kapat

21.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Para tahkimle gelecek
Bu hafta Meclis gündemine gelmesi beklenen uluslararası tahkim konusunda Anayasa değişikliği gerçekleşirse, başta enerji olmak üzere yabancı yatırımların canlanması bekleniyor.

Bankalar ve DGM'lerin sivilleştirilmesi yasalarından sonra Meclis'in gündemine tahkim konusundaki düzenlemeler geliyor. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de, dün Keban Barajı'nın kuruluşunun 25'inci yıldönümü törenlerine katılmak üzere gittiği Elazığ'da yaptığı açıklamada,"Önümüzde imtiyaz ve tahkim kurumu var" dedi. Meclis'in DGM'ler meselesinde büyük bir birlik gösterdiğini ve itibar kazandığını ifade eden Demirel, "İkinci hamle; TBMM'nin önüne Anayasa'daki tahkim ve imtiyaz meselesini çözecek değişiklik gelecek. Türkiye, yürümeye devam edecek" diye konuştu.

Demirel, daha önceki konuşmalarında olduğu gibi dün de Türkiye'nin 2010 yılına kadar 290 milyar dolarlık enerji yatırımı yapması gerektiğini ancak bunun için yeteri kadar parası olmadığını belirterek, bu kaynağın sağlanması için 'Yap-İşlet-Devret' (YİD) modeline işlerlik kazandıracak tahkim ve imtiyaz sorununun çözümlenmesi gerektiğini söyledi.

Tahkim düzenlemelerinin özünü yabancı yatırımcıyla, Türk devleti arasında bir anlaşmazlık olduğu zaman, konunun Türk mahkemeleri yerine uluslararası mahkemelere götürülmesi oluşturuyor. 57. hükümetin ortakları da Anayasa'da değişiklik gerektiren Uluslararası Tahkim konusunu öncelikli gündemine aldı. Anayasal değişikliğin hemen arkasından yapılacak yasal düzenlemelerle başta enerji olmak üzere altyapı projelerinin yabancı sermayeyle gerçekleştirilmesi konusunda yasal engeller ortadan kalkmış olacak.

'Devlet ürkmesin'
Haftalık ekonomi dergisi Para'nın bu haftaki sayısında yer alan bir araştırma-haberde, dış kaynağın tahkimle geleceği ve bu yasal düzenlemeyle yabancı sermaye akışının hızlanacağı, başta enerji olmak üzere yatırımların canlanacağı ifade ediliyor.

Para dergisine konuşan hukukçu Fadullah Cerrahoğlu, enerjiye yabancı yatırımcılardan büyük ilgi olduğunu belirterek, "Uluslararası firmalar anlaşmazlık durumunda konunun Türk mahkemelerine gitmesi yerine, uluslararası bir mahkemede görülmesini istiyorlar. Her iki tarafın hakimiyetine tabi olmadan uluslararası organda. Türk hukuku ise, bu tür davaların Danıştay ya da bağlı idari mahkemelerde görülmesini öngörüyor. İşte bunu değiştirme yoluna gidiyorlar. Devletin bundan ürkmemesi lazım" diye konuşuyor.

Tahkim düzenlemesinin etkileyeceği en önemli konu ise, YİD modeliyle gerçekleştirilecek enerji yatırımları olacak. Çünkü uluslararası kreditörlerin, karmaşık ve geri dönüşü uzun süren enerji yatırımlarına YİD modeli çerçevesinde finansman sağlarken öne sürdükleri koşulların başında, olası uyuşmazlıkların çözümünde, eşit taraf olarak kendilerinin de etkin olabileceklerini düşündükleri 'uluslararası ticari tahkim' geliyor.

Halen Türkiye'nin gündeminde bulunan YİD modeliyle yapılan ve yapılacak olan yatırımların tutarı ise 10 milyarlarca doları buluyor. Müzakereleri devam eden bu projeler ve yatırım tutarları şöyle: Boyabat Barajı (601 milyon dolar), Konya-Ilgın Termik Santralı (804 milyon dolar), Aliağa Fuel Oil Santralı (897 milyon dolar), İzmir Aliağa LPG Santralı (660 milyon dolar), Dilet-Güroluk Santralı (400 milyon dolar), İzmit Körfez geçişi (1.3 milyar dolar), Derince Konteyner Terminali (210 milyon dolar).

'Yasa değişmezse karanlıktayız'
Pekin & Pekin Hukuk Bürosu'ndan Ahmet Pekin, uluslararası tahkim konusunda Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı durumu "Ya yasaları değiştireceğiz ya da kendimizi karanlığa terkedeceğiz" sözleriyle açıklıyor. Türkiye'nin çok büyük enerji açığının bütçeden ayrılan paylarla karşılanmasının mümkün olmadığını belirten Pekin, "Bu projeleri finanse edecek çok büyük fonlar var. Bu şirketler, 'Bu bizim işimiz, tabii ki yaparız, destekleriz. Ancak, uluslararası tahkime bağlı olmak kaydıyla' diye düşünüyor. Diyelim ki anlaşmazlık çıktı ve uluslararası tahkim yabancılardan yana karar verdi. Ne olacak? Barajı sırtlanıp götürecek halleri yok. İhtilaf para konusunda çıkar, o da alacak-verecek davasıyla hallolur" diyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır