|
|
Önseçim formülü
Murat Karayalçın, CHP genel başkan adaylarını, kurultay öncesinde yapılacak önseçimde delegelerin belirlemesini önerdi
CHP'NİN 22 Mayıs'ta yapacağı Olağanüstü Kurultay öncesinde, ismi genel başkan adayları arasında geçen Murat Karayalçın, Kurultay'da genel başkanlık için hiç kimsenin adaylığını koymaması gerektiğini belirterek, adayın delegeler tarafından belirlenmesini istedi. Karayalçın, Baykal ile dün Oran'da yaklaşık 1 saat görüştü. Karayalçın, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, bir süredir Kurultay'a yönelik görşmeler yaptığını ve bu çerçevede Baykal ile görüştüğünü söyledi. Kurultay'da CHP'nin en başarılı sonucu alması için uygulanacak yöntem konusunda bir mutakabat sağlanması gerektiğini ifade eden Karayalçın, delegelerden bağımsız olarak ortaya çıkan bir isim etrafında mutabakat sağlamanın doğru olmayacağını bildirdi.
Kurultay'a yönelik çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini, ancak bu aşamada adaylık isimlendirmesinin partiye bir yarar sağlamayacağını kaydeden Karayalçın, Kurultay'a yönelik çalışmalarını bu anlayış çerçevesinde yürüteceğini belirtti. Önerdiği yöntemi Baykal'ın tümüyle olumsuz karşılanmadığını ifade eden Karayalçın, ancak bu yöntemin işleyişine ilişkin Baykal'ın bazı kaygıları bulunduğunu söyledi. Karayalçın, "Kurultay delegeleri bir araya gelerek cesaretle adayını belirlemeli ve bunu tüm Türkiye'ye duyurmalı" dedi.
Alman yöntemi
Önerdiği yöntemin Almanya'da sosyal demokrat partiler tarafından daha önce uygulandığını, Türkiye'de ilk kez böyle bir yöntemin uygulanacağını belirten Karayalçın, önerdiği sistemin bir tür adaysız önseçim olduğunu ifade etti.
Karayalçın, sürdürdüğü istişarelerin sadece Kurultay'a yönelik değil, partinin Kurultay sonrasındaki konumunu da kapsadığını sözlerine ekledi. Karayalçın, daha sonra özel bürosunda CHP'nin eski Genel Başkanlarından Hikmet Çetin ile görüştü.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|