kapat

02.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Bıyıksızlar gelene kadar bıyıklılar dayanabilecek mi?

Borsa siyasi ve ekonomik olarak en iyi senaryoya oynadı ve bütün olumlu gelişmeleri satın aldı. Seçimden en iyi senaryonun çıktığını, hükümetin hemen ve sorunsuz kurulmasını, ekonomide reformları yapacağını ve nihayet ekonominin canlanacağını satın aldı. Tam olarak 14 hafta önce dolar bazında 0.73 düzeyinden başlayan çıkış 28 Nisan Çarşamba günü 1.41'e vardı. Bu dolar bazında yüzde 93'lük bir artışı ifade ediyor. TL bazında ise 2407'den Çarşamba seans içinde 5666'ya kadar yüzde 135 oranında artış kaydetti ve seansı 5483 puandan kapadı.

Çarşamba hem işlem hacminin 632 milyon dolarla tarihinin üçüncü en yüksek düzeyine çıktığı hem de fiyatların döndüğü gündü. Borsa 13 Mayıs 1998'de 1 milyar 110.3 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek işlem hacmine ulaşmıştı. 20 Ekim 1997'de tam Asya krizi çöküşü öncesinde 723.3 milyon dolarlık hacim gerçekleşmişti.

3 Yabancılar yok- Son iki günde yaşanan kar realizasyonları ile haftayı düşerek bitirmesine karşılık endeks bir önceki haftaya göre yüzde 3.88 primli.

Talep yine belli senetlerde yoğundu. Yabancılar ise piyasada yoktu. İşlem hacmi yerli büyük oyuncular ve yurtdışından işlem yapan bıyıklı yabancılar tarafından gerçekleştirildi. Agresif alıcı ve satıcılının olmaması endeksi keskin iniş ve çıkışlardan alıkoydu.

3 Kâr, enflasyon, hükümet- Şirketlerin üç aylık karlarının geçen hafta sonuna kadar açıklanması da yine düşüşe bir gerekçe. Gerçi küresel krizin ve peşin verginin etkisiyle şirket karlarının iyi çıkmayacağı bekleniyordu. Nitekim öyle de oldu. Şimdi gerçekle yüzyüze kalınması bu zararların etkisini fiyatlara yansıtıyor.

Meclisin toplanması ve hükümetin kuruluş çalışmalarının başlanmasına sıra geldi. Meclisin açılışında türban gerginliği yaşanabilir.

Hükümeti kurma görevi yarın muhtemelen Ecevit'e verilecek. Dolayısıyla bu konuda zorlakların ortaya çıkacağı günlere giriyoruz. Hiçbir koalisyon hükümeti güle oynaya kurulmadı.

Yarın açıklanacak Nisan ayı enflasyon rakamları da borsadaki satışa bir gerekçe olarak gösterilebilir. Çünkü hem seçim sonrası zamları, hem de akaryakıt zamlarından dolayı aylık enflasyondaki düşüş durabilir.

3 Dinlenme dönemi- Hisse senedi alan büyük oyuncuların temel stratejisi bu kağıtları yabancılara satmak. Henüz senetten çıkamayan bu kesimin, yabancılar gelene veya hükümet kurulana kadar dayanmaları gerekiyor. Bu nedenle de çok önemli gelişmeler olmadıktan veya bu oyuncuların bir kısmı vahim hatalar yapmadıktan sonra, endekste sert düşüşler yaşanmayabilir. Beklentilerin artık gerçekleşme aşamasına geldiğini ve pratikte bazı zorluklar çıkacağını dikkate alırsak, borsanın önümüzdeki bir kaç haftayı dinlenerek geçirmesi daha yüksek bir olasılık.

3 Faizlerde de yatay hareket- Borsanın yeniden canlanması için faizlerin yüzde 80'lere gerilemesi gerekir ki, bu da ancak Merkez Bankası'nın interbank faizlerini düşümesiyle mümkün. Merkez Bankası'nın da bu işi yapabilmesi için hükümetin çatısını ve programını görmesi lazım. Bu koşul yabancı yatırımcıların İMKB'ye yeniden dönmeleri için de gerekli.

Bu açıdan büyük portföy sahiplerinin hükümetin çatısı oluşuncaya ve programı ortaya çıkıncaya kadar dayanmaları gerekiyor. Çünkü yabancı desteği olmadan hem fazileri düşürmek hem de borsayı daha yukarılara taşımak zor gözüküyor.

Sonuç- "Fare tüylendikçe üşürmüş"

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır