kapat

16.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
SELAHATTÝN DUMAN(sduman@sabah.com.tr )


Futbolcunun parasý yazar kýsmýnýn çenesini yorar..

Þu sýralarda transfer için telaffuz edilen paralara ahalimiz kýzýyor ama eðer futbolcular da olmasa bu millet enflasyona hiç alýþamayacak..

Zamanýn baþbakaný Demirel bir gün durduk yerde "Trilyonlarý telafuz etmeye alýþmamýz lazým.." demiþti, demesiyle çarþýnýn karýþmasý bir olmuþtu..

Meðer bütçe trilyonu ilk kez aþacakmýþ, milleti talim ettirmek için söylemiþ.. Þimdi trilyonun hükmü kalmadý, hükümetlerimiz ev ödevi olarak "Katrilyonu" verdiler.. Üç vakte kadar haydi bilemediniz beþ vakte kadar "Katrilyonlu transferleri" de göreceðiz hayýrlýsýyla..

ooo

Futbolcu kýsmýnýn bu kadar para istemesi hak mý?

Veya baþka bir deyiþle kendisine iki yýl için 800 milyar lira önerilen bir futbolcunun "Ben bir trilyondan aþaðý imza atmam.." diye tutturmasý size normal geliyor mu?

Toplumun büyük bir kesimine normal gelmediðini biliyorum.. Soruyu bu kadar çekiþtirmemin sebebi baþka..

Oturup hesap yapýn..

Bir kere medya marifeti ile bize yansýyan rakamlar gerçek deðil.. Kafa karýþtýrýyor..

Diyelim ki Galatasaraylý Okan veya Beþiktaþlý Alpay 800 milyar istedi, kulüpleri de razý oldu..

Bu paranýn ancak bir kýsmýný peþin alabiliyorlar.. Ýki yüz milyonunu, diyelim.. Buna "Garanti para" diyorlar.. Vergisi hariç neti 120 milyar lira..

Geri kalaný da ikiye bölünüp maç baþýna ödenmek üzere hesaplanýyor..

Geriye kalan neydi? 600 milyar.. Yýla böl.. Üç yüz milyar.. Bunun yüzde kýrký "Zekeriya vergisi" olarak gidecek.. Kalýr 180 milyar..

40 maç üzerinden hesap yaparsan 4.5 milyar ediyor ki futbolcu sakatlanmaz, formdan düþmez, o sezonun bütün maçlarýnda sahaya çýkarsa bu parayý alabilecek..

Sarý ve kýrmýzý kart cezasý ortalama üç dört maçý götürüyor.. Üç dört maç da sakatlýktan gidiyor.. Antremana geç kaldýn para cezasý.. Gece kulübünde gördüler para cezasý.. Kaþýnýn üzerinde gözün var, para cezasý.. Birinci yýl taksidinin 120 milyarýný alabilirse ne devlet?

Eðer bir de sakatlanýrsa gitti paranýn tamamý.. Peþinatýn netiyle kalýyorsun..

Dikkat buyrun! Bunlar futbolumuzun gözbebeði yýldýzlar için geçerli hesaplar.. Milli olacaksýn, kamuoyunun gözü üzerinde olacak..

Üç büyük takýmdan bu düzeyde on futbolcu ya çýkar ya çýkmaz.. Geri kalaný bunlarýn yarýsýna talim eder..

ooo

Galatasaraylý Okan iki yýl 65 milyara oynadý.. Lütfedip bir on milyar da baþarý primi verdiler.. Maç primlerini de hesaba katarsanýz ayda beþ altý milyar lira brüt..

Televizyonda bir maganda dizisi yapanýn, kýçýný baþýný salladýðý için þöhret olup gecede 15 milyar lira alarak ekstraya çýkanlarýn yanýnda komiðin komiði bir para..

Bir de parasýný alamayanlar var.. Milli bir futbolcumuz (Adýný vermiyorum) bir yýldýr kulübünden 160 bin dolarýný alamýyor.. Bir yaptýrýmý yok.. Çünkü yöneticinin sorumluluðu yok..

Bu yýl yapýlan havuz ihalesini naklen izlediniz.. 120 milyon dolar civarýnda bir paraya verildi yayýn haklarý.. Stopajý vergisi ile birlikte bu para 175 milyon dolarý bulacak..

Futboldan gelen rantýn bir parçasý bu..

Futbolculardan alýnan vergiler var.. Seyircinin maç baþýna ödediði bilet parasýndan alýnan vergi, harç ve belediye rüsmu var..

Þifreli yayýn için ödenen paranýn KDV'si var.. Var oðlu var..

Kaba bir hesapla, futbolun devlete ve belediyelere "dolar bazýnda" kazandýrdýðý rant yüz milyonlarla ölçülür..

Bu kadar para verilir mi?

Buna karþýlýk da bu sektörü sürükleyen beþ on yýldýz, çok yüksek paralar alýyormuþ gibi görünür.. Toplumun da gözü onlarýn lokmasýný dikilir..

Bu hem haksýzlýk hem de insafsýzlýk..

Her türlü olayý tersinden anlayan toplumumuz þimdi kenarda köþede yüksek sesle "Bu kadar da para verilir mi caným!" diye homurdanýyor.. Medya da arada bir konuyu kaþýyarak vatandaþýn hissiyatýný gýdýklýyor..

Oysa bu insanlar bu paralarý on, onbeþ yýllýk futbol hayatlarýnda bir veya iki dönem, bilemediniz üç dönem kazanabiliyorlar.. Diðer yýllar kendilerini ispat etme mücadelesi içinde geçiyor..

Milli takýma yükselmiþ bir futbolcunun 12 yýllýk meslek hayatýný baz alýp kazandýklarýný aya böldüðünüzde iki üç milyar gibi komik bir para çýkar ki bu bir profesyonel þirket yöneticisinin kazandýðýnýn yarýsý etmez..

ooo

Ýtalya'da Vieri nam kiþi 50 milyon dolara transfer olmuþ.. Paranýn ne kadarý cebinde kalacak bilmiyorum ama yüzde seksenini eski kulübü almýþtýr.. Ayný histeri geliþmiþ bir sanayi toplumu olan Ýtalya'da da yaþandý..

Papa'yý bile dolduruþa getirdiler.. "Bu transfer ücreti fakir insanlara açýk bir saldýrýdýr.." diye konuþtu..

Bizde papalýk kurumu yok, Diyanet Ýþleri de bu konulara karýþmadýðýndan boþluðu bazý köþe yazarlarý dolduruyor.. Yatýp kalkýp "Bu kadar para verilir mi?" diye yazý yazýyorlar..

Verilir kardeþim..

Bir avuç adam bu berbat ekonomi içinde bu rantý yaratýp, onbinlerce insana ekmek yediriyorsa, milyonlarca insaný eðlendiriyorsa verilir..

Bu arada bizim halý saha takýmýnda da transfer huzursuzluðu baþladý.. Maçlara gelmek için benden "haftada bir depo benzin parasý" isteyen Kemal Yýldýrým'ý satýþa çýkardým..

Fiyatý da makžl.. Önümüzdeki maça üç kilo Salihli kirazý getiren Kemal'i kendi takýmýnda oynatabilir.. Ýsterse götürüp oðlunun sünnetinde oynatsýn.. Yanýnda da Nebil Özgentürk'ü bedava veriyorum..

Yazarlar sayfasýna geri gitmek için týklayýnýz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr