kapat

15.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Havada ter kokusu
Metallica ikinci kez "Heyyy İstennbuuul" dedi. 'Harbi rockcılar' stadyumu doldurdu. Ama bilirkişilere göre, 'Artık eski Metallica yoktu...'

Ali Sami Yen Stadı'na ter kokusu hakim. 25 bine yakın seyirci 200'ün üstünde koruma, 2000 polis.. Metallica tişörtlü fanatikler, 24 saatten fazla bekleşmişler Ali Sami Yen'in çevresinde, fanatik hayranlar, konser öncesinde stadın dışına yayılmış; parti havasında. Oysa kapılar 16:00'da açılıyor, buna hepsi itiraz ediyor, organizasyonu suçlayanları bile var. Stadın dışında sabahlayanların çektiği 'Metallica çilesi', onları bilemiş adeta; bir an önce içeri girelim, ön saflarda yerimizi alalım, ezilme pahasına Metallica'mızı dinleyip coşalım derdindeler...

Öngruplara köpek çekildi
Ön grupların 'sulandırılmış rock'ı, metal cayırtısına hasret kitleye 'kafayı yedirdi.'18:00 sıralarında sahneye çıkan Megola Maniax'ı yaşları küçük, 'taze,' sabırsız Metallicacılar'ın bozuk para ve pet şişe yağmuru yağmuru karşıladı. 'Hemen Metallica!' diye tutturan seyirci, küfürler, el kol hareketleri eşliğinde grubu "Metallica'nın sahnesi"nden inmeye çağırıyor, Megola Maniax'da tavırlarını bozmadan şarkılarına devam ediyordu. Aradan sonra sahne alan son günlerin flaş grubu Kurban'ı ise Metallica'nın ön grubu olduklarına pişman ettiler. Şişeler, bozuk para, yiyecekler, taşlar; her şey sahneye fırlatıldı. Yaygın eğlencelerden biri pet şişelerin içine işeyerek sahneye fırlatmaktı. Kendini bu eğlenceden yoksun bırakan olmadı. Oysa 'Kurban' normal elbiselerinin üzerine kadın elbisesi geçirmek gibi, 'parlak' fikirlerle hazırlanmıştı bu olaya. Çocuklar buruldu. Bir ara grubun solisti Deniz Yılmaz hakaretlere dayanamayarak sahnenin önüne geldi, pantolononun önünü işaret ederek, meydan okur havada bir takım hareketler çekti. Seyirci uğultu halinde, "Cesaretin varsa aç..., ... çocuğu açamazsın. ..r in sahneden!" diye bağırmaya başladı. Son olarak "Bizi sevmiyor musunuz?" sorusuna da "Hayır!" yanıtını alınca onlar da sahneyi terk etti.

Türk izleyicisi Türk gruplarına her türlü saldırıyı yaptıktan sonra biraz duruldu. Aradan 30 dakika geçmemişti ki, bu kez sahnede yabancı grup Monster Magnet vardı. Ama bu sefer, havada pet şişe, bozuk para değil; alkışlar vardı.. Yaklaşık bir saat sahnede kalan Monster Magnet, "Teşekkürler İstanbul!" diyerek sahneden alkışlarla indiler.

Onlar da 'olmuş'
Ayşe Deniz POYRAZ

Altı yıl geçmiş; 'gençliğimizin' ilâhları Metallica'yı, dünya gözüyle, stad konserinde izlediğimizden beri... Bu işlerden anlayan bir abimize' "Bu defa da gidecek misin" diye sormuş, "Onlar artık benim Metallica'm değil, bilmiyorum" cevabını almıştım. Haklıymış... Stadı hınca hınç dolduran kalabalığa baktığınızda, 'dağıtmak' üzere gelmiş çoluk çocuğun ağır bastığını görüyordunuz. Yaşamadıkları '80'lerin modasında tişörtleri çekmiş, gümüşleri takmışlardı ama... Metallica da, 6 yıl öncesinden farklıydı; görünüş ve de performans bakımından... Yüzlerini net görebileceğimiz dev ekranlar yoktu.

Daha önce geldiğinde bizi 'çok seven' solist James Hetfield, her ne kadar "Hey İstanbul, biz sizi tanıyoruz" dese de, biz onu pek tanıyamıyorduk. Ne ön sıralardakilerle muhabbet etti, ne de 'gaza geldiklerini' söyledi. Hatta bir buçuk saatte "Hadi görüşürüz" demeye kalkıştı. Seyirci zorla 2 saat sahnede tutabildi onları. Konser anlayışları tamamen değişmiş anlayacağınız; saatler süren 'birliktelik' yok artık, uzun saçlarla beraber tarih olmuş...

Şov da yapıyorlar: Her parçada ayrı renkte ışıklandırılan sahne, efektler gırla... Yeni parçalar çalınınca, biz seyrediyoruz, ama eşlik edeni çok. Eskiler gelince, herkes stadı inletiyor; 'One'da çakmaklar çıkıyor hemen, 'The Thing That Should Not Be'de bu kez küçükler abilerini ablalarını seyrediyor, saçlar havalanıyor... 'Battery'den sonra pes edip çıkıyoruz. Hetfield hâlâ peşimizden bağırıyor: "İstenbul! We'll see you again!.."

Çıkışta hiç Metallica tecrübe etmiş gibi değiliz sanki... Birbirimize sorup duruyoruz: "Ya, şunu çaldılar mı? Ben hatırlamıyorum..."

NOTLAR...
* Metallica 135 dakika sahnede kaldı. 40 şarkı söyledi, 6 kere bise çıktı.

*Stadyumda 40 kişilik 'SOS Hava-Deniz-Kara Ambulans Hizmetleri' ekibi hizmet verdi. Konser boyunca üç çadır klinikte 320 kişi tedavi edildi. Başvuranların çoğu alkol komasına girenler ile kafa sallarken başlarını birbirine vurup yaralananlar oldu.

* Metallica üyeleri stadyuma dört Mercedes 500 E ve bir Jeep ile geldiler.

* Metallica Yeşilköy'e indikten sonra PKK tehdidi gerekçesiyle uçaktan inmeyip, üç saat konser saatini bekledi. Metallica'nın sahyeye çıktığında gergin olduğu görülüyordu.

*Konser öncesinde Universal PolyGram tarafından altın plaket ile ödüllendirilen grup elemanları ödüllerini alır almaz sahneye çıktılar. İşte o an yer yerinden oynadı. 40 bine yakın Metallica hayranı kendinden geçti. Üst üste binlerce genç, bağırdı, kafa salladı.

* Metallica konserden sonra, 20 günlük tatil yapmak için soluğu yine havaalanında aldı. Özel uçaklarıyla Amerika'ya giden grup tatillerinden sonra "The Garage Remains The Same 1999" turnesine, Avrupa ve Asya'daki birçok kentte devam edecek. Böylece toplam 50 konser vermiş olacaklar.

* Konseri izlemeye gelenler arasında Mahsun Kırmızıgül ile Türkan Şoray'ın kızı Yağmur da bulunuyordu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır