kapat

04.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Pazarlık kızıştı
AB'nin Köln zirvesinde Türkiye'nin 12'nci aday olarak görülmesi Alman desteğine rağmen yine açıkta kaldı. Yeni kurulacak Avrupa Ortak Savunma Birliği'nde Türkiye'nin yeri de tartışıldı. Sonuç bugüne kaldı

Dün başlayan ve bugün tamamlanacak olan AB'nin Köln zirvesinde Türkiye'nin adaylığı konusunda kıran kırana bir pazarlık yaşanıyor. Dönem başkanı Almanya, Türkiye'nin diğer onbir aday ülke gibi eşit şartlara sahip olması ve onikinci aday olabilmesi için yoğun çaba gösteriyor. AB Dışişleri Bakanları Türkiye ve Malta'nın adaylık durumuyla ilgili dün akşam bir araya gelirken, bu sabah da Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in Yunanistan Dışişleri Bakanı Kostas Simitis'le bir görüşme yapması bekleniyor.

Almanya'dan destek
Almanya'nın bu zirveden çıkaracağı olumlu bir kararla Türkiye ile AB ilişkilerini sıcak hale getirmeyi amaçladığı belirtildi. İki hafta önce Almanya Devlet Sekreteri Wolfgang Ischinger Ankara'ya gelmişti. İschinger'in ziyaretinin ardından Başbakan Ecevit, hazırladığı 9 sayfalık mektubu Almanya Başbakanı Schröder'e gönderdi. Ecevit dün gazetecilerin "Zirveden tam üyelik için olumlu bir mesaj çıkacak mı?" sorusuna, "Bilmiyorum ama Almanya'nın iyi niyetli bir girişimi var. Bazı AB ülkeleri de bunu destekliyor. Ama sonucun ne olacağı şu aşamada belli değil" dedi.

Yeni oluşum
Zirvede, AB'nin güvenlik ve dış politika konularında yeni bir dönem de başlatılıyor. Ortak Avrupa Birliği'nin temelinin atıldığı AB'de savunma ve güvenlik konularında tek yetkili olacak makama NATO'nun mevcut genel sekreteri İspanyol Javier Solana'nın getirilmesi bekleniyor. Karar bugün açıklanacak.

Helsinki'yi bekleyeceğiz
Türkiye ile AB arasında bozulan ilişkiler yeniden bir hizaya girmeye başladı. Başbakan Bülent Ecevit'in AB dönem başkanı Almanya başkanı Gerrhard Schöder'e Türkiye'nin niyetiyle ilgili ilettiği mektup AB ülkeleri tarafından olumlu karşılandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yeorgos Papandreu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, AB liderlerinin Türkiye'nin AB üyeliğine aday ülkelerin arasına alınmasını desteklediklerini ve Ecevit'in mektubunun bütün liderler tarafından olumlu bir gelişme olarak nitelendiğini söyledi. Yunanistan'ın tavrı konusunda ise Papandreu, Başbakan Kostas Simitis'in de Ecevit'in mektubunu "iyi niyetli" olduğuna inandığını ancak diğer AB liderleri gibi, Türkiye'nin bu niyetini hayata geçirecek somut adımlar atılmasını beklediğini söyledi. Türkiye'nin AB üyeliğine adaylığıyla ilgili kararın, AB dönem başkanlığını üstlenecek Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yapılacak bir sonraki doruk toplantısında alınması bekleniyor.

Stelyo BERBERAKİS

"Cep"ten Coca-Cola
Zirvede ilk kez yeni bir makine denendi. Cep telefonuyla tuşlanan rakamlar sayesinde Coca Cola makinelerinden içecek alınabildi. İçeceğin parası daha sonra telefon faturasına ekleniyor.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Dışişleri Bakanı Joschka Fischer dahil, zirveye katılan 14 AB ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarıbinaya Audi A-8'lerle geldiler.

Zirvede 16 milyon işsizin olduğu AB ülkelerindeki işsizlik konusu ele alındı.

AB zirvesinin yapıldığı Köln, bu ay içinde iki önemli zirveye daha ev sahipliği yapacak. 10 Haziran'da AB troikasını oluşturan Avusturya-Almanya- Finlandiya, Balkan ülkeleriyle, Balkanlar'da istikrarı ele alacak. Köln'de bu ay içinde yapılacak üçüncü önemli zirve ise, 18-20 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek G-8 zirvesi olacak.

İbrahim GÜNDÜZ-Ahmet ÖZAY


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır