kapat

21.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Herkes beni taşlar
Şok kasette adının geçmesine hayli sinirlenen Cumhurbaşkanı, "Nerede, ne çıksa bana bir iki taş fırlatılır" diye konuştu.

Fethullah Gülen'in devleti ele geçirmeye yönelik şok sözleri hakkında konuşan Cumhurbaşkanı süleyman Demirel, gündeme gelen iddiaların çok ciddi olduğunu söyledi. Demirel, "Ama ne zaman ki Cumhuriyete, demokrasiye, Anayasa'ya sadığız deyip, ondan sonra bir sadakatsizlik ortaya çıkarsa, bu da takiyye olur" dedi. Demirel kasette kendisi ile ilgili olarak yeralan sözlere ise, "Bana taş atmayan olmaz. Nerede ne çıkarsa, bana bir iki taş fırlatılır" dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunları suç saydığı bir şeyi işlemek, hiçkimsenin imtiyazı dahilinde değildir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kanunlarının suç saydığı şeylerin suç unsurlarının ortaya çıkarılması da mahkemenin işidir." diyen Demirel, Keban Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın 25. kuruluş yıldönümü için düzenlenen törene katılmak üzere Elazığ'a giderken, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirel'e sorular ve yanıtları şöyle:

- Dün akşamki kaseti dinlediniz mi? Sizinle ilgili iddiaları var?

DEMİREL: Ben ne yapmışım ki? Bana taş atmayan olmaz. Nerede ne çıkarsa, bana bir iki taş fırlatılır.

- Devleti ele geçirmeye yönelik sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

DEMİREL:Fethullah Gülen olayı, Türkiye'de yeni bir olay değildir. Uzunca zamandır tartışılan bir olaydır. Ama ortaya yeni çıkan kasetler karşısında tabii ki bu iddialara muhatap olanlar ne söyleyecektir bilemiyorum. Bir yargısız infaz da yapmak istemiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin, kanunların suç saydığı bir şeyi işlemek, hiçkimsenin imtiyazı dahilinde değildir. Böylesine devleti ele geçirmek gibi iddialar, çok ciddi iddialardır. Yargı organı, meseleye el koydu.

- MGK toplantılarında Fethullah Gülen için tehdit unsuru olduğuna dair bir değerlendirme yapıldı mı?

DEMİREL:MGK'nın toplantıları hakkında ben dahil kimse açıklama yapamaz. Kurul kararı lazım bunun için.

- "Devleti ele geçirmek için mülkiye ve adliye teşkilatının içine sızacağız" sözlerini nasıl karşılıyorsunuz?

DEMİREL:Onun üzerinde yorum yapmam. Eğer devleti ele geçirmek hakikaten plan gereği ise, yapılacak başlıca işler onlardır.

- Fethullah Gülen'in iddiaların komplo olduğu açıklamasına ne diyorsunuz?

DEMİREL: Ben onları tartışamam. Benim meseleye ilgim devlete yönelmiş bir tehlike olması halidir.

Bülent Ecevit: Biz hariç herkes kadro peşinde
TÜRKİYE'DE siyasal amaçlı, siyasal işlevli veya din işlevli bir çok kuruluşun, devlette kadrolaşmaya çalıştığını belirten Başbakan Bülent Ecevit, "DSP dışında bütün siyasal kuruluşlar, devlette kardolaşmaya çalışıyorlar" dedi. Ecevit gazetecilerin, DGM'nin Fethullah Gülen hakkında soruşturma açtığını hatırlatmaları üzerine şunları söyledi: "Bu konuda gerekenleri söyledim. Yine belirtmek isterim: Aslında Türkiye'de pek çok kuruluş siyasal amaçlı, siyasal işlevli veya din işlevli bir çok kuruluş, devlette kadrolaşmaya çalışıyor, tek bir kuruluş değil... Hatta diyebilirim ki DSP dışında bütün siyasal kuruluşlar, devlette kardolaşmaya çalışıyorlar. Biz de nesnel kurallar getirerek, devlette her türlü kadrolaşmanın önlenmesi için gereken demokratik önlemleri alıyoruz."

Cihan Paçacı: "Neden bu güne kadar beklendi?"
DYP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, Gülen'in, yıllardır herkesin yakından tanıdığı bir kişi olduğunu savunarak, "Bu şahıs, devlet düzenini değiştirmeye matuf bir faaliyet içindeyse bugüne kadar neden mani olunmadı?" diye sordu. DYP'nin, devletin temel niteliklerini değiştirmeye yönelik her türlü harekete karşı olduğunu söyleyen Paçacı, " Bu hareketlerin ortaya çıkması için Emniyet'teki iç hesaplaşma mı beklenilmeliydi? Türkiye, bir hukuk devletidir. Yargının vereceği karara herkesin saygı göstermesi gerekir" dedi.

Bülent Arınç: "Fethullah Hoca pırıl pırıl insan"
FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, "Fethullah Gülen, bu ülkenin huzuru ve mutluluğu için çalışan pırıl pırıl bir insandır" dedi. Arınç şunları söyledi: "Gülen'i 30 yıldır tanırım. Gülen isminin tekrar gündeme getirilmek istenmesinin altında bir siyasal amaç yatabilir mi diye sorulabilir? Ama Tele-kulak Operasyonu'nda, emniyet içinde varolduğu söylenen gruplarda, Gülen'in manevi düşüncelerinden feyz almış bir kaç emniyet görevlisi varsa, bunların tasfiyesi için yapılan çatışmada Gülen'in ismi gündeme getirilmiş olabilir. Böyle mümtaz insanları, Türkiye'nin kirli siyasetine bulaştırmak kimseye de ülkemize de fayda getirmez."

Fatih ATİK


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır