Dünyaca ünlü Türk halısının, artık işçiliğin ucuz olduğu Çin, Hindistan ve Bulgaristan gibi ülkelerde dokunduğu bildirildi. Halı ihracatçısı Zekai Dağtekin, Türkiye'deki el halıcılığının kendi kaderine terkedildini belirterek, 'Birçok olumsuzluklar nedeniyle, el halıcıları birer birer ya işten çekildiler, ya battılar' dedi. Firmasının Balkan ülkelerinde üretime başladığını kaydeden Dağtekin, halının örneğini ve ipliğini verdiklerini, dokunmuş halıyı aldıklarını söyledi. Türk halısını dokuyan ülkelere örnek olarak Bulgaristan, Çin ve Hindistan'ı gösteren Dağtekin, şöyle konuştu: "Yurtdışında çalıştığımız atölyelerde düzgün üretim yapılıyor, kayıplar asgariye iniyor, devamlı üretim sağlanıyor. Türkiye'de ise gerekli altyapının olmaması nedeniyle, istediğimiz miktar ve özellikte el halısı ve kilimi dokutma şansına sahip değiliz."
Bu şekilde fason üretim yapan ülkelerin, bir süre sonra Türk halısına sahip çıkma tehlikesi bulunduğuna dikkat çeken Zekai Dağtekin, şöyle devam etti: "Türkiye'ye özgü, dünyanın en kaliteli halısı olan Hereke ipek halısını, bu şekilde Çin'e kaptırdık. İstanbul'da çalışan, Avrupa bağlantılı bir firma, Çinlilere Hereke ipek halısını dokuttu. Dünyada ondan iyi halı yoktur. İranlılar çok taklit etmek istemişti, ama yapamamıştı. Çinliler bir süre sonra Türk firmasını aradan çıkardı ve Hereke halısı Çinlilerin eline geçti."
Türkiye'de dokunan el halısı ve kilimlerin ihracatında, Çin ve Hindistan gibi ülkelerle rekabet şansı olmadığını ifade eden Zekai Dağtekin, 'Türkiye'de üretimden kaynaklanan sorunlar çok büyük" dedi.