kapat

19.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bir dev kabuk değiştiriyor
Bilişim devi HP, bu yılın başında yeniden yapılanmaya gitti. Uzmanlaşmaya önem verecek olan HP, ölçüm ve değerlendirme birimini ayrı bir şirkete dönüştürdü

AÇIL SEZEN

Bilişim teknolojisinin lider firmalarından Hewlett Packard, yeni binyıla yepyeni bir çehreyle giriyor. 1998 yılını 47.1 milyar dolar gibi dev bir ciroyla kapatan şirket, bu yılın başlarında bir yeniden yapılanma içine girdiğini açıkladı. Yapılanmanın temelini, farklı alanlarda çalışan iki departmanın ayrı şirketler halinde faaliyet göstermesi oluşturuyordu. Buna göre, HP'nin medikal test ve ölçüm cihazlar üreten birimi ana şirketten ayrılacaktı. Cironun 8 milyar dolarlık kısmını kazandıran birim, yeni bir isimle anılacak ve farklı bir bünyeyle hizmetini sürdürecek.

HP bünyesindeki bu değişimi, değişimin başındaki kişiden, HP Avrupa ve Orta Asya Sorumlusu Roland Fleischmann'dan dinledik.

1998'deki dev cironuza rağmen neden yeniden yapılanmaya gittiniz?
Bunun birkaç nedeni var. En önemli neden farklı iş tanımlarının aynı çatı altında toplanmasının zorluğuydu. İki alanın dokusu farklıydı, satış alanları, üretim tarzları farklıydı. Aynı bünyede olmaları ikisinin de hareket alanını kısıtlıyordu. Bunun üzerine düşündük ve "İki şirketi birbirinden ayıralım" dedik.

Nasıl bir tepki aldınız?
İnsanlar şoka girdi. Birçok insan inanamadı. Ancak kabullenme oranı ülkeden ülkeye değişti. Bazı ülkelerdeki birimlerimiz kendi kafeteryalarına kararın doğruluğunu ölçen barometreler koydu. Çalışanların bir kısmı kararı olumlu karşılarken, bir kısmı anlam veremedi ve tepki gösterdi.

Niçin tepki gösterdiler?
En çok olumsuz yaklaşım gösterenler test ve ölçüm birimindekiler oldu. Çünkü yıllarca bünyesinde çalışıp adının güvencesini hissettikleri HP'den ayrılacaklardı. Artık HP adını taşımayacaklardı. Bir de kendi içlerinde "HP gibi olacak mı?" gibi bir kuşku uyandı.

Peki HP gibi olacak mı?
Olacak. Çünkü onların bünyesinde de HP'de beraber çalıştıkları insanlar olacak. Daha uzmanlaşmış bir çalışma yapma şansına sahip olacaklar.

Genelde yeniden yapılanmaların ardından işten çıkarmalar gündeme gelir. Sizde de böyle bir şey olacak mı?
Tam aksine. Çünkü bazı birimlerde çalışanlarımız iki şirket arasında bölünmek zorunda kaldı. Örneğin insan kaynakları birimleri ikiye bölündü. Yani orada eleman açığı doğdu. Sonra iki taraf için de aynı işleri yapanlar vardı. Arada kalanlar sıkıntı çekti.

Bu oldukça zor bir işlem değil mi?
Zor tabii. Burada böyle konuştuğumuza bakmayın, her adımı için aylarca düşünülüyor. Ama uçağı artık merkezler değil, satış bölgelerimizdeki Genel Müdürlerimiz uçuracak. Bu da uzmanlaşmanın arttığı, hantallaşmanın azaldığı bir iş ortamı yaratacak.

Yeniden yapılanmanın tamamlanması için nasıl bir takvim öngörüyorsunuz?
Şu an için sadece bildiklerimizi anlatıyoruz. Ancak bundan sonrası için bilemediğimiz şeyler var. Örneğin şu anda bir Yönetim Kurulu Başkanı sorunumuz var. Eski başkanımız görevinden ayrıldı. Ağustos ya da Eylül gibi her şey belirlenmiş olacak ve gelecek yılın Nisan ayında da legal ayrılık gerçekleşecek.

Bu yapılanma cironuza nasıl etki edecek?
Taze başlangıçlar her zaman için iyidir. Şimdilik her şeyin çok daha iyi olacağını söyleyebilirim.

Operasyonun getireceği artılar ve eksiler ne olacak?
Herkes kendi işine odaklanabilecek, bu bir. İkincisi, şirketin kârlılığı artacak. Üçüncü olarak da çalışanlar "Onlar fazla kazanıyor, biz az" ikileminden kurtulacaklar. Şirketlerin kârındaki artış çalışanlara da yansıyacak ve onlar da daha fazla kazanacaklar.

Bilişim sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Müthiş parlak görüyorum. Şu anda işin başındayız. Kısa süre içinde "Sistem buna izin vermiyor" diyemeyeceğiz. Yani sektör o kadar ileri gidecek. Büyüme çok artacak. Örneğin şu anda giderek büyüyen bir printer alanı var. Buraya yönelmek, bir de sektörü insanlara yeniden tanımlayarak anlatmak lazım. Bunları gerçekleştirdiğimiz zaman bilişim sektörü geleceğin en parlak mesleklerini kucaklayacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır