kapat

01.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
HINCAL ULUÇ(uluch@sabah.com.tr )


İnsan hakları ihlaliymiş.. Pühh!.

Doktorun biri lazeri yanlış kullandığı için..

Bugün önüne gelen lazer kullanıyor, gözden, ayak tırnağına kadar. Viagra'yı hapseden ürolog bakanımız, lazeri meydana salmış, neredeyse açık hava berberleri damat tıraşını lazerle yapacak.

Ne diyorduk.. Doktor sünnette ipin, yani, ya lazerin ucunu kaçırmış, sadece üstteki, deriyi değil, pipinin baş tarafını da yakmış.

İlerde bu kaza (mı) çocuğun cinsel gücünü ne derece etkiler bilinmez. Ama okul arkadaşları hemen acımasızca (Çocukların bu konulardaki acımasızlığının boyutlarını tahmin edemezsiniz) alay etmeye başlamışlar, bile.

Uzun lafın kısası..

Daha şimdiden hayatı kaymış çocuğun. İlerde pipisi düzeltilse bile, bu minik yaştaki yara, onun gelecekteki ruhsal durumunu nasıl etkiler bilinmez.

Şimdi gelin hukuka..

Mahkeme doktor hakkında 30 ay hapis istemiş..

İzleyin.. Yarısı, çeyreği verilir, hiç verilmez. Tecil edilir, paraya çevrilir. Doktor tek gün yatmaz.

Diyelim yattı..

30 ay değil, 30 yıl yattı..

Bundan çocuğa ve ailesine ne?.. Doktorun içeride yattığı ay kadar çocuğun pipisi mi uzayacak?.

Burada hukuk tazminattır.. Zararın tazmini..

Maddi, manevi zararın öldüresiye tazmini.

Bu iş Amerika'da olsa, çocuğun ailesine en az 10 milyon dolar ödenirdi..

4.000.000.000.000 lira..

Okuyamadınız değil mi?.

Dört trilyon..

İnsanın değeri böyle ölçülüyor, uygar ülkelerde..

Onun sağlığı ve mutluluğunun değeri böyle ölçülüyor.

Böyle ölçüldüğü için doktorlar, ihmalden, baştan savmacılıktan, yanlış tedaviden, Allah'tan korkar gibi korkuyorlar..

30 ay hapis..

Yatsa ne yazar, yatmasa ne yazar?..

Bir çocuğun hayatı kaymış, geri gelir mi?..

Bu ülkede hukuk, ne zaman hukuk olacak?..

Apo camekana konunca insan hakları ihlali oluyor da, insanların, hele böyle minnacık insanların hayatı kayınca, ne ihlali oluyor peki?..

Hülya Avşar'ın sabahın köründe dolandırıcı diye evinden polislerle alınıp teşhir edilmesi insan hakları ihlali değil mi?. Ona niye kıyamet kopmuyor?.

Apo insan da Hülya hayvan mı?.

"İnsan hakları" diye bas bas bağıranların, niye sadece siyasal ihlallerin peşinde koştuklarını merak etmiyor musunuz?..

Çünkü amaç bağcı dövmek.. İnsan hakları bahane!..

Nasıl iki yüzlü, nasıl sahte, nasıl insana on para değer vermeyen bir düzen içindeyiz..

Az yapmışsın doktor.. Kökünden kesseydin de Bülent Ersoy'a çevirseydin çocuğu!..

Yaşa Mehmet!..
Mehmet Y. Yılmaz, benim can kardeşim, Fenerbahçe'nin bu yılki bozgununu çözmüş.

Bütün rakipler Fenerbahçe'ye karşı, tekme sille, acımasızca oynuyormuş. Hakemler onlara müsamaha ediyormuş.

Neden?.

Çünkü Fenerbahçe paralı askerler ya da yabancılar lejyonu gibi ya.. Nijerya, Danimarka, Güney Afrika, İsviçre, Bosna-Hersek, Almanya ve Portekiz milli takımlarının oyuncularından oluşuyor.

Teknik direktörü ve antrenörü Alman. Kaleci antrenörü Romen.

Galatasaray ise, ulusal takım..

"Milliyetçilik kazandı" diyor Mehmet..

Meğer, MHP'yi sandıktan çıkaran eğilim, bütün sezon stadlarda kendini göstermiş de farkına varmamışız.

Yaşa Mehmet.. Allah iyiliğini versin!..

Dengeli beslenme dediğimiz..
Dr.Hasan İnsel'in televizyon ana haber bültenlerine aktarılacak kadar yankı uyandıran "Mucize diyet yoktur. Yaşam tarzını değiştirmek vardır" diye özetleyebileceğim yazı dizisi devam ediyor.

* * *

Dengeli beslenmede günlük kalori ihtiyacının yüzde 55-65'ının karbonhidratlardan, yüzde 20-30'unun yağlardan ve yüzde 10-15'inin proteinlerden alınması uygundur.

1 gram yağ 9 kalori, 1 gram karbonhidrat 4 kalori ve 1 gram protein 4 kalori verir. Yenen besinlerde öncelikle kilo aldıran, ölçüsüz yenen yağlı yiyecekler ve basit şekerli gıdalardır.

Yağları tamamen kesmek veya çok azaltmak kesinlikle doğru değildir. Yağ alımı belirli miktarın altına düştüğü zaman adet düzensizliğinden, yağda çözülür vitaminlerin eksikliğine kadar vücut çok ciddi problemlerle karşılaşır.

