kapat

21.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Hedefler değişmedi'
Ekonominin patronu Uluğbay, '2001'de tek haneli enflasyon' programının yürürlükte olduğunu ancak akaryakıt zammının enflasyondaki inişin hızını kesebileceğini söyledi.

Ekonominin patronu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, bankalar yasasının mali sistemde risk heveslilerini caydıracağını söyledi. IMF ile görüşmelerin devam ettiğine dikkati çeken Uluğbay, "2001 yılında enflasyonu tek haneye indirme hedefimiz değişmedi" dedi. Uluğbay, 1999 yılı için öngörülen yüzde 44.4'lük ortalama enflasyon ve yüzde 3 büyüme hedefini koruduklarını açıkladı. 57. Hükümet'in, siyasal ve ekonomik istikrarı aynı anda sağlama çabasına girdiğini ve yoğun mesainin ilk meyvelerini aldığını belirten Uluğbay, şu mesajları verdi:

BANKALAR YASASI: Kurumsal bir noksan tamamlandı. Piyasalara güven veren bir düzenleme yapıldı. İçerde ve dışarda, "Bunlar belli adımları atmaya başladılar" imajı yerleşiyor. Bu koşullar altında piyasasının ikna olma derecesine göre faizlerde gevşeme gözlenebilir.

EKONOMİK GÖSTERGELER: Enflasyon hedefini değiştirmeyi düşünmüyoruz. Beş aylık rakamlar hedeflere ulaşabileceğmiz konusunda bize ışık tutuyor. Bu aşamada, başka bir hedefe yönelmek hatalı olur. Yüzde üç büyüme hedefini de değiştirmedik. Ekonomide canlanma başladı.

ZAMLAR: Kararlarda asla popülist davranılmadı. Akaryakıt zamlarında da son bir buçuk yıldır siyasi müdahaleden uzak otomatik bir mekanizma işliyor. Ancak son zamların enflasyonun aşağıya iniş trendini yavaşlatıcı bir etkisi olabilir. Üretim maliyetindeki artışlara karşın finansman maliyetini düşürücü önlemler birbirini dengeler.

IMF İLE İLİŞKİLER: Türkiye ekonomisinin sağlıklı gelişmeye ihtiyacı var. İçerideki tasarrufun yetmediği durumlarda uygun koşullu dış kaynak bulmak durumundayız. Bu açıdan bakıldığında bankalar yasasındaki boşluğun giderilmesi, çağdaş yapıya kavuşturulması ve tereddütlerin ortadan kaldırılması, küçümsenmeyecek adımlardır. Bu tür adımları tamamlayan yapısal reformları tamamladığınız vakit, IMF'de de dünyanın her yerinde de kredibiliteniz yükselir. Bu açıdan bakıldığında 2001 yılında enflasyonu tek haneye indirmeye dönük fon destekli programımızı koruyoruz.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır