kapat

21.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yeraltından mizah
İnternet hem yayını daha ucuza mal olan hem de büyük oranda denetlenmeyen bir medya olduğu için mizah siteleri de hayli yırtıcı ve sivri dilli oluyor.

Mizah hep vardı. Aslında yer altı mizahı olarak adlandırılabilecek olan küfürlü, saldırgan, hınzır ve ele avuca sığmaz mizah da hep vardı. Sadece alışılagelmiş yayın kanalları böyle bir mizahı yayınlayamayacağı için kulaktan kulağa dolaşıyor ve kahvelerde konuşuluyordu. Bunların arasında asparagas haberler, tevatürler, rivayetler, ünlü şahsiyetlere yakıştırılan fıkralar, yarı doğru yarı yanlış anılar ne ararsanız vardı. Artık İnternet var. İster beğenin ister beğenmeyin, eli klavye tutan herkes, hem de hiçbir ekstra masrafa girmeden İnternet üzerinden istediği yayını yapıyor. Yerli servis sağlayıcılar, ev sahipliği yaptıkları ya da link verdikleri sayfaların içeriğine de göz atarak bir tür oto sansür yapıyorlar. Bedava Web alanı sağlayan yabancı kurumlar da Türkçe bilmedikleri için her gelen içeriği kabul ediyorlar. Ama yayınladıkları bir Web sayfasının ırkçı, cinsiyet ayrımcısı, çocuklara zarar veren, ve şiddeti savunan unsurlar barındırdığını fark ederlerse onlarda da oto sansür mekanizması işliyor ve hiç gözünün yaşına bakmadan sayfayı anında siliyorlar. Ama iş mizah olunca esneklik payı muazzam artıyor. Bu da yer altı mizahının bu kadar yaygınlaşmasına, her hafta mantar gibi yeni birkaç sitenin açılmasına dolaylı katkıda bulunuyor. Eğer bu sitelerin bazılarının içeriğindeki kamuya mal olmuş kişilerin fotoğrafları üzerinde yapılmış fotomontajlar görürseniz şaşırmayın. Şimdilik hem mizahı yapılan kişiler sessiz kalmayı tercih ediyor, hem de Web alanı sağlayan kurumlar bu kadarını tolere edilebilir görüyor.

Sesli Mizah
Web'in doğası gereği animasyon ve ses dosyaları da pek revaçta. Örneğin birkaç gün önce değindiğimiz Komikaze.Net ve Grafi2000.Com siteleri sesli hareketli karikatür yapıyorlar. İTÜ öğrencisi Alper'in hazırladığı sitede ise (https://www.ehb.itu.edu.tr/~alper/replik/cuneyt.htm ) Cüneyt Arkın'ın film repliklerine yer verilmiş. Wisconsin Üniversitesinden Okan Alper tarafından hazırlanmış olan sitede ise (https://www.cs.wisc.edu/~okan/images/fun/sounds/sound.html) Kemal Sunal'ın başrolünü oynadığı Tosun paşa filminden replikler var. Bunun yanında Kibar Feyzo, Süt Kardeşler ve Mükremin Abi de ihmal edilmemiş. Sözleri değiştirilerek komikleştirilmiş şarkılar da bu tür mizahın ayrılmaz bir parçası. Benzer bir şekilde telefonda birilerini işletip sesi kaydederek İnternet'e koymak şeklinde tuhaf bir mizah anlayışı da pek yaygın. Bu tür telefon işletmeleri çoğu zaman ağır küfürler içeriyor.

Aykırı sanat
Kendi çizdiği karikatür ve illüstrasyonları başka yerlerde yayınlama fırsatı bulamayan genç mizah sanatçıları da çareyi İnternet'ten yayınlamada buluyorlar. Örneğin Bilkent Üniversitesi öğrencisi Ulaş Mangıtlı sitesinde (https://www.ug.bcc.bilkent.edu.tr/~mangitli/hihehuge ) karikatürlerini sergiliyor. Özgür Tosun ise sitesinde (https://arte mis.efes.net/meskenim ) yaptığı fotomontaj ve çizimleri sergileme imkanı bulmuş. Burak adında bir genç tarafından hazırlanan Ayşe kod adlı sayfada ise (https://www.geocities.com/MotorCity/Lane/9830/burakspage/ayse.html ) Burak'ın kendisi tarafından yapıldığı kesin olmayan amatör çizimler var. Bahri Okuroğlu ise sitesinde oradan buradan topladığı ilginç fotoğrafları sergiliyor. Burası adı gibi hakikaten matrak (https://matrak.8m.com/ilginc/index.html ) bir site. İstanbul Teknik Üniversitesinden bazı öğrenciler tarafından hazırlanan gayrı resmi İTÜ Web sitesi (https://www.istanbulteknik.org/mindex.html ) de dikkate değer. AsparagaZ adlı sitede ise (https://www.asparagaz.com ) asparagas habere dayalı bir mizah, aylık dergi formatında yayınlanıyor.

Diğer Mizah Sitelerinin Adresleri:
https://www.zuxxi.com

https://www.komedi.com

https://www.kene.org

https://www.komik.net

https://www.komikaze.net

https://www.siberalem.com

https://www.komikci.8m.com

https://www.sinameki.com

https://www.kahkaha.com

https://freecenter.digiweb.com/science/doctorfizik

https://www.intcafe.com/web/doctor

https://ysenel.8m.com/

https://members.xoom.com/hatavata

https://www.dehsetfikralar.cjb.net

https://members.xoom.com/ustura/tr

https://www.netone.com.tr/~kincal

https://www.best.com.tr/bestnet/bestnet/egl1000.htm

https://members.tripod.com/fikra_2

https://www.gul.net.tr/karadeniz

https://www.birdost.com/sayfalar/komik.html

https://abone.turk.net/yalim

https://www.nishak.com

https://www.mavra1.net

https://www.kurbaga.com/tosun/index.html

https://www.geocities.com/Paris/Rue/4552/bizim1.html

https://ucaninek.webjump.com

https://members.xoom.com/moc_now_here

https://www.angelfire.com/ut/fer

https://www.kilim.com.tr/cenkerdem

https://come.to/tossbaa

https://members.xoom.com/stress_hapi

https://www.geocities.com/Paris/9920/langadank.html

https://www.angelfire.com/md/TabibinYeri

https://www.geocities.com/EnchantedForest/Palace/6718/main.htm

https://www.metu.edu.tr/~melih/humor/humor.html

https://www.geocities.com/Wellesley/2085

https://members.tripod.com/~tutanweb/

https://www.malak.org

https://boozers.fortunecity.com/crownanchor/597

https://members.xoom.com/mcil2

https://members.xoom.com/oralish

https://www.vol.com.tr/~sbekir/fikra1.htm

https://www.mengenli.com

https://www.ozaninyeri.net

https://www.metu.edu.tr/home/wwwgul

https://members.xoom.com/mio

https://www.columbia.edu/~sss31/rainbow/gokkusagi.html

https://abone.superonline.com/~hukuk/htmizah.htm

https://members.tripod.com/renklifikralar

https://www.angelfire.com/oh/ContaSanayi/index.html

https://members.xoom.com/siemay

https://members.xoom.com/kukuleta

https://www.turkishodyssey.com/sosis/sosis.htm

https://homepages.go.com/~kunteper_/

https://www.geocities.com/SiliconValley/Lab/5752/


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır