kapat

10.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Bu faizle yatırım hata'
Rahmi Koç, elde para varsa yatırım yapılabileceğini, aksi takdirde yüksek faiz oranlarıyla borçlanarak yatırım yapmanın hiç akılcı olmadığını söyledi

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, alınmış yatırım kararlarının devam ettiğini ancak yüksek faizlerle borçlanarak yatırım yapmanın hatalı olduğunu söyledi.

Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi'nin 45. Genel Kurulu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rahmi Koç, "Faizler düşürülmeden üretim ve yatırım yapmanız söz konusu olacak mı?" sorusuna, "Alınmış kararların yatırımları devam ediyor. Onlardan geri dönmeye imkan yok. Ama bu yüksek faizlerle borçlanarak yatırım yapmak çok hatalı. Dolayısıyla kendi paranız varsa yatırırsınız, yoksa bir müddet beklemek lazım" şeklinde yanıt verdi.

Hükümete destek
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı'nın hükümete destek vermesinden sonra, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç da 57'inci Hükümet'e olumlu sinyal gönderdi.

Hükümetin uzun ömürlü olacağını düşündüğünü belirten Rahmi Koç, "Memleketin, acil alınması gereken kararlara ihtiyacı var. Kurulan üçlü hükümet de olumlu, dengeli. Başka da şansımız yok" dedi. Başbakan Bülent Ecevit'in hükümet programını sonuna kadar dinlediğini ve fevkalade olumlu bulduğunu vurgulayan Koç, "Tabii söylemekle yapmak arasında büyük fark var. Çok hüsnüniyetle yapılmış, problemlerin ne olduğunu izah eden bir konuşma yaptılar. Ümit ediyorum ki, bu köklü tedbirleri yapmaya vakitleri yeter. Çünkü bu, senelerin getirdiği bir tortudur" diye konuştu. Koç, "Hükümet programının uygulanması için, umarım vakitleri yeter dediniz. 5 yılı mı kastediyorsunuz?" şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

"5 yılı kastediyorum. Öyle köklü tedbirler alınacak ki, ilk 2 senesi belki antipatik olacak, hükümet sempatik olmayacak. Ondan sonra yavaş yavaş işler düzelecek. Hükümetin o devreyi kapsayacak ömrü olması lazım."

Piyasalar canlanacak
Koç, bütçenin büyük bölümünün sadece faiz ödemesine gittiğini ve bunun düzeltilmesi gerektiğini vurgulayarak, piyasadaki durgunluk için "Zannediyorum piyasanın psikolojik olarak canlanması lazım. Piyasadakileri vergi kanunları ürküttü. Hükümetimizin alacağı kararlar, IMF ile yapılacak anlaşma ve köklü tedbirlerle canlanacak" dedi.

Eski günler gelmez
Koç, yılın ikinci yarısına ilişkin beklentileri konusunda ise "1999'da bir defa turizm gitmiştir. Ama içimdeki his, yavaş yavaş ekonominin gelişeceği yönünde. Tabii hiçbir zaman eski günleri bulamayacağız ama bir hareket başlayacaktır" dedi.

Rahmi Koç, ICC Başkan Vekilliği görevini bıraktı
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi Başkan Vekilliği görevinden ayrıldı. Bu göreve, Rona Yırcalı getirildi. ICC Türkiye Milli Komitesi 45. Genel Kurulu, Deniz Ticaret Odası'nda toplandı.

Komite'nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten TOBB Başkanı Fuat Miras, yaptığı konuşmada 1930 yılından bu yana hizmet veren Milli Komite'nin 1998-1999 dönemi faaliyetlerini anlattı.

Geçtiğimiz dönem ICC'nin uluslararası başkanlığını yapan Rahmi Koç da konuşmasında, odanın uluslararası alandaki çalışmalarından örnekler verdi. ICC Türkiye Milli Komitesi Başkan Vekilliği görevinden ayrılan, ancak, Komite'nin Şeref Üyeliği'ne kabul edilen Rahmi Koç, gazetecilerin soruları üzerine, üzerindeki iş yükünü hafifletmek amacıyla görevi bırakma kararı aldığını söyledi. Diğer kuruluşlardaki görevlerinden de yavaş yavaş ayrılacağını ifade eden Koç, holding çalışmalarına daha fazla zaman ayırmak istediğini belirterek, "Daha az seyahat etmek istiyorum" dedi. Genel Kurul'da, kuruluşun 1999-2000 yılına ilişkin bütçesi de kabul edildi.

Koç'un otomotivdeki yeni rakibi damat Kıraç
Koç Holding'den 1998'de emekli olan Vehbi Koç'un damadı İnan Kıraç, otomotiv sektörünün yeni üreticisi. Kıraç, şirketi Karsan'ın üreteceği Peugot marka ticari araçlarla Koç'a da rakip oldu

Bir yıl önce yapılan Koç Holding Genel Kurulu'nda emekliliği açıklanırken, bundan sonra iş hayatına üretici olarak devam edeceği sinyalini veren Vehbi Koç'un kızı Suna Kıraç'ın eşi İnan Kıraç, aylardır süren çalışmalarının sonuna geldi.

O günlerde "Otomotiv sektöründe yapacaklarım bitmedi" şeklinde açıklama yapan Kıraç, Koç Holding bünyesindeki Karsan Pazarlama'nın çoğunluk hisselerini satın almış ve aralarında Tofaş'ın eski yöneticilerinin de bulunduğu bir ekiple hazırlıklara girişmişti. Karsan'ın Peugeot marka ticari araç üretimine başlayacağı, önceki gün gazetelere verilen bir ilanla duyuruldu. İlanda iç ve dış pazarlara yönelik olarak üretim yapmayı planladıklarını ve fabrikada Peugeot J9 minibüs, Peugeot Partner minivan, Peugeot Partner Break, Peugeot Boxer'ın üretileceği açıklandı. İnan Kıraç, "Türk otomotivine taze kan" sloganını kullanıyor.

İhracatta hedef rekor kırmak
İnan Kıraç, Karsan'a ait fabrikayı 2000'li yılların teknolojisiyle donattı. Gazeteye verilen ilanda, ekonomik krize, otomotivdeki durgunluğa rağmen, Kıraç'ın 33 yıllık bilgi birikimiyle yeni bir atılım gerçekleştirildiği vurgulandı. Karsan'ın üreticeği ticari araçlarla ihracatta rekor kırmak istediği de belirtildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır