kapat

27.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Necmi Abi çarığı hazırladı
Çiller'in görüşme çağrısını reddeden DYP'nin ağır topu Cevheri, muhaliflerle görüşerek "Bir yere ayrılmayın. Çiller istifa etmezse, kendisine zarar verir" dedi.

Seçim sonuçları, en sıkıntılı dönemlerinde dahi "particilik" anlayışı nedeniyle liderinin yanında kalıp, "toparlayıcılık" misyonunu üstlenen DYP'nin duayenlerinden Şanlıurfa Milletvekili Necmettin Cevheri'yi de isyan ettirdi.

Önceki günden itibaren rahatsız milletvekilleriyle tek tek görüşmeye başlayan Cevheri'nin bu görüşmelerinden sonra Çiller'e karşı bayrak açması bekleniyor. Cevheri, Çiller'in kendisiyle görüşme talebini dün reddetti. Muhaliflerin Çiller'in karşısına tek aday olarak çıkarmayı planladığı Cevheri'nin karar arifesinde olduğu belirtilirken, muhalifler Cevheri için "Necmi Abi, çarıkları giymeye hazırlanıyor" dediler.

Ağır toplar devrede
Seçim bölgesi Şanlıurfa'dan geçtiğimiz pazar günü Ankara'ya dönen Cevheri, yıllardır kader arkadaşlığı yaptığı Nahit Menteşe ile Kızılcahamam'daki Patalya Otel'de bir araya geldi. DYP'nin iki duayeninin, "Partinin yeniden canlandırılması için harekete geçilmesi gerektiği" konusunda görüş birliğine vardıkları öğrenildi. Partideki rahatsızlığın giderek boyutlandığı ve tepkilerin önümüzdeki süreçte "çözülmeyi" de beraberinde getireceği tespitini yapan Cevheri ve Menteşe'nin, "DYP'yi bölünmeden ayakta tutma" stratesijini izleme kararı aldıkları, bu çerçevede başlatacakları hareketin kamuoyu nezdinde "partiyi kurtarmaya" yönelik bir görüntü taşımasına dikkat edilmesi kararı aldıkları bildirildi.

"Abi başımıza geç"
Liste dışı bırakılan ve parlamento dışı kalan muhalifleri haftasonu bir yemekte biraraya getiren Bartın eski Milletvekili Köksal Toptan'ın da, Cevheri'yi telefonla arayarak "Başımıza geçin" çağrısında bulunduğu öğrenildi. Cevheri, bu iki stratejik görüşmenin ardından, dünden itibaren tepkili eski ve yeni DYP milletvekilleriyle birebir temasa geçmeye başladı. Bu görüşmelerde, DYP'lilerin "Abi çarıkları giy artık" baskılarıyla karşı karşıya kalan Cevheri, parti içi muhalefeti "umutlandıran" açıklamalarda bulundu. DYP'lilere "bir yere ayrılmayın" talimatı veren Cevheri, Çiller'e karşı isyan bayrağını açma niyetini şu sözleriyle ortaya koydu: "18 Nisan sonuçları DYP'ye yakışmıyor. Artık böyle gitmez, giderse, bir sonraki seçimlerde DYP daha büyük hüsranla karşı karşıya kalır. Hükümet ortaklığıyla bu başarısızlık örtülemez. DSP-MHP hükümetine girme gayreti ayıptır. Bunun (Çiller'in) gitmesi lazım. Aksi takdirde, eğer istifa etmezse, kendisine zarar verir. Bana biraz daha süre verin. Tek tek arkadaşlarla görüşeceğim. Gereken yapılıyor ve yapılacaktır."

Olmazsa başka parti
Cevheri'nin bu açıklamaları, Toptan'ın organize ettiği yemekte, "Kabul etmesi halinde Cevheri'nin kongrede Çiller'in karşısına ortak olarak çıkartılması" kararını alan muhalifleri umutlandırdı. "Necmi Abi başımıza geçerse bu iş olur. Aksi takdirde çözülme hızlanır" diyen Ünal Erkan, Çiller'in, kongreyi erteletmesi halinde ise "O zaman biz de, yeni bir çatı altında toplanırız" diye konuştu.

Çiller meydan okudu
Çiller ise, muhalif isyanı bastırmaya yönelik olarak gerçekleştirdiği milletvekilleriyle görüşme maratonunu dün de sürdürdü. Kuşadası'ndan dönen Çiller, Celal Bayar Köşkü'nde, dün Ömer Barutçu, Saffet Kaya, Nevfel Şahin, Kemal Çelik ve Salih Çelen ile görüştü. Çiller görüşmeleri sırasında, "Kim istiyorsa kongrede çıksın karşıma görüşelim" dedi.

ŞEBNEM HOŞGÖR

"DSP-MHP'ye 3. parti olmayız"
R ecai Kutan, MHP'yi görev başında test etmek gerektiğini de savundu. Seçimlerden sonra DSP ve MHP liderlerini telefonla arayıp tebrik ettiğini söyleyen Kutan,"Kafanızda hükümet modeli var mı? Nasıl bir hükümet olmasını istiyorsunuz?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Hükümet alternatifleri çok. DSP-MHP modeli tartışılıyor. Böyle bir hükümette eksiği tamamlamak için 10-11 sayılık bir desteğe ihtiyaç var. Böyle bir ihtiyaç için bir parti hükümete katılır. Biz, böyle bir modele sıcak bakmayız. Gelecek olan 3. partinin konumu ne olacak? Payanda mı olacak? bunlar daha belli değil. Şartlar netleşirse tavrımızı ortaya koyarız."

Mehmet Ağar harekete geçti
DYP'de Genel Başkan Tansu Çiller'le aralarının bozulması üzerine, bu partiden istifa ederek Elazığ'dan bağımsız aday olan ve tüm partilere büyük fark atarak milletvekili seçilen Mehmet Ağar, DYP'de değişim için harekete geçti. DYP teşkilatının büyük önem verdiği Mehmet Ağar, nabız yoklaması sonucu, 2 Mayıs'ta saat 2'de Ankara Hipodromu'ndan DYP Genel Merkezi'ne büyük bir yürüyüş düzenleme kararı aldı. Mehmet Ağar'ın DYP'de değişim yürüyüşüne, DYP'nin 75 il teşkilatından katılım olacağı öğrenildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır