kapat

30.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Amok koşusu
Geçen hafta Colorado'da iki öğrencinin aynı okuldan 13 okul arkadaşlarını öldürmeleri, 16'ncı yüzyıldan beri bilinen bir kavrama, Amok Koşusu'na dikkatleri çekti.

Amok ya da Amok Koşusu o güne kadar normal bilinen bir kişinin birdenbire çıldırıp çevresine anlamsızca ölüm saçmasını anlatıyor, caniler 'genişletilmiş intihar' anlayışıyla hareket ediyor, çoğunlukla sonunda kendilerini öldürmeden önce, bir çok kişiyi de birlikte 'götürüyorlar.' Amok Koşusu sözcüğü Malezya ve Güneydoğu Asya'da çok sık tekrarlanan bir 'geleneğe' dayanıyor. Ora yerlileri arasında sık sık bir hezeyana kapılıp, 'Amok, amok' diye çığlıklar atarak önlerine çıkan herkesi öldürüyor.

Amok canilerinin karakteristik bazı özellikleri var. Olaylarda hemen hemen istisnasız olarak tek başına ya da bir ortakla davranan erkekler söz konusu oluyor. Genellikle caniler 20-40 yaşları arasında olsalar da, son on yılda, giderek sık biçimde 10'lu yaşlarını süren çocukların bu tür bir krize kapıldığı gözleniyor. Çoğunlukla birdenbire ortaya çıktığı sanılan şiddet aslında uzun bir gelişmenin patlak vermesi oluyor. Toplumdan dışlanan, öfke, hased duygularıyla kıvranan, aşağılanan, kendini kanıtlamak isteyen insanlar söz konusu genellikle...

Son 40 yılın kanlı bilançosu
11 Haziran 1964

Modern çağların ilk okul saldırısı. Köln'de bir adam lav silahıyla 8 öğrenciyli öldürür, kendisine engfel olmak isteyen iki öğretmeni yanındaki süngüyle bıçaklar ve ölümlerine sebep olur ve sonra kendisini zehirleyerek intihar eder.

26 Nisan 1982
Bugüne kadar bir Amok olayında verilen en çok kurban. Güney Kore'de sarhoş bir polis 8 saat zarfında 69 kişiyi öldürür. Katil sonunda kendisini bir el bombası havaya uçurur.

19 Ağustos 1987
Güney İngilitere'de küçük bir kasaba olan Hungerford'da 27 yaşındaki bir kişi 16 kişiyi öldürür, kasabanın okuluna sığınır ve orada intihar eder.

9 Mart 1994
Almanya-Euskirchen'de bir şahıs mahkeme sırasında çıldırır tabancası ve el bombalarıyla 6 kişiyi öldürür el bombalarından biri de kendisinin ölümüne sebep olur.

24 Ağustos 1995
Fransa'da küçük bir şehin olan Cuers'de 16 yaşındaki Eric Borel adlı genç önce annesini, üvey kardeşini ve üvey babasını öldürür, sonra şehirden karşısına çıkan 10 kişiyi daha öldürür ve son olarak intihar eder.

13 Mart 1996
İskoçya'da Dunblane kentinde 43 yaşında bir kişi bir spor salonunda beden dersindeki 16 öğrenci ve bir öğretmeni öldürür ve sonra intihar eder.

24 Mart 1998
Amerika-Arkansas'ın Jonesboro kentinde 11 ve 13 yaşında iki çocuk sahte yangın alarmı verip, kaçışan öğrencileri av tüfeği salvolarıyla biçerler. 4 kız öğrenci ve 1 öğretmen ölür.

20 Nisan 1999
Columbine Lisesi olayı. Canilerle birlikte 15 kişi ölür.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır