Video oyununda müthiş rekabet
Bilgisayarda oynanan oyunların yanı sıra PlayStation, Dreamcast, Nintendo gibi oyun makineleri arasındaki rekabet son yıllarda inanılmaz kızıştı. Üstün grafiğe sahip oyunlar neredeyse gerçek gibi
6.3 milyar dolarlık video oyun pazarında rekabet kızışıyor. Japon Sony'nin PlayStation'ı ile Amerikalı Sega'nın Dreamcast'i, Los Angeles'ta düzenlenen fuarda aralarındaki yarışı bırakmaya niyetli olmadıklarını gösterdiler. İki dev rakibin yanı sıra özellikle Game Boy ile Türkiye'de adını duyuran Nintendo, IBM ile 1 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı. Buna göre IBM, Nintendo'nun gelecek nesil video oyunları için çip hazırlayacak.
Sony ve Sega video oyunları pazarında başlattıkları yarışı başabaş sürdürüyor. Son yıllarda tahtı sallanarak konumunu 3 numaraya düşüren Sega, Eylül ayında tanıtacağı yeni Dreamcast sistemi ile pazar payını artırmayı hedefliyor. Şirket bunun için 100 milyon dolarlık pazarlama bütçesi ayırdı. Sony'nin Amerika kanadı ise yeni PlayStation II sistemini gelecek yıl piyasaya sunacağı açıklamasını yaptı.
Video oyunlarında pazar savaşının yanı sıra bir başka konu daha ortalığı kızıştıracak gibi gözüküyor. O da oyunlarda şiddet unsuruna fazlaca yer verildiği. Colorado'da bir lisede meydana meydana gelen katliamdan sonra bu konuda daha hassas davranılması bekleniyor.
OYUNLAR GERÇEK GİBİ
Video oyunlarında son yıllarda inanılmaz bir gelişme yaşandı. Üstün grafik özellikleri sayesinde neredeyse gerçek gibi gözüken oyunlar, 7'den 70'e pek çok kişiyi ekran başına adeta esir ediyor. Oyunseverlerin hayatında önceleri Amstrad, Commodore, Atari gibi firmaların basit oyunları yer aldı. Sonra bilgisayarda oynanan oyunların yanında Sony'nin PlayStation ve Sega'nın Dreamcast gibi özel oyun cihazları geliştirildi. Ve ne olduysa bundan sonra oldu. Bu makineler için özel oyun yazılımları geliştirildi ve gerçeğe yakın grafiklerle insanlarda müthiş bir oyun tutkusu başladı.
KORSAN OYUNLARA DİKKAT
Geliştirilen oyunların mükemmel olduğu bir gerçek. Ancak bilgisayar sektörünün en büyük sorunlarından bir tanesi video oyunlarında da yaşanıyor. "Korsan kopyalar." Korsan oyunların virüs yaydığı bir gerçek. "Ucuz mal alacak kadar zengin değilim" sözü çok doğru. Ucuz oyunla oynayacaksınız diye virüs bulaştırma riskiniz çok büyük. Kopyalarından uzak durmak en mantıklısı.
Türkiye'de en yaygın bulunan oyun makinesi PlayStation. Sega'nın Dneamcast'i genel bir distribütöre sahip olmadığı için farklı şirketler tarafından az sayıda getiriliyor. PlayStation'ın bazı özellikleri şöyle:
Üç boyutlu görüntü efektlerine sahip. Surround ses özelliği var. Yüzden fazla farklı oyun seçeneği mevcut. (Her ay farklı tarzda en az 10 oyun piyasaya sürülüyor.) Oyun CD'si yanında müzik CD'si çalabiliyor. Fiyatı ise 75 milyon lira civarı.
EN İYİ OYUN SİTELERİ
Internet arama makinelerinden en iyi oyun sitelerini bulmak mümkün. PlayStation, Dreamcast, Nintendo ya da bilgisayar oyunları almak isteyenler için oldukça fazla bilgiye sahip şu adresler ziyaret edilebilir:
* https://PCgameworld.com
* https://www.gameStart.com
* https://www.gamewinners.com
* https://www.intelligamer.com
* https://www.consoledomain.com
* https://www.psxcc.com
|