kapat

15.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Sesli ve hareketli gösterim sağlayan Shockwave teknolojisi Türk karikatüristler tarafından da tüm özellikleriyle kullanılıyor

İnternet'in yeni bir medya olarak karikatüristler tarafından keşfedilmesi Web'deki heyecan verici içeriğin artmasına neden oldu. Web teknolojilerini geliştiren programcılar her geçen gün yeni bir imkan sunuyorlar. Son aylarda meşhur Macromedia tarafından sunulan ShockWave ve Flash teknolojileri epey popüler. Çünkü bu gösterim tekniklerinden yararlanarak İnternet'teki Web sayfanızda sesli ve hareketli görüntüler de sunabiliyorsunuz.

Türkçe İçerik
Türkçe Web içeriğinin şimdilik oldukça sınırlı olduğunu göz önünde bulundurursak, sesli ve hareketli ShockWave teknolojisinin örneklerine rastlamak da yakın zamana kadar çok kolay olmuyordu. Bunun ilk örnekleri firma Web sitelerinde hareketli logolar gibi küçük figürlerde görüldü. Ciddi anlamda ilk hareketli sesli Türkçe Web sayfalarının grafiker Varol Yaşaroğlu ve çizer Fatoş Yaşaroğlu tarafından hazırlanan http://www.grafi2000.com sitesi ile Leman çizeri Erdil Yaşaroğlu tarafından hazırlanan http://www.komikaze.net sitesi olduğu söylenebilir. Bunlardan Grafi2000 son derece enteresan bir tasarıma sahip. Siteyi hazırlayanlar Web'in, ister basılı ister elektronik diğer bütün medyalardan farkını ve avantajlarını çok iyi görüp, ona göre bir sayfa hazırlamışlar. Örneğin istediğiniz bir karikatürün üzerine tıklıyorsunuz, karikatür birden çizgi filme dönüşüyor, bir taraftan hareket ederken diğer yandan konuşmaya başlıyor. Grafi 2000'de karikatür ve animasyonların dışında çizgi roman ve diğer eğlencelik çalışmalara da yer veriliyor ve site içeriği her Cumartesi güncelleniyor.

Animasyon, resim...
Web'in tabiatı gereği bu çalışmalar ücretsiz ve herkese açık. Siteyi yayınlayanlar serbest çalışma yöntemiyle firmalara çizim ve grafik hizmetleri de verdikleri için kendilerine Grafi Freelancers adını vermişler. Özellikle reklam ajanslarının, medya kuruluşlarının ve şirketlerin talep ettiği kreatif çalışmalar arasında da çok eğlenceli şeyler var. Bunlar, animasyon, resim, illüstrasyon, karikatür, grafik, üç boyutlu tasarım ve promosyon gibi bir yelpazeye yayılıyor.

Komikaze.Net sitesi de ShockWave ve Flash teknolojilerinin sunduğu hareket ve ses imkanlarından yararlanmış. Web'de sunulan Türkçe içeriğin ve hizmetlerin hem çeşitliliği hem de kalitesi her geçen gün katlanarak artıyor. Grafi2000 ve Komikaze en son çıkan iyi örneklerden sadece ikisi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır