kapat

10.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.


Saymayı bilmiyorlar

Profesyonel futbolcular yıllardır vergi vermiyorlar. Kulüpler de öyle... Neredeyse 80 milyon lira alan devlet memuru kadar vergi ödedikleri bir ülkede yaşıyoruz.

Profesyonel Futbolcular Derneği üyesiyim. Bir hakkı ararken başkasının hakkına tecavüz etmeyeceksin. Yani adalet denen kavram çıkıyor karşımıza. Türkiye'nin şu andaki vergi kaçağı yüzde 50'lerin üzerinde. Bu, geri kalmış toplumların en büyük özelliğidir. Üst düzey ülkelerde vergi kaçıramazsınız. Tabii o ülkelerde alınan vergiler de politikacılar ve müteahhitler tarafından hortumlanmaz. Yerlerine harcanır.

Neyse, biz mevzumuza dönelim. Türkiye'de bazı futbolcuların istedikleri paralara göre, formasını giydikleri takımların Avrupa'da en az yarı final veya final oynamaları gerekir. Eğer iyi futbolcuysan, seni isteyen bir kulüp varsa rakamları yüksekten telaffuz edebilirsin. Yoksa haddini bileceksin.

Türkiye'de kulüpler yabancı futbolcu istemekte bu konuda haklılar. Mesela Ali Eren ayarında bir futbolcu eğer vergi hariç 400 milyar istiyorsa, aynı paraya Alman 1.Ligi'nden hem de oyunun kaderini değiştirecek, daha etkili bir oyuncu getirebilirsiniz. Bu ülkelerde bonservisi ellerinde yalnız futbolcuya verilecek paralarla birçok oyuncu hazır kıta bekliyor.

Bir futbolcu, bazı paraları isterken hakkı olmalı. Mesela Alpay... 2 yıldır sakatlandığına şahit olmadım. Çıktığı her maçta da nesi var nesi yok oynadı. Yani istemek hakkı. Ama ne kadar? İşte bütün mesele burada. Zaten şu andaki transfer prosedürü kulüplerin elinde. Futbolcu habersiz tuvalete bile gidemez.

Net 600 milyarın değeri büyük
Bir de futbolcular, birbirlerine bakarak değerlerini bulmalılar. Ticarette bir söz vardır. Bir adam çok para isteyince, "Ya sen para saymasını bilmiyorsun, ya da dayak yememişin" derler. Bir futbolcuya 600 milyar teklif ediliyor. Hem de kemiksiz. Net kilogram. O futbolcu, Türkiye şartlarında hiçbir şey yapmadan bu parayı bankaya yatırsa 1 yıl içinde 1 trilyon 200 milyar olur. Bu da kemiksiz. Net kilogram.

Sevgili futbolcu kardeşlerim... 1 trilyon 200 milyar net kazanmak için herhangi bir ticaret yaparsan asgari 6.5-7 trilyon ciro elde etmen lazım. Bu paraya ulaşacaksın ki, işletmedeki maaşların, sabit giderlerin, vergilerin çıkınca eline 1.200 kalsın.

Bazı konularda uçmayın. Ayaklarınız yere bassın. Yoksa sizlere de "Ya saymayı bilmiyorsun" diye başlayan cümleyi söylerler.

Spor Yazarları sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır