kapat

19.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Meclis'in başarısı
DGM'lerden asker hakimin çıkarılmasını öngören Anayasa değişikliği kabul oyları fazla olduğu için referanduma götürülmeyecek.

DGM'lerin bünyesinden askeri hakimlerin çıkarılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi TBMM Genel Kurulu'nda büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Gizli oylamada teklifin birinci maddesi 42 ret oyuna karşılık 431 oyla benimsendi. ikinci madde için 432 kabul, 19 ret oyu çıktı. Teklifin tümü üzerindeki oylamada ise 423 kabul, 40 ret oyu verildi. 5 Çekimser 14 boş bir geçersiz oy çıktı. Anayasa değişikliğinin referanduma gerek kalmadan gerçekleşmesi için 367 oy gerekiyordu. Bu baraj, 3 oylamada da rahatlıkla aşıldı.

Oturumu yöneten Başkan Vekili Murat Sökmenoğlu'nun "Anayasa değişikliği teklifi kanunlaşmıştır. Devletimize, milletimize hayırlı olsun" sözleri üzerine salondan büyük bir alkış koptu. Ecevit ve Bahçeli birbirlerini kutladılar.

FP ve DYP desteği
Gizli yapılan oylamada koalisyon bloğuna FP, DYP ve bağımsızlardan da önemli bir destek geldiği anlaşıldı. İlk maddenin oylamasına dışardan gelen desteğin 82, ikinci maddeye gelen desteğin ise 83 olduğu tahmin ediliyor. Teklifin tümü üzerinde yapılan oylamaya ise dışarıdan destek geldiği belirtiliyor.

Türkiye, DGM'lerin verdiği kararlar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılan iki ayrı davada tazminat ödemeye mahkum oldu. Aynı nedenle açılan birçok dava da devam ediyor. İmralı'da sürmekte olan Abdullah Öcalan davasında da bir askeri hakim görevli olduğu için bu mahkemenin vereceği kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce benimsenmemesi ihtimali bulunuyordu. Türkiye, Anayasa değişikliğini gerçekleştirerek, askeri hakimleri DGM bünyesinden çıkardı ve böylece Öcalan davasının üzerine uluslararası camiada gölge düşmesinin önüne geçmiş oldu. Bu değişiklikle, DGM'lerde halen süren 7 binin üzerindeki davanın tartışılması sona erdirildi.

Ecevit ve Bahçeli memnun
Başbakan Bülent Ecevit oylamadan sonra "Bu durum, iktidar partilerinin Meclis'te çok verimli ve uyumlu çalışacaklarının bir örneğidir. İktidar ve muhalefet partilerinin ulusal davalarda nasıl uzlaştıklarını gördük. Bu, kıvanç ve övünç verici bir durum." dedi. Bahçeli de "Güzel bir başlangıç" dedi.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, sonuçtan partisine pay çıkararak, "Pozitif siyaset işte bu" dedi. Çiller, tekilfe başlangıçta karşı çıkıp sonra destek vermelerini değerlendirirken ise gülümseyerek, "Şimdi kimden hesap soracağız" diye espri yaptı.

Demirel: Sıkıntı kalktı
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise sonucu Çankaya Köşkü'nde kabulü sırasında öğrendi ve "İyi... Meclisimiz ülkenin önemli bir sıkıntısını ortadan kaldırıyor. Gayet iyi bir şuur teşekkül etti. Çok iyi. Memnun oldum" diye konuştu.

Sıra uyum yasalarında
DGM'lerin sivilleştirilmesine ilişkin Anayasa Değişikliği doğrultusunda hazırlanan uyum yasa tasarısı da imzaya açıldı. Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan tasarıda, DGM'lerde bundan böyle asker üyelerin görev yapmayacağı, mahkeme üyelerinin tamamının sivil üyelerden oluşacağı hükme bağlanıyor. Tasarıda, DGM'lerde devam eden bütün davaların kaldığı yerden devam etmesi de öngörülüyor.

Savcı Yüksel: Büyük kayıp
Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel, askeri hakim ve savcıların DGM'lerden ayrılmasının Türkiye için büyük kayıp olduğunu ifade ederek, "DGM'lerden ayrılmamaları gerekiyordu. Değişikliği benimsemiyorum" dedi. Yüksel, DGM çıkışında yaptığı açıklamada, askeri ve hakim ve savcılarla yaklaşık 18 yıldır DGM'lerde çalıştığını belirterek, onların yargıya çok değerli hizmetleri olduğunu söyledi. Askeri hakim ve savcıların DGM'lerden ayrılmasının Türkiye için büyük kayıp olduğunu kaydeden Yüksel, askeri hakim ve savcıların verdikleri hiçbir kararda da etki altında kaldıklarını görmediğini ifade etti. DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk da aynı konuda, "Madem ki Avrupa Sözleşmesine imza attık, insan haklarına müracaAta imkan tanıdık, uygundur" dedi. Şalk, sivilleştirmenin APO davasını etkilemeyeceğini belirterek, "şimdiye kadar olduğu gibi aynen devam eder" dedi. Yüksel, gazetecilerin "Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin konuşmalarının yer aldığı kasetin içeriği" ile ilgili sorusu üzerine ise, "Kaset elimde. İçeriğiyle ilgili birşey söyleyemem. İçeriğinin özelliği yok, önemli bir görüşme değil" dedi. Yüksel, "Emniyete yeni bir baskın düzenleyecek misiniz?" sorusuna, "Bunu düşünüyor bile olsam söyleyemem" yanıtı verdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır