Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz, ithalattaki büyük gerilemenin yakın gelecekte ihracatta daha büyük düşüşlerin habercisi olduğu uyarısında bulundu.
Oğuz, ihracatın önemli ölçüde ithalata dayandığına dikkat çekerek 'Bu nedenle ithalattaki yüksek oranlı gerilemeler, önümüzdeki dönemde de ihracatta sıkıntılar olacağına işaret etmektedir. İthalattaki daralma bu yönüyle olumsuz gidişatın bir habercisidir" dedi.
DİE tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'nin ihracatı ilk iki ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.7 azalarak 3 milyar 844 milyon dolara inerken ithalat yüzde 29.2 azalışla 4 milyar 940 milyon dolara indi.
Tarıma dayalı sanayiden yapılan ihracat dışında, önde gelen ihracat sektörlerinde ithalata önemli ölçüde bağımlılık olduğuna işaret eden Oğuz, ihracatın en önemli kalemleri olan hazır giyim ve konfeksiyonda önemli oranda ithal, aksesuar girdisi, demir çelikte büyük ölçüde hurda ve enerji girişi, otomotivde de ithal parça girişleri olduğuna dikkat çekti.
İthalatta yüksek oranlı gerileminin ilk bakışta olumlu görülebileceğini ifade eden Oğuz, "bu gerilemenin dış ticaret açığını azalttığı, bunun da ödemeler dengesine olumlu katkı yaptığı söylenebilir. Ancak bu yaklaşım doğru değildir. Bu yoklukta, yoksullukta eşitlik istemiyoruz. Dış ticaret dengesi, ithalatta aşırı daralmalarla değil, ihracatta yüksek oranlı artışlarla sağlanmalıdır" diye konuştu.
Oğuz, ihracatta beklenen artışların gerçekleşebilmesi için 1998 sonunda hükümet tarafından açıklanan tedbirlerin işlerliğe kavuşmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Oğuz "aksi halde, uluslararası alanda yaşanan krizin etkileri yıl boyunca sürebilir ve bu gelişmeler başka sorunlara da kaynaklık edebilir. Geçen aralık ayında 55. Hükümet tarafından alınan ancak daha sonra uygulanmayan kararlar öncelikle Eximbank kaynaklarının artırılmasını öngörüyor. Buna göre kararlar ile banka sermayesinin 200 milyon dolarlık ihracat sonrası krediye de işlerlik kazandırılması öngörüldü. Bunun yanında, kağıt üzerinde kalan kararlar ile ihracata hammadde desteği, gümrük teminatlarının düşürülmesi, vergi istisnası ve KKDF kesintileri yoluyla bir dizi destek öngörüldü" dedi.
Oğuz, sözlerinin sonunda "Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen umudumuzu yitirmek istemiyoruz" diye konuştu.