kapat

10.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Adınızı Mars'a yazın
2001 yılında Mars Lander uzay aracıyla Mars'a gidemeseniz de, isimlerinizi "kızıl gezegen"e yazdırabilirsiniz. Bunun için NASA'nın Web sitesine uğramanız yeterli.

Mars'ın sanal nüfusunu dünyadan gönderilecek çocuk isimleri oluşturacak. Mars'a 2001 yılında gönderilecek olan Mars Lander 2001 adlı uzay aracının içinde, birkaç milyon ismin kayıtlı olduğu bir de CD bulunacak. Mars Lander'a yerleştirilecek özel bir kutunun içinde Mars'a gönderilecek olan CD'nin dünyadaki çocuklara sürpriz olarak düşünüldüğü bildiriliyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay dairesi Nasa'nın bu amaçla açtığı Web sitesini ziyaret edenler, bir form aracılığıyla istedikleri isimleri yazdırabiliyorlar. Sitenin adresi http://spacekids.hq.nasa.gov/2001/nameform.cfm Her yazdırdığınız isim için bir sertifika numarası veriliyor. Sitede şu ana kadar toplanan isim sayısı, büyük çoğunluk ABD'den olmak üzere şimdiden 155 bine yaklaşmış bulunuyor.

Sevdiklerini de yazdır
Sitede her bilgisayarın ya da kullanıcının sadece bir isim yazdırabilmesi şeklinde bir kısıtlama yok. İsterseniz bütün sevdiklerinizin, yakınlarınızın isimlerini yazdırabiliyor ve yazdırdığınız her ismin karşılığında farklı bir sertifika numarası alabiliyorsunuz. Daha sonra numarayı ya da ismi girerek arama yaptığınızda, otomatik olarak hazırlanmış resmi belgeyi de görebiliyorsunuz. Bu belgeyi, isterseniz yazıcı çıkışı almaya müsait .pdf formatında da görebiliyor ve çıkış alabiliyorsunuz.

Böylece elinizdeyalnızca "sanal3 değil, "elle tutulur" bir sertifika da oluyor. Bu arada site öylesine yoğun bir ziyaretçi akınına uğramış durumda ki, hergün binlerce yeni isim listeye ekleniyor ve sayı hızla artıyor. İlgililer isim sayısının uzay aracı yola çıkana kadar birkaç milyonu bulmasının hiç de şaşırtıcı olmayacağını kaydediyorlar.

"Uzay sevgisi"
Çocuklara, isminin Mars'ta bulunduğunu düşündürme duygusunun onlara uzayı sevdireceğini belirten konu ile ilgili eğitimciler, şu anda yoğun olarak ABD'den bildirilen isimlere, tüm dünyadan çocukların katılması gerektiğini söylüyorlar. Web sitesinin yöneticileri ise, Mars'ın sanal nüfusunu oluşturacak olan isimlerin içinde tüm dünya ülkelerini temsil edecek isimlerin olması gerektiği kanısındalar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır