolarlık kotanın 3 katına kadar yardımın Washington'daki nihai görüşmeler sonrası ilk aşamada kullandırılabilmesi konusunda umut verdi. IMF'nin alternatifli senaryoları içinde, üzerinde en çok durulan model de 1999 yılı enflasyonu yüzde 50-58, 2000 yılı enflasyonu yüzde 25, 2001 yılı enflasyonu yüzde 10-15 aralığında gösterildi. Mali disiplin için bütçe gelirlerinin artırılmasına özel önem veren İMF, özellikle reel vergilendirme esası getiren geçici vergiden taviz verilmesinin doğru olmayacağı yönünde değerlendirmede bulundu. IMF'nin üç yılda ek olarak, en az 4.5 katrilyon gelir yaratmasını istediği anlaşıldı.
Türkiye'nin tezleri...
Türk ekonomi yönetimi , IMF'ten ilk aşamada, 2.5-3 milyar dolardan az olmamak üzere, 2001 yılına kadar asgari 10 milyar dolar katkı beklediklerini, açıkca ifade ettiler.
IMF'nin tepkisi ise, sosyal güvenlik reformu ve uluslararası tahkim düzenlemelerinin tamamlanmasından sonra, Washington'da yapılacak müzakerelerinden sonra, yardım miktarının açıklanabileceği yönünde oldu. IMF'nin ilk aşamada, Türkiye'ye fon nezdindeki 924 milyon dolarlık kotanın 3 katına kadar kredi verilmesi ve Dünya Bankası'nda Türkiye için ayırdığı 3 milyar dolarlık program kredisi kontenjanının kullandırılabileceği esaslarına inşa edildi.
|