kapat

21.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )


Resmin tamamı

Tuttuk ve artık tanıdığınız Washington'da Beltway'in altında yaşayan dostlarımıza sormaya devam edip, resmin tamamını görmeye çalıştık..

Soru: Daha ne var ne yok?
Yine önce bir suskunluk ardından şu sözler geldi:

Cevap: Bir süre önce, Türkiye'ye iki Amerikalı geldi.. Biri, senin sütununda, Türkiye aleyhine yaptıkları yüzünden sürekli müşteri olan Henri Barkey..

Soru: Peki öteki kimdi?
Cevap: Öteki Barry Lowenkron idi.

Soru: Peki ne iş yapar Barry Lowenkron isimli bu zat?

Cevap: ABD haberalma servisleri ile çok yakın ilişkili olan National Intelligence Council'da çalışıyor..

Soru: Peki, bu kurum kime bağlı?
Cevap: Bu kurum, Ellen Laipson isimli CIA'da önemli görevde bulunan bir hanıma bağlı.. Bu hanım, yönetim ile 2 yıllık kontratı bu yıl sonunda biteceği için istifa etmek zorunda bulunan Henri Barkey'in eşidir..

Soru: Henri Barkey, Türkiye konusunda nelerle ilgileniyor?

Cevap: Türkiye'nin aleyhine ne varsa, hepsinin altından o çıkıyor.. Bir tarihte, Türkiye için en geçerli yolun, ne demekse, ılımlı İslam yönetimi veya bu tür İslamın içinde olacağı bir hükümet olacağını savunuyordu.. Sonra, Türkiye'nin PKK ile masaya oturması gerektiğini savundu.. Ama baktı ki, bu iki konuda kaybetti, şimdi yeni bir hobi buldu; Kıbrıs.. Geçenlerde, kendi bakanlığına hitaben şöyle bir memorandum yazmış; Kıbrıs olayını başlatan Ecevit olduğuna göre, çözecek de odur.. Ecevit ve Denktaş'a öyle birşey teklif edelim ki, istediğimiz çözümü kabul etsinler, demiş..

Hemen, Eagleburger döneminde Denktaş'ın, ABD Dışişleri'ne çağırılınca, bu konuda yakın çevresine söylediklerini hatırladık.. İsterse kendisi açıklar..

Dönelim soru-cevap bölümümüze:

Soru: Bu Henri Barkey'in aklından zoru mu var?
Cevap: Zaten bizim Dışişleri karmakarışık.. Kıbrıs konusunda bir girişim yapacaklar bu belli.. Şimdilik hayal dünyası hakim gibi gözüküyor.. Ancak ilginçtir, Barkey, Türkçe'yi gayet iyi bildiği ve askerliğini de Türk ordusunda yaptığı için, kendisini, Türkiye uzmanı olarak satıyor.. Sersemsen, bu oltaya geliyorsun tabii..

Soru: Peki, bu adam ve benzerlerinin kafası ile, duyduğumuza göre Türkiye masası başkanı Dworken de PKK, İslam ve Kıbrıs konusunda bir ölçüde Barkey gibi düşünüyormuş, yapılacak politika nereye gider?

Cevap: Kıbrıs konusundaki planlarını, umarız ki, Ecevit gelmeden revize ederler.. Bu konuda kuvvetli karşıt görüş de var.. Çünkü şu andaki tutumlarını uygularlarsa, sorunu sıfırla çarpmış olurlar.. Bu konuda örneğin, Güven Artırıcı Önlemler paketi gündeme yeniden gelebilir.. Gevşek federasyona dönebilirler. Bunlar normal.. Türkiye için de iyi öneriler.. Bu çerçeve içinde müzakerelerin başlamasını isteyebilirler.. Siz de G-8'lerin bu işe karışması ve Kıbrıs Rumları ile AB arasındaki tam üyelik müzakerelerinin sürmesinin, sorunun çözümüne zarar vereceğini anlatın.. Ama bu çerçevenin makul olduğunu da kabul edin..

Soru: Konuyu değiştirelim biraz.. Büyükelçi Morningstar..
Cevap: Bugün saat 18.30'da Cumhurbaşkanınız Demirel ile görüşecek. Ona, ABD yönetiminin Bakü-Ceyhan konusunda lafın ötesinde ne yapacağını sormanız lazım.. Veremez ama, bu hattın ne zaman gerçekleşeceğine dair bağlayıcı tarih isteyin.. Ağzınıza bir parmak bal çalmasına izin vermeyin.. Clinton yönetiminin Azeri ve Kazak petrolünü Avrupa'ya taşıyacak ana boru hattının yapımının fizibilite raporu için Bulgaristan'a niye 588 bin dolar kredi açtığını sorun.. Enerji Bakanlığınız anlamasa bile, Dışişleriniz, olayın hızla duvara çarpmak üzere olduğunun farkında..

Washington'da bir de, bizim Beltway ekibinin, "Red Flag" diye tanımladığı konular var.. Bunlar bir başka yazıya...

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır