kapat

07.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dize geliyor
Öne sürülen barış anlaşmasına göre, Birleşmiş Milletler nezdinde 60 bin kişilik Kosova Barış Gücü (K-FOR) kurulacak.

Bu gücün içinde Ukraynalı ve Rus askeri de bulunacak. NATO üyesi ülkelerin askerlerinin önderlik edeceği Kosova Barış Gücü, Miloseviç'in karşı çıkışının aksine silahlı ve saldırı amaçlı da olacak. K-FOR'un en büyük amacı mültecilerin yurtlarına dönüşünü garanti altına almak.

Gözler gelecek haftaya çevrildi
ŞİMDİ herkes gözünü önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren başlayacak olan diplomasi trafiğine çevirdi. G8 Zirvesi'nde çıkan ve 60 bin kişilik K-FOR'un kurulmasını içeren ön anlaşma hem Belgrad'a hem de Birleşmiş Milletler'e gönderilecek.

"En geç yılbaşı"
Rus delegeler, Belgrad'a gidecek ve anlaşmayı imzalaması için Miloseviç'e baskı yapacak. BM ise bu dönemde sessizliğini koruyacak. Miloseviç ne zaman ki, karşı çıktığı halde NATO üyesi ülkelerin de içinde olduğu K-FOR ve diğer 6 maddeyi kabul ederse, BM harekete geçecek. G8'lerin hazırladığı ön anlaşma, BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilecek. Konsey de anlaşma metnini kabul edecek.

Kosova'nın bağımsız bir ülke olmayacağını taahhüt eden anlaşma doğrultusunda da Sırplar bölgeden askerlerini geri çekecek. Almanya'da bulunan Amerika Başkanı Clinton'ın "Noel'e kadar mültecilerin geri dönmesini bekliyorum" sözleri de anlaşmanın kabul edilip, yaz başında uygulamaya geçeceği yorumlarına neden oldu.

K osova için dün diplomasi günüydü. Almanya'nın Bonn kentinde toplanan G8 Zirvesi'nde İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Amerika ve Rusya'nın dışişleri bakanları 7 aşamalı bir ön barış anlaşması hazırladı.

İşte 7 madde
Sırplar'ın toprak bütünlüğü'nün korunması, mültecilerin BM gözetiminde geri dönmesi, karşılıklı vahşete son verilmesi, Sırp ordusunun Kosova'dan çekilmesi, maddi yardım yapılması, Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) silahtan arındırılması gibi maddeleri içeren anlaşma Rus Dışişleri Bakanı Igor Ivanov tarafından kabul edildi. Ortodoks olmalarından dolayı Sırplar'a destek olan Ruslar, Sırp diktatör Slobodan Miloseviç'e anlaşmayı kabul ettireceğine dair söz verdi. Belgrad'daki Miloseviç'in yorumu basit oldu: Umarım anlaşmada iki taraf da eşit muamele görmüştür.

Durmak yok
Medyanın barış konusunda iyimser olduğunu gözlediğini belirten Amerika Başkan Yardımcısı Al Gore, topun Miloseviç'te olduğunu şu sözlerle özetledi: Anlaşma imzalanana kadar bombalama devam edecektir. Herkes barış geldi gibi havaya girdi. Ancak her şey Miloseviç'in elinde...

K-FOR'da Amerikan askerinin da olacağını belirten ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, en büyük emellerinin Kosovalılar'ın özerk bir devlet kurması olduğunu ekledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır