kapat

15.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2000'in mesleği Mehter müzisyeni
Mehteran, Malkoçoğlu filmlerinden, askeri müze bahçelerinden çıktı, her çeşit özel-sivil eğlence ve kutlamanın gözde 'atraksiyonu' oldu. Mehter Takımı üyeleri bugün pekçok müzisyenden daha iyi kazanıyor

Nilay ÖRNEK

Seçmenin siyasi tercihini yaparken Milliyetçi düşünceye gösterdiği teveccühle ya da Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü kuruluş yılını kutluyor olmanın coşkusuyla mı açıklanır bilemeyiz ancak, bugünlerde 'Mehter Takımı', bir ordu bandosu olarak işlevini kaybettiğinden beri olmadığı denli gözde. Halk artık, sadece resmi kutlamalarda değil, her çeşit özel-sivil kutlama ve eğlencede de 'Mehteran-i Osmani'nin nağmeleri eşliğinde kendinden geçiyor. Düğünler, sünnet törenleri, siyasi toplantılar, nişanlar, firma kuruluş toplantıların 'in atraksiyon'u mehter.

Nereden nereye..
Oysa birkaç yıl öncesine kadar, Mehter Takımı'nı deyim yerindeyse 'kimsenin taktığı yoktu.' 25 Kasım 1994 tarihli Sabah'da çıkan bir haberde, Mehteran Bölüğü'nün şikayetleri yansımıştı. Personel, sanatçıdan sayılmadıklarından yakınıyor, çeşitli devlet kuruluşlarında görevli sanatçılarla aynı haklara sahip olmak istiyor, maaşlarının artırılmasını talep ediyordu.

Gidişat 1995'de Milli Gençlik Vakfı'nın (MGV) 'halka açık' bir 'Mehteran Takımı' kurması ile değişti. MGV'nin kurduğu Mehteran Takımı talep üzerine istenilen yerde gösteri yapıyordu. Gösteri için MGV'den 10-15 gün önceden randevu alma devri başladı. Sanatçılar dönemin parasıyla, gösteri başına 2-5 milyon lira arası yövmiye almaya başladı, takımın ücreti 50-55 milyona çıktı. Bugün Mehter Takımı ücretleri 500 milyondan başlıyor. Önceden 100 milyon liraya davetlere giden Kırıkkale Belediyesi Mehteran Takımı da ücretini 500 milyona çıkardı. Mehter'de 2 ileri 1 geri devdi bitti. Devir tam gaz ileri devri..

Törenlerden özel günlere
OsmanlI Devleti'nde askeri müzik örgütü olarak bilinen "Mehterhane" (bugünkü adıyla Mehter Takımı) ortalama 20-25 kişiden oluşur. Anadolu Selçuklu Sultanı III.Keykubad'ın Osman Gazi'ye beylik verdiğini belirtmek üzere davul ve sancak gönderdiği 1299 tarihinde kuruldu. Daha sonraları Yeniçeri Ocağı'nın bir parçası haline gelen Mehterhane, 1826'da II.Mahmut tarafından kaldırılarak, yerine Mızıka-yı Hümayun oluşturuldu. 1914'te yeniden örgütlenen Mehter, Kurtuluş Savaşı sırasında ve Cumhuriyet'in ilanından sonra da varlığını sürdürdü. 1935'te dağıtılmasının ardından 1952'de İstanbul'daki askeri müzeye bağlı olarak Mehteran Bölüğü adıyla yeniden düzenlendi. Günümüz Mehteran'ı 1965 ve 1967 yıllarında kuruldu, 1980'de kapatıldı. El konulan donanım, karanlık depolarda geçen uzun yıllar boyunca kullanılmaz hale geldi. 12 Eylül madurlarından Mehteran, 7 Eylül 1994'te yeniden açıldı. Ancak tam yenilende Milli Gençlik Vakfı çabalarıyla başladı, kısıtlı imkanlarla başlatılan mehter projesi 1995 yılında 130 milyona mal oldu, gerekli alt yapıyı oluşturmak için 17-20 yaşa arası gençlere kurslar verildi. Ve gösteri başına 500 milyon lira alan, düğünde, toplantıda çalan Mehter Takımı devrine geçildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır