|
MHP birinci olur
Başsavcı Savaş'ın kapatma istemi benimsenirse, 110 milletvekilliği için ara seçim yapılacak. 18 Nisan'daki oranlar sandığa aynen yansırsa, kârlı çıkan MHP olacak
YARGITAY Başsavcısı Vural Savaş'ın FP hakkında açtığı kapatma davası tüm siyasi hesapları altüst etti. Anayasa Mahkemesi, FP'yi kapatıp, milletvekillerine siyaset yasağı koyması halinde, Türkiye bu karardan üç ay sonra bir ara seçime gitmek zorunda kalacak.
Sürpriz tablo
18 Nisan'daki oy oranları yapılacak bu ara seçime aynen yansırsa, sürpriz bir tablo ortaya çıkacak. Fazilet'in 18 Nisan'da milletvekili çıkardığı iller çoğunluğu Ankara'nın batısında yer alan iller. Bu illerin bir diğer özelliği, geçen seçimde MHP'nin patlama yaptığı iller olması. Dolayısıyla ara seçimde en karlı yine MHP çıkacak.
MHP birinci parti
MHP, ara seçimde bu illerde 34 milletvekili çıkaracak. Halen 129 milletvekiline sahip MHP, böylece sandalye sayısını bu kez 163'e çıkaracak ve Meclis'in birinci partisi olacak.
18 Nisan'ın galibi DSP ise aynı başarıyı bu kez sandığa yansıtamayacak. 53 ildeki oy oranı aynı kalırsa, 20 milletvekili çıkaracak ve toplam 156 ile Meclis'in ikinci partisi olacak.
Fazilet'in durumu
Anayasa Mahkemesi'nin bu kez hızlı davranması bekleniyor. Dolayısıyla, Fazilet'in yeni bir isim altında örgütlenip, ara seçime girmesi zor. Faziletliler bu durumda, mevcut küçük bir partinin listelerinde seçime girebilir. Bu konuda aday parti ise Büyük Birlik Partisi... Eski Fazilet, BBP listeleriyle seçime girme durumunda 30 milletvekili çıkaracak.
DYP, ANAP'ı geçiyor
Yeni tablonun bir ilginç sonucu da 18 Nisan'da ANAP'ın gerisinde kalan DYP'nin bu kez atak yapması. Seçim yapılacak olan illerden DYP daha güçlü, 14 milletvekili çıkarması bekleniyor. Böylece toplam sandalye sayısı 99'a ulaşacak.
ANAP ise ancak 12 milletvekili çıkarıyor ve toplam 98 sayısına ulaşıyor. Bu durumda bir milletvekili eksiğiyle DYP'nin gerisinde kalacak.
İkili koalisyon
Ara seçimden sonraki tablo yukarıdaki gibi oluşursa, koalisoyn hesapları da değişecek. MHP ve DSP, 319 sandalyeyle, üçüncü bir ortağa gereksinim duymadan güçlü bir koalisyon oluşturabilecek.
Yasaları çiğneyen sonucuna katlanır
ANAP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan, hiçbir siyasi partinin kapatılmasını arzu etmediklerini ancak "Partilerin de yasaları çiğneme hakkına sahip olmadıklarını bilmeleri gerektiğini" söyledi. Okuyan şöyle konuştu: "Eğer bir siyasi parti bölücülük yapıyorsa, dini istismar ediyorsa, Türk devletinin üniter yapısına karşı bir tavır sergiliyorsa, suç odağı haline gelmişse, elbetteki bu tür partilerin kapatılmaları gündeme gelebilir. Bir parti yasadışı yollara tevessül ederse, kışkırtıcılık, bölücülük yaparsa, yasalar karşı bir tavır içinde olursa, yasa neyi gerektiriyorsa ona muhatap olur. Onun sonucuna katlanmak zorunda kalır. Bu kapatılma isteminden üzüntü duyuyoruz. Kapatılmaya muhatap olduğu belirtilen partinin eylem ve davranışlarının da görmezlikten gelinebilecek cinsten olmadığını da görüyoruz."
Şimdi de Saadet partisi geliyor
KAPATMA davası açılmasıyla FP'de yeni parti arayışı da başladı. FP'nin kapatılması ve tüm milletvekillerine siyaset yasağı gelmesi durumunda 3 ay içinde yapılacak ara seçime girebilmek için, FP'liler bu kez daha erken davranmaya kararlı.Bu kez Meclis'te hiç milletvekili kalmayabileceği olasılığını dikkate alan FP'liler, kısa sürede örgütlenmeyi tamamlayıp kongreyi yapıp seçime yetişebilmek için, iki seçeneği değerlendirmeye başladılar. Ya hemen Saadet Partisi veya uygun bir başka isimde parti kurulup, örgütlenme yapılacak ve seçime girilecek. Ya da kurulmuş bir parti ile işbirliği yapılarak seçime girilecek. Bu durumda Korkut Özal'ın genel başkanı olduğu Demokrat Parti veya Hasan Celal Güzel'in bir süre önce genel başkanlığından ayrıldığı Yeniden Doğuş Partisi ile işbirliği gündemde.
DEMİREL: Türkiye'nin savcıları görevlerini yapacaklar
CUMHURBAŞKANI Demirel, FP hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili beyanda bulunmayacağını belirterek, "Türkiye'nin mahkemeleri hür mahkemelerdir. Kendi görevlerini bildikleri, anladıkları şekilde yapacaklardır" dedi. Demirel, Çankaya Köşkü'nde gazetecilere Türkiye'nin kanunlarının gayet açık olduğunu belirtti. Mahkemeye intikal etmiş bir dava hakkında beyanda bulunamayacağını kaydeden Demirel, "Nihayet Türkiye'nin savcıları kendi görevlerini anladıkları şekilde yapacaklardır. Türkiye'nin mahkemeleri de hür mahkemelerdir. Kendi görevlerini bildikleri, anladıkları şekilde yapacaklardır. Mesele benim bakımımdan siyasi bir mesele değildir. Mahkemeye intikal etmiş bir konudur."
ECEVİT: Cihat ilan edenin Meclis'te yeri yok
BAŞBAKAN Bülent Ecevit, FP'nin kapatılması isteminin bir yargı işi olduğunu bildirerek, "Yargıya karışamam. Türkiye'de yargı tamamıyle bağımsızdır" dedi. Başbakanlık'a gelişi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ecevit, bir gazetecinin, iddianamenin en önemli dayanaklarından birinin türban ve Merve Kavakçı olayı olduğunu belirtmesi üzerine şunları söyledi: "Özellikle son günlerde ortaya konulan Sayın Merve Kavakçı'nın ABD'de bazı kuruluşlarda yaptığı konuşmalar son derece kaygı verici. Kamuoyunda haklı olarak çok ciddi tepkiler uyandırdı. Kendi devletine karşı, laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı cihat ilanına kalkışan bir kimsenin TBMM'de yer almaya zaten hakkı yoktur." Genel olarak partilerin kapatılması olayına nasıl baktığının soru lması üzerine ise Ecevit, "yargıya karışmış olabileceği" endişesiyle bu konulara girmek istemediğini ifade etti.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|