Toplumlarda yağlı yiyecekler çoklukla en sevilen yiyeceklerdir. Şu an dünya üzerinde çoğu gelişmiş toplum, günlük kalorisinin yüzde 40'tan fazlasını yağlardan almaktadır ve kilolu olmalarının önemli sebebi de budur. Yağ alımı günlük kalori ihtiyacının yüzde 20-30'u civarında sınırlandığı zaman vücuda zarar vermeden fazla kilolardan kurtulma ile ilgili önemli bir adım atılmış olur.

Sağlık bakımından katı yağları azaltmak faydalıdır. Hayvansal besinlerin yapısında katı yağlar vardır, bu nedenle besin piramidine uyan dengeli beslenmede ilave katı yağ alınmasına gerek yoktur. Geri kalan yağ ihtiyacı zeytin yağı, ayçiçek yağı gibi sıvı yağlardan karşılanmalıdır.

Normal bir salatanın kilo aldırıcı etkisi yokken salataya konulan yağlı ve şekerli soslar basit bir salatayı kalori kaynağı haline getirebilir.

Basit şekerlerin veya böyle etki gösteren yiyeceklerin kilo aldırıcı etkisini anlatmak için kan şekeri düzeyini izah etmek lazım.

Yenen bu türde gıdalar emilip kana karışınca kan şekeri düzeyinde ani ve şiddetli bir artışa neden olurlar. Bu yükselen kan şekerini düşürmek için pankreas denen organımız insülin diye adlandırılan bir hormon salgılar. Kan şekeri ani ve şiddetli bir yükselme gösterirse insülin kısa sürede gereğinden fazla salgılanır. Böyle durumlarda kan şekeri hızlı bir şekilde düşer kısa bir süre sonra açlık hissi, iç ezilmesi ve konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar ortaya çıkar. Bu insülin salgılanma hızı ve şiddeti, besinden besine farklılık gösterir ve bu özellik besinlerin protein, posa ve yağ içeriği, hazırlanma ve pişirme şekilleri gibi birçok faktöre bağlıdır. Şeker, pişmiş havuç, muz, patates, bal gibi besinler ve rafine edilmiş (işlenmiş) unlu yiyecekler, rafine tahıl ürünleri gibi gıdalar kısa sürede fazla insülin salgılatarak kan şekerini düşürtücü etkiye sebep oldukları için bunların tüketiminde ölçülü olmak gerekir. Kan şekeri düşmesi ise açlık hissine ve yeniden yemek yeme ihtiyacına sebep olur.

Öğlen yemeklerinden sonra uyku bastırıyor, mideniz kazınıyor ve ne yesem acaba diye düşünüyorsanız öğleyin yediklerinizi gözden geçirin, muhtemelen ağırlıklı olarak kan şekerini kısa sürede yükselten tipte gıdalar almış, buna karşılık protein, posa gibi emilimi yavaşlatan besinleri çok az yemişsinizdir.

* * *

Sağlıklı yaşamın şaşmaz kuralı "Dengeli Beslenme" konusunda Dr. İnsel'in bir çift lafı daha var..

Yarın!..

Akbulut!..
Meclis kendisine yine yakışan bir başkan seçti.

Yıldırım Akbulut, bana sorarsanız, şimdilik vekalet edeceği Cumhurbaşkanlığına layık bir adamdır.

Türkiye, fıkra imalcileri ve yakın görüşleri yüzünden, yakın tarihinde iki devlet adamının hakkını veremedi.

Birincisi Cevdet Sunay..

İkincisi Yıldırım Akbulut..

Akbulut'un hakkını veremeyenlerden biri de benim, o devirde..

Eğer genç Mülkiyeli Mesut Yılmaz'ın cerbezesine kapılmasaydık..

Eğer başta Semra Özal, o devirde ANAP'ın yönlendiricileri, ağırlıklarını Yılmaz'dan değil, Akbulut'tan yana koysalardı, bugün ANAP belki de Demokrat ve Adalet Partilerinin yerini almış, tek başına iktidara gelmişti..

Meclis Başkanlığı dönemini yakından izleyenler, tarihsel yanılgıyı düzelteceklerdir.

Turizm mi?..
Hakan Harman, İngiltere Leeds'ten e-mail çekmiş.. Bir ingiliz arkadaşı tatilde Türkiye'ye gidiyormuş.

14 gün Bodrum. Uçak, otel, kahvaltı dahil 200 sterlin.. Yani 130 milyon lira..

"Hadi İstanbul'dan 14 gün Bodrum'da kalmak için başvurun bakalım sizden ne isteyecekler?.." diye soruyor.

Hakan, "Kaldı ki bu 200 sterlin brüt. İçinde tur şirketinin karı, tanıtım masrafları var. Vergileri, uçak parasını falan da düşün.. Bodrum'daki tesis neredeyse üste para veriyor."

Hakan diyor ki..

"Buradaki insanlar benim ülkemde, benden ucuz tatil yapıyorlarsa, bu mantıkta ciddi bir sakatlık var demektir?."

Şimdi İstanbul'dan Bodrum'a gitmek isteyenlere benim önerim..

Londra'ya gidip, İngiliz turuyla Bodrum'a gelsinler. Londra gezileri bedavaya gelir.

SEVDİĞİM LAFLAR
"Kehanet aptalların zekasıdır."

Vladmir Nabokov (1899-1977)

BİZİM DUVAR
Gazetelerden yeni bir promosyon; yoğurt alan herkese yanında gazete.. Gündem zehirlenmesin diye.

Hakan&Utku

TEBESSÜM
Mehmet:

- Cafer niye böyle telaşlı gidiyorsun?

- Gazeteye ilan vereceğim. Kaynanam kayboldu. Görenlerin, görmemezlikten gelmelerini rica edeceğim..

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır