kapat

27.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Büyümede 'V' dönüşü
Yılın ilk çeyreğinde artık kesinleşen daralmanın ardından eğer hükümet gerekli atakları yaparsa, ekonomi yükselişe geçecek ve "V" dönüşü olacak.

Ay sonunda açıklanacak ilk çeyrek büyüme oranının dört yıldan bu yana ilk kez negatif olması bekleniyor. Sonraki dönemlerde ise ekonomi yükselişe geçecek. Ekonomi yönetimi pasif kalırsa "çift dip" tehlikesi de var.

Bu ay sonunda açıklanacak birinci çeyrek büyüme oranının negatif olması bekleniyor. Bu yılın ocak-mart döneminde sanayi üretiminin, 1998 yılının aynı dönemine göre yüzde 9.7 oranında daralması oranın negatif olmasının en önemli nedenini oluşturacak. Tarımda ve hizmetler sektörünün bazı dallarında büyüme oranının pozitif olması nedeniyle ilk çeyrekteki negatif oran, sanayi üretimindeki daralmadan daha düşük oranda kalacak.

Aritmetik cilve
İlk çeyrekteki büyüme oranının yüzde -3,5 ile -6.0 arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Tarımsal üretimdeki artış beklenen düzeyin altında kaldığı takdirde daralma daha yüksek bir oranda gerçekleşebilecek. Böylece 1995 yılının ilk çeyreğinden bu yana ekonomi ilk kez daralmış olacak. Geçen yılın ilk çeyreğinde ekonominin performansı iyi olduğu için bu yılın aynı dönemindeki daralma, aritmetiğin bir cilvesi olarak daha yüksek bir oranda karşımıza çıkacak.

İkinci çeyrek
Nisan başı ile haziran sonu dönemini kapsayan ikinci çeyrekte de negatif büyüme oranı sıfır ile yüzde 2 arasında çıkabilir. Böylece ikinci çeyrek, birinciden daha iyi olacak. Göstergelerin analizi, temmuz-eylül döneminde ekonominin önceki dönemlere göre daha hızlı büyüyeceği izlenimini veriyor. Son çeyrekte ise bu yılın en yüksek oranına ulaşılacak.

Ya "V", ya da "W"
Türkiye ekonomisinin büyüme oranı genellikle "V" harfine benzer bir grafik çiziyor. Yavaşlayan ekonomi bir dip noktasından sonra tekrar canlanıyor. Ancak Ecevit hükümeti, ekonomiyi canlandırmayı başaramazsa, "çift dip" tehlikesi ortaya çıkacak. Reel faiz yüksek düzeylerde kalmaya devam ederse yeni bir "dip" yaşayabiliriz.

Grafiğin "W" harfindeki gibi bir kez daha dibe vurması, ekonomik sorunların çözümünü daha da zorlaştıracak. 1994 krizini bile bir yıl içinde atlatan ekonominin, bu kez iki yıla yakın bir süre durgunluğa teslim olması, şu olumsuz sonuçları doğurabilecek:

Mal ve hizmet üretimindeki düşüşün azalttığı arz nedeni ile durgunluğa rağmen enflasyon tekrar yükselme eğilimine girebilecek.

Uzun süreli durgunluğun yarattığı endişe ortamı, faizlerin düşüşünü zorlaştıracak.

Gelirin azalması, vergi gelirlerinin reel değerini de düşürecek ve kamu sektörü borçlanma gereksinimi artacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır