kapat

27.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
DYP kaynıyor
Çiller'in kontenjan adayı olarak Erzurum'dan seçilen Ayvaz Gökdemir, Çiller'i suçladı, "Galibiyette zafer tacını kim giyerse, mağlubiyette de ip onun boynuna geçirilir" dedi

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, tüm çabasına karşın partisi içinde kendisine karşı gelişen muhalif tepkileri dindiremiyor. Çiller'e bir istifa çağrısı da DYP Erzurum Milletvekili Ayvaz Gökdemir'den geldi. Gökdemir, "Mağlubiyette zafer tacını kim giyerse, mağlubiyette de ip onun boynuna geçirilir" diyerek, Çiller'i istifaya davet etti.

Çiller'in "kontenjan" adayı olarak bu dönem Erzurum'dan milletvekili seçilen Gökdemir, dün kayıt işlemleri için geldiği Meclis'te Çiller'e ağır eleştiriler yöneltti. DYP'nin yüzde 12'lik oy oranını içine sindirmesinin mümkün olmadığını belirten Gökdemir, "Başarısızlığın sorumlusu kim?" şeklindeki soruya "Sorumlusu partiyi yönetenler, yetkili organlardır. Başarısızlığın sorumluları gitmelidir. Herkes sorumluluğunun gereğini yapsın" cevabı verdi.

"Baykal iyi örnek"
Gökdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akıllı adam için kötü durum yoktur. Kötü durumla karşılaşan, düzgün tahlil yeteneği ile durumun içinden çıkar. Bir sonuç varsa onun bir de sorumlusu vardır. Sorumlu yetkili organlardır. DYP yüzde 12'lik parti değildir. Eğer bir galibiyet olsaydı zafer tacı kimin olacaksa, mağlubiyette de ip onun boynuna geçmelidir. Meclis Taburu'nun girişinde de yazıldığı gibi, hiçbir mazeret başarısızlığın yerini tutamaz."

Batıda başarısız liderlerin istifa ettiklerini hatırlatan Gökdemir, basın mensuplarının "Görevinden istifa eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal iyi bir örnek mi?" sorusuna da, "Evet Baykal iyi bir örnektir" karşılığını verdi. Gökdemir, "Partiniz içinde bir muhalif hareket gelişti, ancak yönetim istifaya niyetli değil. Ne diyorsunuz?" sorusunu da, "Daha erken. Herkes biraz daha düşünürse, ne yapacağını bilir" diye yanıtladı.

Gökdemir, Çiller'i sorumluluktan kaçmamaya ve seçim sonuçlarının "gereğini yapmaya" çağrırken de "Eğer bir galibiyet olsadı zafer tacı kimin olacaksa, mağlubiyette de ip onun boynundadır. İp onun boynuna geçirilir" yorumunu yaptı. Gökdemir, "Neden açıkça isim telaffuz etmekten kaçınıyorsunuz? Çiller'i mi kastediyorsunuz?" şeklindeki soruya da, "Bizim bir tane genel başkanımız var" yanıtını verdi.

Derhal istifa etmeli
Seçim arifesinde il teşkilatının feshedilmesine tepki gösterip, partisinden istifa eden ve DYP'nin parlamento dışı kalan muhalif ekibinde etkin rol alan Ankara eski Milletvekili Ünal Erkan da, Çiller'i "derhal istifaya" çağırdı.

Erkan, şunları söyledi:

"AP, DP misyonundan gelen bu köklü parti Tansu Hanım'ın sayesinde dibe vurdu. Padişahlıkla yönettiği partiyi baraj sınıra çekti. Dibe duran DYP, Çiller'li bir dönem daha geçirirse, ilk seçimde baraj altında kalacaktır. Tansu Hanım artık bu partiyi padişahlıkla yönetemeyeceğini görmeli, DYP'deki bu yönetim sona erdirilmelidir. Sayın Çiller daha fazla o koltukta oturamaz, derhal istifa etmelidir."

Olağanüstü Kongre'yi topluyor
DYP İstanbul Teşkilat Başkanı Faik İçmeli, teşkilatla yaptığı toplantıların ardından, Genel Başkan Tansu Çiller'in istifa etmesi gerektiğini açıkladı. İçmeli, şöyle konuştu: "Hanımefendi'nin gitmesiyle bitecek. Bu tepkinin, bu güçün karşısında kimse duramaz. Sayın Çiller mutlaka partinin başından ayrılacak. Millet bize sarı kart gösterdi. Kırmızı kart gösterse CHP'nin durumuna düşeceğiz. DYP bu insanların şirketi mi? Kendi evi mi? Bu parti, şehit vermiş, dava uğruna Menderesler darağacına gitmiş. Eski parlamenterlerle görüşüyorum. Bunlar 80 yaşında insanlar, hiçbir beklentileri yok. Vefa Poyraz arıyor, ağlamaklı adamcağız. 'Evladım nedir bu iş, bu işe bir dur deyin. bu işe bir çare bulun' diyor."

Pazar günü Ankara'da toplanacaklarını açıklayan İçmeli, olağanüstü kongre için de imza kampanyası açtı.

DYP'siz Başkanlık Divanı
Seçimlerde yenilenen parlamentoda yeni Başkanlık Divanı oluşturulurken, Meclis'e beşinci parti olarak girebilen DYP, siyasi yaşamında ilk kez başkanvekilliği alamayacak. TBMM İçtüzüğü'nün diğer üyeliklerin sayısının artırılmasına olanak sağlamasına karşın, Başkanvekilliği'nin 4'le sınırlandırması nedeniyle Meclis'e grubu olan 5. parti olarak giren DYP'nin, bu dönem TBMM'de Başkanvekili olmayacak. Geçen dönem DYP'ye düşen Başkanvekilliği görevini, Tunceli Milletvekili Kamer Genç yürütmüştü. Genç'in yönettiği toplantılar olaylı geçmişti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır