kapat

10.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tantan depremi fena sallayacak
İçişleri Bakanı Tantan ay sonunda tüm kadroları hallaç pamuğu gibi atacak. Bilican, Özdemir ve Gür topun ağzında

Şamil TAYYAR

Görevine çok hızlı başlayan ve gelir gelmez 11 emniyet mensubuna görevden el çektiren İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, büyük operasyonu ay sonunda gerçekleştirmeyi planlıyor. Tantan'ın bakanlık bünyesindeki üst düzey bürokratlar başta olmak üzere İstanbul ve Ankara Valilerini de kapsayan geniş çaplı operasyon için çalışmalara başladığı öğrenildi.

Emniyet'teki operasyon sürerken izne ayrılan Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın görevden alınmasına kesin gözüyle bakılırken, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Yahya Gür'ün bir ile vali atanarak koltuğu boşaltmasının sağlanacağı belirtiliyor. İstanbul Valisi Erol Çakır'ın ismi ise Bakanlık Müsteşarı olarak geçiyor.

Çakır'ın ikilemi
Mehmet Ağar'ın Refahyol döneminde İçişleri Bakanı olur olmaz Müsteşarlık'tan aldığı Erol Çakır'ın o dönemde Danıştay'a açtığı davayı kazanmasının, Tantan'ın ay sonunda yapmayı planladığı operasyon için zemin hazırladığı belirtiliyor. Dava sürerken İstanbul Valiliği'ne getirilen Erol Çakır, şimdi davayı kazanmasına rağmen İçişleri Müsteşarlığı'na dönmek istemediğini dilekçeyle Danıştay'a bildirdi. Anhcak Tantan'ın yine de mahkeme kararını dikkate alarak Çakır'ı İstanbul Valiliği'nden Bakanlık Müsteşarlığı'na kaydırabileceği, Müsteşar Yahya Gür'ü ise Ankara, Konya, Yozgat ve Uşak illerinden birisine vali olarak atayabileceği konuşuluyor. ANAP Lideri Yılmaz'a yakınlığı ile bilinen İstanbul Valisi Çakır'ın Yılmaz'ın desteği halinde görevinde kalabileceği ancak Tantan'ın kafasında İstanbul için başka bir isim olduğu anlatılıyor.

Bilican gidici
Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın görevden alınmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Bakan Tantan'ın, Bilican'ın çalışmalarını "yetersiz" bulduğu ve oğlu ile ilgili idddialar nedeniyle yıprandığını düşündüğü belirtilirken, Emniyet'teki operasyonu da Genel Müdür'den başlatarak, aşağıya doğru geniş biçimde yayacağı kaydediliyor.

Tele-kulak skandalında taraf olduğu ve Ankara eski Emniyet Müdürü Cevdet Saral ile gizli bir kavgaya giriştiği öne sürülen İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'in de görev yerinin değiştirilebileceği veya küçük bir ile vali olarak atanabileceği konuşuluyor.

Dört koltuk boşalıyor
Halen raporlu bulunan Ankara Valisi Erdoğan Şahinoğlu ile, Konya Valisi Namık Güneri, Uşak Valisi Kadir Uysal ve Yozgat Valisi Fuat Uğur'un 1 Temmuz'da yaş haddinden dolayı emekliye ayrılacak olması, Tantan'ın operasyon planını kolaylaştırıyor. Özellikle Ankara Valiliği'ne yapılacak atama büyük önem taşıyor. Bu operasyonun daha da genişletilip genişletilmemesi, koalisyon ortakları arasında yapılacak görüşmelere bağlı olacak.

SARSINTI BAŞLADIEmniyet boşaldı
ARALARINDA üst düzey Emniyet müdürlerinin de bulunduğu 11 kişinin görevden uzaklaştırılmasıyla başlayan gelişmeler Bilican'ın bir aylık izne ayrılmasıyla yeni bir boyut kazandı. Dün sabah soruşturmayı yürüten müfettişlerle makamında 15 dakikalık kısa bir görüşme yapan Bilican saat 13.45'te vekaletini Personelden Sorumlu Yardımcısı Ersin Yılmaz'a bırakarak makamından ayrıldı. Skandal sonucunda İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan APK'ya alınan Sabri Uzun da görevini dün sabah selefi Mustafa Aydın'a teslim etti. Malatya Emniyet Müdürlüğü'nden vekaleten Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Kemal İskender'in de Cuma günü yeni görevine başlayacağı belirtiliyor.

İstihbarata yeni düzen
İSTİHBARAT Daire Başkanlığında da yeni bir yapılanmaya gidiliyor. Telekom'un sistemine network bağlantısıyla girip tüm telefon kayıtlarını inceleyen İstihbarat'ta bu işlemlerin denetim altına alınması için yeni yöntemler geliştiriliyor. Buna göre, istihbarat şöyle yapılacak:

* İllerde bulunan İstihbarat Şubeleri'nin telefon kayıtlarını sorgulayabilmesi için Daire Başkanlığı'ndan izin alması gerekecek.

* Ayrıca Telekom'a bağlantı yapacak kişi, merkezden belirlenecek ve özel yetkilerle donatılacak. Özel güvenlik kartıyla basit sorgulamalar bu istihbaratçı tarafından yapılırken, önemli isimlere ve kamu görevlilerine ilişkin bilgiler sadece Emniyet Müdürü'nün talebiyle merkezden istenebilecek.

*Bu taleplerde de İstihbarat Daire Başkanlığı, Savcılık kararı bulunup bulunmadığını soracak.

*Dinleme ve takip yetkisi en fazla üç aylık olacak ve sonuçta elde edilen tüm bilgiler yargı organlarına iletilecek.

Ünsal ERGEL

"Askerler konuşmaz"
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Timur'u kabul etti. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü. Görüşme sonrasında gazetecilerin, "Tele-kulak konusunda bir açıklamanız olacak mı?" şeklindeki sorusuna, Orgeneral Özkök, "Askerler konuşma yapmayı sevmiyor, biliyorsunuz" karşılığını verdi.

Ecevit: Bilican'ın istifasını istemedik
BAŞBAKAN Bülent Ecevit, telekulak skandalının patlak vermesiyle birlikte başlatılan soruşturma sürecinde önceki gün izne ayrılan Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın, soruşturmanın esenlikle yürümesi için izne ayrıldığını söyledi.

Başbakanlık Merkez Binası'na girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ecevit, Bilican'dan istifasını istemediklerini belirterek, "Sayın Bilican, bildiğim kadarıyla soruşturmanın esenlikle yürümesine katkıda bulunmak için görevinden izinli olarak şimdilik ayrıldı. Hakkında birşey yok" dedi.

"Süresiz izinli"
Ecevit, "Soruşturma sonuçlanana kadar Necati Bilican izinli mi olacak?" sorusuna, "İzinli. Ne kadar izinli olacak onu kararlaştırmadık. Kendisi düşündü, henüz kararlaştırmadı. Şimdilik dediğim gibi soruşturmanın esenliği için izne ayrılmayı uygun bulmuş olsa gerek" dedi.

FP tele-kulak için araştırma istedi
TBMM'de ilk Meclis Araştırma önergesi "Telekulak olayı" için verildi. Geçen dönem bu konuda açılan Meclis Araştırması ile ilgili Komisyonun Başkanı olan ve " Delil bulamadık" diyerek, rapor hazırlayan FP'li Suat Pamukçu aynı konuda yine Meclis Arnaştırması açılmasını istedi. FP önergesinde, telekulak olayından çok Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş'ın, Erbakan-Hatipoğlu arasındaki konuşma bandının deşifre edilmesi üzerinde duruldu.

FP'li 36 Milletvekili tarafından imzalanarak TBMM Başkanlığına sunulan önergede, Anayasa gereği haberleşme özgürlüğü bulunduğu ancak telekulakda bunun ihlal edildiği öne sürüldü.

Fethulllah ve YAŞ
Önergede, bazı köşe yazarlarının telekulak olayı ile, isim vermeden Fethullah Gülen Cemaati ve 30 Ağustos tarihinde yapılacak Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura'da yapılacak üst düzey komutan atamaları arasında bağlantılar kurduğuna işaret edildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır