kapat

27.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Pazarlık yetkisi Bahçeli'de
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hükümet görüşmelerinde aracıları kullanmayacak. Kurmaylarına talimat veren Bahçeli tek yetikili olarak başkanlık divanı ve kendisini belirledi

18 Nisan'dan sonra oluşan Meclis aritmetiğinden yeni bir hükümet çıkarma konusunda, DSP lideri Bülent Ecevit Kıbrıs'a gidip sakin sakin düşünmeyi tercih ederken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tüm partiyi susturup gelecek teklifleri beklemeye başladı. Kurmaylarına olası hükümet formülleri konusunda "Kesinlikle aracı kullanılmasın" talimatı veren Bahçeli, diğer partilerle yapılacak görüşmelerin başkanlık divanı üyeleri ve genel başkan tarafından yürütüleceğini açıkladı.

Görüşmeleri yürütecek kurmayların isimleri ise kesin sonuçların açıklamasından sonra toplantıya çağrılacak Başkanlık Divanı'nda karara bağlanacak.

Kadro partisi
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Enis Öksüz, MHP'nin "kadro partisi" olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Şu anda suskunluk kararı aldık. Hiçbir görüşme içinde değiliz. Genel başkan tam yetkilidir. Başbakan Ecevit de, aracılardan bunalmış olacak ki, Kıbrıs'a gitti. Rahatsız edilmek istemedi, sükunet içinde hesabını yapıyor. MHP Cumhurbaşkanı'nın yapacağı görevlendirmeyi bekliyor."

"İlteber Devlet"
MHP lideri Bahçeli'ye, partilileri manevi bir ünvan verdi. Partinin kurucusu merhum Alparslan Türkeş'e "Başbuğ Türkeş" diyen partililer, Bahçeli'ye de artık "İlteber Devlet" diyor. "İlteber", Göktürkler döneminde kullanılan öztürkçe bir kelime ve "devlet başı, devlet başkanı" anlamına geliyor.

ABD'li müsteşar tebrik için geldi
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Gene Christy başkanlığındaki 4 kişilik heyet, dün önce Genel Başkan Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti. Ardından Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay'la 1 saate yakın odasında görüştü. Görüşmede MHP'nin ekonomiye bakışı ve ABD'yle ekonomik ilişkilerin geleceği konuşuldu. Toskay'ın görüşmede MHP'nin serbest piyasa ekonomisini savunduğunu ve ABD ile ekonomik ilişkilere büyük önem verdiğini ifade etti. Görüşmede seçimlerden sonra kurulması beklenen yeni hükümet konusu da gündeme geldi.

Brifing yerine kapsamlı dosya
Dışişleri Bakanlığı, dış politika konularında brifing isteyen MHP'ye kapsamlı bir dosya gönderdi. "Türkiye'nin Öncelikli Dış Politika Konuları" başlıklı dosyada, Yunanistan'la İlişkiler ve Ege Sorunu, Kıbrıs, Türkiye-AB ve Türkiye-ABD İlişkileri, AGİT Zirvesi, Balkanlar, Rusya, Kafkasya ve Orta Asya, Irak ve BM, Ortadoğu Sorunu, Türkiye'de İnsan Hakları, Petrol ve Doğalgaz, PKK Terörizmi, Ermeni Soykırımı İddiaları konuları işlendi. MHP'nin Türk cumhuriyetleriyle ilişkilere çok önem verdiğine dikkat çeken kaynaklar, "Bunda şaşıracak bir yön bulmuyoruz" dediler.

Ecevit ve Bahçeli'nin ortak yönü dürüstlükleri
Almanya'nın saygın haber dergisi "Der Spiegel" kişilik ve dünya görüşü olarak birbirinden tamamıyla ayrı olan DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi karşılaştırdı.

Ecevit'in seçim günü sandığa yerli bir araba ile gelerek sıraya girdiği, Bahçeli'nin ise zırhlı arabalardan ve korumalardan oluşan bir orduyla sıra beklemeden oy kullandığına dikkat çekilen haberde, "sürekli eşi ile beraber kamuoyuna çıkan İstanbul beyefendisi eski sosyalist önder Ecevit ile, Osmaniyeli işletmeci Anadolulu Bahçeli'nin, ortak yönleri rüşvet ve kayırmacılıktan uzak olmaları" yorumu yapıldı.

18 Nisan'da halkın ideolojik veya siyasi değil ahlaki ölçütlere göre oy verdiği savunulan yazıda, SABAH Gazetesi'nin "Seçimlerin gerçek galibi Devlet" manşetine yer verilerek, "Türkiye Özal döneminde denenen, ekonomik serbesti ve çoğulculuk yerine, Antidemokratik düşünce, devlet denetimindeki planlı ekonomi ve totaliter düşünce hakimiyetine girecek" yorumunda bulunuldu.

Haberde, çelişkili de olsa Ecevit'in aşırı sağcılarla kuracağı Anap destekli bir koalisyonun, istikrar getireceği ve iki liderin programlarının generallerin güçlü devlet vizyonu ile uyuştuğu düşüncesine yer verildi.

NEVİN BİLGİN


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır