kapat

10.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Söz düellosu
Çiller: Partiye zarar vererek genel başkan olacağını zannedenler yanılırlar Cevheri: Siz önce kendi bölgenizdeki netice ile vicdan muhasebesi yapın

Şebnem HOŞGÖR

DYP'de Genel Başkan Tansu Çiller ile parti içi muhalefetin lider adayı Necmettin Cevheri arasında süren "soğuk savaş" dünkü TBMM grup toplantısında karşılıklı söz düellosu ve meydan okumaya dönüştü. DYP grubunda Çiller, yaklaşık 1 saat süren konuşmasının son bölümünde, muhaliflerini hedef aldı ve isim vermemekle birlikte doğrudan Cevheri'ye bakarak konuştu. Duygusal bir üslupla ve zaman zaman sesi titreyerek konuşan Çiller, özetle şunları söyledi:

"Evi ateşe verdiler"
"Şayet birileri Türkiye'nin bugünkü fotoğrafına doğru diyorlarsa, bunu açıkça ifade etmelidirler. Bu fotoğraf yanlış bir fotoğrafsa, o zaman bana yanlış yaptın diyenlerin neyin doğru olduğunu söylemeleri gerekir. Herkesin düşünmesini istediğim şey şudur; bir seçimde kimlerin sandığa gömüldüğünün siyasi değeri yoktur. Son derece hayati bir süreçte kimlerin tarihe gömüldüğü çok daha önemlidir."

"Seçim sırasında partiye zarar vermek için elinden geleni yapan kimi sözde partililer, kendi vicdanlarıyla hesaplaşmadan kimseyle hesaplaşamazlar. Kendisi için ellerinden geleni yaptıktan sonra bugün bir çeşit parti içi rekabete soyunmuş olan dava arkadaşlarımın tutumları elbette ki saygıdeğerdir. Bundan da kimsenin gocunmaya hakı yoktur. Ancak bunun zemini ve usulü de bellidir. Bir partiye zarar vererek, o partiye genel başkan, yönetici olacaklarını zannedenler yanılırlar. DYP üzerinde bir tür dışardan vesayet ihdas etmeye kalkışanlar varsa, buna da ben izin vermem."

"Şayet bu parti bir başka dava arkadaşımın bu bayrağı benden daha iyi taşıyacağına kanaat getirirse, böyle bir nöbet değişimi benim için şereftir. Ancak partiyi yıpratarak partinin işleyişindeki ahengi bozarak, yani ortak evimizi ateşe vererek buradan bir sonuç elde edebileceğini zannedenler, bu partiyle gönül ve vicdan bağlarını unutmuş demektir."

Çiller'in sözleri Cevheri'nin büyük tepkisine neden oldu. Cevheri, Çiller kürsüden inerken yanına gelen Erzurum Milletvekili Ayvaz Gökdemir'in, "Bir yanıtı hak etmedi mi?" demesi üzerine, "Vereceğim. Bu artık bir yanıtı haketti" karşılığını verdi ve sinirli bir biçimde kürsüye yürüdü, Çiller'in hemen yanında, oturumu yöneten Grup Başkanvekili Turhan Güven'e, "Kapalı bölümde söz istiyorum" diye bağırdı.

Cevheri, toplantı basına kapandıktan sonra kürsüye geldi ve 3 dakikalık kısa bir konuşma yaptı. Parti içi mücadelesinde kararlılığını vurgulayan konuşmasında Cevheri, şöyle dedi:

Cevheri'nin öfkesi
Cevheri'nin konuşmasını bir grup milletvekili alkışlarla destekledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır