kapat

10.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Alaattin Çakıcı iadesini istedi
Fransız mahkemesi, Çakıcı'nın şartlı tahliye talebini reddetti Avukatı, Çakıcı'nın "Mecbur bırakıldığı için" Türkiye'ye iadesini isteyeceklerini açıkladı

AIX-EN-PROVENCE- Fransa'ya sahte pasaportla girmekten 6 ay hapis cezasına çarptırılan ve daha sonra Türkiye'ye şartlı iadesine karar verilen Alaattin Çakıcı'nın avukatlarının, iade işlemleri sonuçlanıncaya kadar Çakıcı'nın adli gözetim altında zorunlu ikamet koşulu veya kefaletle şartlı tahliyesi yolundaki talepleri dün reddedildi.

Söz hakkı verilmedi
Aix en Provence istinaf mahkemesinde yapılan duruşmada, hakim kararını açıkladıktan sonra Çakıcı söz almak istedi ancak mahkeme buna izin vermedi. Çakıcı'nın Türk avukatı Can Doğancan ve Alaattin Çakıcı'nın kardeşi Gencay Çakıcı, Fransız mahkemesinin ret kararından sonra yaptığı açıklamada, müvekilinin, "mecbur bırakıldığı için" Türkiye'ye iadesini isteyeceklerini açıkladı. Doğancan, Çakıcı'nın yirmi gün içinde de ülkesine dönmüş olacağını bildirdi.

Siyasi iltica
Geçen hafta yapılan duruşmada, Fransız avukat Jacques Verges, Türkiye'de idam cezası bulunduğu ve müvekkilinin Fransa'dan siyasi iltica istediği gerekçesiyle, iade işleminin yapılmamasını ve Çakıcı'nın şartlı tahliyesini talep etmişti. Fransa'nın ünlü avukatlarından Verges, Çakıcı'nın, cezaevi yerine, Cannes kentinde satın alınan bir evde adli gözetim altında tutulabileceğini bildirmişti.Fransız İstinaf Mahkemesi, daha önce yapılan duruşmada, Türkiye'nin Fransa'ya gönderdiği beş ayrı suç dosyasından Çakıcı hakkında idam cezası istenilen üç dosya için, Türk hükümetinin idam cezası uygulamayacağı yolunda Fransız hükümetine güvence vermesi koşuluyla, Türkiye'nin iade talebine olumlu yanıt vermişti.

Nurdan BERNARD

Dönmeye mecburum
Daha önce Türkiye'de idam olduğu gerekçesiyle Fransa'dan iade edilmemesini isteyen Çakıcı, dünkü duruşma sonrasında, avukatı aracılığıyla yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'de yeni bir hükümet kurulduğuna işaret eden Çakıcı, "Benim gibi yurtiçi ve yurtdışında problemi olanlar ülkesine ve devletine yürekten güvenmeli ve teslim olmalıdırlar düşüncesindeyim" dedi.Çakıcı, Fransa'da kaldığı on ay içinde "mecbur kalıp kendi isteğiyle ülkesine gitsin" diye şiddetli psikolojik baskı, insan hakları ihlalleri ve hukuk dışı Nazi uygulamalarına maruz bırakıldığını ileri sürdü. Bu nedenlerden ötürü kendi isteğiyle Türkiye'ye dönme kararı aldığını belirten Çakıcı, "Ülkemde hiçbir zaman devletimle sorunum olmadı" dedi ve şöyle devam etti: "Ülkemde demokrasi belki batı ülkelerindeki gibi esnek olmayabilir, ancak Türk insanı ve devleti yönetenlerin yüreğinde Allah'ın demokrasisi bulunmaktadır. Türkiye'de zaman zaman sertleşen demokrasi, devlete kurşun sıkan terörist ve bölücülere karşı uygulanmıştır. Normal vatandaşa ise Avrupa standartlarında demokratik haklar kullandırılmaktadır." Çakıcı, "PKK'lı ve Türk düşmanı komünist olmaması" nedeniyle Fransa'da insan haklarından hiçbir şekilde yararlandırılmadığı görüşünü belirterek, "Burada yaşadığım inanılmaz baskıların temelinde, Avrupa'nın bilinç altından halen silinmeyen Türk düşmanlığı yatmaktadır" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır